Ίδιο άθλημα, διαφορετική σεξουαλικότητα

18/12/2019

Ο Simon Haerinck είναι ένας αθλητής και προπονητής στην κωπηλασία, που ζει στο Βέλγιο. Πρόσφατα, ξεκίνησε την καμπάνια #samesportdifferentsexuality στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θίξει το πρόβλημα της ομοφοβίας στον χώρο του αθλητισμού αλλά και να ενθαρρύνει την αποδοχή των γκέι και bi αθλητών.

https://www.instagram.com/p/B5kSkwphp-j/

“Πέρα από ένας ανταγωνιστικός αθλητής στο Βέλγιο, είμαι και προπονητής που μαθαίνει στους νεαρούς κωπηλάτες για το άθλημα αλλά και για το πώς να αισθάνονται ασφαλείς με τον πραγματικό εαυτός τους”, αναφέρει ο Simon στη συνέντευξή του στο OutSports. “Γι΄αυτό και ξεκίνησα την καμπάνια αυτή”.

“Έκανα coming out ως γκέι στα 23 μου. Κοιτώντας πίσω, εύχομαι να το είχα κάνει νωρίτερα. Με αυτή την καμπάνια ελπίζω κάποιοι να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται και να σταματήσουν να κρύβονται “.

Για τις ανάγκες της καμπάνιας ο Simon φωτογραφήθηκε με τους συναθλητές του, ελπίζοντας αυτό να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στους αθλητές που βρίσκονται ακόμη στην ντουλάπα.

“Θυμάμαι να έχω πολύ άγχος την ημέρα πριν την έναρξη της καμπάνιας. Θυμάμαι να λέω σε έναν φίλο μου, ότι στόχος μου ήταν να φτάσουμε λίγες εκατοντάδες κόσμου. Τελικά, ανησυχούσα άδικα. Η καμπάνια έγινε πρώτη είδηση στο Βέλγιο. Οι μεγάλες εφημερίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με καλούσαν συνέχεια. Με κάλεσαν μέχρι και στην τηλεόραση.

Μέσα σε λίγες μέρες, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είδαν τις φωτογραφίες μας. Δεν μπορώ να εξηγήσω πόσο ευτυχισμένος νιώθω.”

https://www.instagram.com/p/B5pcFSzh5lF/

Μετά την έναρξη της καμπάνιας αρκετοί ήταν οι αθλητές που έστειλαν μήνυμα στον Simon, ζητώντας του συμβουλές για το coming out τους.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν κι αυτή του 21χρονου βολεϊμπολίστα Eduard, που φοβόταν να ανοιχτεί στον προπονητή του και την ομάδα του. Εμπνεύστηκε, όμως, από την καμπάνια και την επόμενη ημέρα είπε στον προπονητή του ότι είναι γκέι.

“Αν και ήταν υπερβολικά φοβισμένος, βρήκε το θάρρος να το κάνει. Όλα πήγαν πολύ καλά!”

https://www.instagram.com/p/B5wzp-MBGEv/

 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!