Η Kavita Arora και η Ankita Khanna ηγούνται του αγώνα για την ισότητα στον γάμο στην Ινδία, για τις επόμενες γενιές. Οι δυο τους, που είναι μαζί εδώ και οχτώ χρόνια, υπέβαλαν αίτηση στο δικαστήριο του Δελχί τον Οκτώβριο του 2020, για το συνταγματικό δικαίωμα του γάμου.
Οι δυο τους, μαζί με άλλα δύο ΛΟΑΤ+ ζευγάρια που έχουν, επίσης, υποβάλει αναφορά στο δικαστήριο, υποστηρίζουν ότι χωρίς επίσημη αναγνώριση, είναι «ξένες/οι για μάτια του νόμου».
«Έχουμε δημιουργήσει μια υπέροχη ζωή μαζί, αλλά πού είναι η νομιμότητα σε αυτό;» δήλωσε η Khanna στο TIME.
Παρά την αποποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων από την Ινδία το 2018, η σχέση της Arora και της Khanna δεν έχει νομικό καθεστώς.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μοιράζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, να λαμβάνουν ιατρικές αποφάσεις η μία για την άλλη –κάτι που ξαφνικά έγινε περισσότερο επιτακτικό, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τον κόσμο– και, τελικά, δεν έχουν τα δικαιώματα που τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια θεωρούν δεδομένα.
«Ο γάμος δεν είναι απλώς μια σχέση μεταξύ δύο ατόμων – φέρνει μαζί δύο οικογένειες. Αλλά είναι, επίσης, ένα σύνολο δικαιωμάτων. Θέλουμε να έχουμε την προστασία των δικαιωμάτων που παρέχει ένας γάμος, έτσι ώστε να μην προσπαθούμε να ζητήσουμε από τις αρχές να αναγνωρίσουν τη σχέση μας, για κάθε ένα δικαίωμα, που αποκτούν αυτόματα τα παντρεμένα ζευγάρια», δήλωσε η Arora, μιλώντας στο The Print.
“When we met with our lawyers, we were infused with renewed faith in the spirit of our Constitution and the legal process. And here we are.” @arorakavita @MenakaGuruswamy @arundhatikatju https://t.co/CqopByUbr6
— Ankita Khanna (@ankitakhanna) October 21, 2020
Ο νομικός αγώνας για την ισότητα των γάμων στην Ινδία είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ.
Το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό, οι θρησκευτικές ομάδες πιέζουν, ενώ κορυφαίος δικηγόρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi έχει διαφωνήσει κατά της ισότητας στον γάμο.
Ωστόσο, το δικαστήριο του Δελχί δήλωσε ότι μπορεί να είναι καιρός πλέον να «ρίξουμε τις αναστολές μας» στο θέμα. Ήταν το ίδιο δικαστήριο του Δελχί, που το 2009 αποποινικοποίησε τις ομόφυλες σχέσεις, για να ανατραπεί αυτή η απόφαση στη συνέχεια, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας το 2013, και να ισχύσει τελικά εκ νέου το 2018.
Οι νόμοι της Ινδίας κατά της ομοφυλοφιλίας αποτελούν κατάλοιπο από τη βρετανική αποικιακή εποχή, που επέβαλε νόμους κατά της «σαρκικής επαφής ενάντια στην τάξη της φύσης» το 1861. Πριν από τους Βρετανούς, οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων και η ρευστότητα των φύλων είχαν ιδιαίτερη σημασία στα αρχαία ινδικά κείμενα και γλυπτά.
Αισιοδοξία για το κίνημα
Η Arora, 47 ετών, και η Khanna, 36 ετών, είναι αισιόδοξες για την υπόθεσή τους, λέγοντας ότι, τουλάχιστον, έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο σε μια χώρα, όπου η συζήτηση των ΛΟΑΤ+ θεμάτων εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού.
Η σχέση τους «δεν νιώσαμε να είναι ποτέ εγκληματική», είπε η Arora, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της COVID-19 έκανε το αίτημά τους ακόμη πιο επείγον, ωθώντας τες να ξεκινήσουν την υπόθεση παρά τις επιφυλάξεις τους.
Το ζευγάρι ως ψυχολόγος και ψυχίατρος, υποστηρίζουν νεαρά άτομα με την ψυχική τους υγεία και βλέπουν από πρώτο χέρι πώς η απόφαση του 2018 για την αποποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων «βοήθησε νεαρά άτομα να αγκαλιάσουν την ταυτότητά τους σε όλη της την πολυπλοκότητα», δήλωσε η Khanna.
«Όταν ήμουν 18 ετών, ευχόμουν να έχω ένα συνηθισμένο ζευγάρι για να συσχετίσω», είπε η Arora. «Με πολλούς τρόπους, το κάνω αυτό σήμερα για τον μικρότερο εαυτό μου».
Η Khanna συμφώνησε, προσθέτοντας: «Σκεφτήκαμε τι θα σημαίνει αυτή η αναφορά για κάθε νέο άτομο με το οποίο συνεργαζόμαστε. Αυτό ήταν πραγματικά ένα σημείο καμπής για εμάς σε αυτό.”
Το ζευγάρι αναγνωρίζει ότι αυτός ο αγώνας θα είναι μεγάλος.
«Η κοινωνική αλλαγή διαρκεί αιώνες. Και λοιπόν;” Δήλωσε η Khanna, «Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς.»
«Δεν το βλέπουμε ως γεγονός, αλλά ως κίνημα», είπε η Arora. “Και οι κινήσεις δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με το χρόνο.”
Πώς αντέδρασε ο κόσμος των social media στην είδηση για την Ινδία;