Ιαπωνία: Απόφαση δικαστηρίου ενδέχεται να αποσύρει τρανσφοβική νομοθεσία

16/10/2023
από
Ένα οικογενειακό δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαιτείται από ένα άτομο να υποβληθεί σε επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου, προκειμένου να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Η απόφαση σημαίνει ότι τα τρανς άτομα στην Ιαπωνία, που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τους δείκτες στα επίσημα έγγραφα, θα μπορούν να το κάνουν χωρίς την προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης, μια νίκη-ορόσημο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα της χώρας.

Το θέμα τέθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο της Σιζούκα από έναν τρανς άνδρα, τον Gen Suzuki, ο οποίος υπέβαλε αίτηση το 2021 για να προχωρήσει σε αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Σύμφωνα με το PinkNews, ο Suzuki, ο οποίος «διαγνώστηκε με δυσφορία φύλου σε ηλικία 40 ετών» , είχε υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και σε top surgery, αλλά δεν επιθυμούσε να προχωρήσει σε φαλλοπλαστική.

Επί του παρόντος, η ιαπωνική νομοθεσία απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αναστολή των αναπαραγωγικών ικανοτήτων του ατόμου ως προϋπόθεση για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Ο Suzuki υποστήριξε ότι αυτή η απαίτηση ήταν απάνθρωπη και αντισυνταγματική.

Attendees take part in the Tokyo Rainbow Pride Parade on May 6, 2018 in Tokyo, Japan. The LGBT community and supporters marched down Shibuya and Harajuku areas on the final day of the Tokyo Rainbow Pride 2018 event to support lesbian, gay, bisexual and transgender people

Ο νόμος του 2003 απαιτεί επίσης τη διάγνωση της δυσφορίας του φύλου από τουλάχιστον δύο γιατρούς, το άτομο να είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, καθώς και να είναι άγαμο χωρίς ανήλικα παιδιά.

Την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου), το αίτημα του Suzuki έγινε δεκτό και το οικογενειακό δικαστήριο της Σιζούκα συμφώνησε ότι η συγκεκριμένη απαίτηση εγείρει «ζητήματα αναγκαιότητας και ορθολογικότητας» τόσο από ιατρική όσο και από κοινωνική άποψη.

Σχολιάζοντας την ελπιδοφόρα απόφαση, ο Suzuki δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press: «Θέλω τα νέα παιδιά να κρατήσουν την ελπίδα τους. Θέλω να δω μια κοινωνία όπου η ποικιλομορφία θα είναι αποδεκτή».

Αυτή η απόφαση-ορόσημο έρχεται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας εξετάζει μια παρόμοια υπόθεση.

Η ενάγουσα που έφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία παρέμεινε ανώνυμη για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής, είπε ότι ζει «κοινωνικά ως γυναίκα», αλλά «καταγράφεται ως άνδρας στο οικογενειακό μητρώο της επειδή δεν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα αναπαραγωγικά της όργανα», όπως δήλωσε.

Η νομική της ομάδα έχει υποστηρίξει ότι ο ισχύων νόμος παραβιάζει το δικαίωμά της να επιδιώκει την ευτυχία και να ζει χωρίς να υφίσταται διακρίσεις, όπως αναφέρουν οι Japan Times.

Υποστήριξαν επίσης ότι η ενάγουσα έχει αντιμετωπίσει «σημαντικά μειονεκτήματα, δυσκολίες και συναισθηματική δυσφορία» λόγω της «ασυμφωνίας μεταξύ του κοινωνικά βιωμένου φύλου της και του νομικά αναγνωρισμένου φύλου της».

Η απόφαση για την υπόθεση αυτή αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τέλος του έτους.

A person holds up a trans flag.

Η έκδοση απόφασης υπέρ της ενάγουσας και η επικαιροποίηση της νομοθεσίας, θα έφερνε την Ιαπωνία στο ύψος των απαιτήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι το 2014 ζήτησαν την εξάλειψη της αναγκαστικής, εξαναγκαστικής και άλλως ακούσιας στείρωσης.

Η επικαιροποίηση του νόμου θα σηματοδοτούσε επίσης μια ακόμη νίκη για την ιαπωνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία, φέτος, έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα στο γάμο.

Η Ιαπωνία είναι επί του παρόντος το μοναδικό κράτος της G7 που δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο.

Αλλά από τον Μάιο του 2023, δύο δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η απαγόρευση της χώρας είναι αντισυνταγματική.

Επί του παρόντος, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν μόνο σύμφωνο συμβίωσης – και ακόμη και τότε, μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπως το Τόκιο – με το σύνταγμα της Ιαπωνίας να ορίζει ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ωστόσο, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Ipsos, τουλάχιστον το 69% του ιαπωνικού πληθυσμού υποστηρίζει την ισότητα στον γάμο, ενώ μόλις το 6% είναι αντίθετο.




Δες και αυτό!