Ιαπωνία: Ιστορική δικαστική απόφαση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

15/07/2024
από
Το Ανώτερο Δικαστήριο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία αποφάνθηκε την περασμένη Τρίτη ότι μια τρανς γυναίκα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου για να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, σηματοδοτώντας μια πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο δικηγόρος της ενάγουσας, Kazuyuki Minami, δήλωσε ότι έκλαψε από ανακούφιση στο τηλέφωνο για τα αποτελέσματα. «Η επιθυμία μου από τότε που ήμουν αρκετά μεγάλη για να καταλάβω έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Είμαι ευτυχισμένη που απαλλάχτηκα από τις δυσκολίες στη ζωή που προκαλούνται από την έμφυλη ανισότητα», δήλωσε η τρανς γυναίκα μέσω του Minami.

Προηγουμένως, η Ιαπωνία απαιτούσε από τα τρανς άτομα να κάνουν τόσο διάγνωση δυσφορίας φύλου όσο και χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου προτού τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Βάσει του νόμου, η ενάγουσα, μια 40χρονη τρανς γυναίκα από τη δυτική Ιαπωνία, δεν μπορούσε να διορθώσει τα επίσημα έγγραφα της, επειδή δεν είχε κάνει χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου και συγκεκριμένα κολποπλαστική.

Ωστόσο, η ίδια υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η απαίτηση αυτή είναι αντισυνταγματική, διότι της επιβάλλει έντονες σωματικές και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η απόφαση ήρθε μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας των απαιτήσεων στείρωσης για τρανς άτομα που κάνουν νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν ξεκαθάρισε το πεδίο για την απαίτηση χειρουργικής επέμβασης επιβεβαίωσης φύλου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η απαίτηση για τα τρανς άτομα να υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία προτού προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Η Japan Alliance for LGBT Legislation ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση «μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τις τρανς γυναίκες να μπορούν να αλλάξουν νόμιμα το φύλο τους χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση».

Ο δικηγόρος της γυναίκας, Minami, ανέφερε σε δήλωσή του: «Το καλύτερο αποτέλεσμα για την ενάγουσα είναι ότι ελήφθη μια απόφαση που της επιτρέπει να ζει με ηρεμία. Πρέπει να βρεθεί μια νομοθετική λύση που να εκτιμά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης στείρωσης που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική το περασμένο φθινόπωρο».




Δες και αυτό!