O Bernard Randall, ο Βρετανός που απελάθηκε από την Ουγκάντα μετά τη δημοσίευση ενός gay-sex video στο οποίο συμμετείχε, καταδίκασε την αποτυχία της Βρετανίας να αναλάβει αποφασιστική δράση ενάντια στις αυξανόμενες ομοφοβικές ενέργειες της αφρικανικής κυβέρνησης.
Ο 65χρονος που αυτήν την εποχή μάχεται να βγάλει το σύντροφο του, Albert Cheptoyek, από τη χώρα για να γλιτώσει έτσι από την ποινή φυλάκισης που του έχει απαγγελθεί, δήλωσε ότι αρκετές χώρες έστειλαν ηχηρά μηνύματα στην Ουγκάντα, τονίζοντας όμως ότι η Βρετανία έπρεπε να είναι πιο επιθετική.
Ο Randall είχε κατηγορηθεί (πριν ένα χρόνο) για «παράνομη διακίνηση άσεμνου υλικού». Το υλικό αυτό απεικόνιζε τον ίδιο σε ερωτικές περιπτύξεις με έναν άνδρα από το Μαρόκο και είδε το φως της δημοσιότητας μετά την κλοπή του υπολογιστή από το σπίτι του. Σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν από την «κίτρινη εφημερίδα» Red Pepper με αποτέλεσμα το εν λόγω ζευγάρι να συλληφθεί. Ο Randall απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.
Η κατάσταση παραμένει όμως μετέωρη για το Cheptoyek και κινδυνεύει να επιδεινωθεί μετά τη ψήφιση του νέου ομοφοβικού νόμου στην Ουγκάντα.
Η απόφαση του Musenevi προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή με τον υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α να κάνει λόγο για μια φρικτή νομοθεσία και τον κληρικό και βραβευμένο με νόμπελ ειρήνης, Desmond Tutu, να συγκρίνει το εν λόγω νόμο με τις αντισημιτικές πολιτικές των Ναζί και τις διώξεις στα χρόνια του απαρτχάιντ. Από την άλλη, χώρες που υποστηρίζουν οικονομικά την Ουγκάντα, όπως η Δανία και η Νορβηγία, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στην αφρικανική κυβέρνηση. Στο ίδιο κλίμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δήλωσε ότι θα παγώσει το δάνειο των 54 εκατομμυρίων λιρών που είχε σκοπό να διαθέσει στη χώρα.
Ο Randall υποστήριξε ότι η στάση της Βρετανίας δεν παρουσίασε παρόμοια δυναμική.
«Χρειαζόμαστε μια πιο επιθετική γραμμή. Κοιτάξτε τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία. Ακόμα και το θόρυβο που έκαναν οι Αμερικάνοι.»
Επισήμανε παράλληλα και ένα e-mail που έλαβε τη περασμένη βδομάδα από το βρετανικό προξενείο στην Καμπάλα, το οποίο ανέφερε:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τους άλλους συμμάχους, θα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση της Ουγκάντα να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς καμία μορφή διάκρισης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε στενή επαφή με την κοινωνικές ομάδες των πολιτών και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα ».
Το mail προσθέτει επίσης, ότι ο Υπουργός για την Αφρική, Mark Simmonds, έθεσε το θέμα του νομοσχεδίου αρκετές φορές στην κυβέρνηση της Ουγκάντα .
Παρόλα αυτά ο Randall πιστεύει ότι οι υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ασχοληθούν άμεσα με την υπόθεση του συντρόφου του (Cheptoyek) .
«Ο Albert ανησυχεί πολύ για την ασφάλειά του . Υπάρχουν πολλοί φοβισμένοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ, ανήσυχος και ζει κάτω από μεγάλη πίεση.»
Παρά το έντονο κλίμα ομοφοβίας που επικρατεί στη χώρα, ο Randall υποστηρίζει ότι δέχτηκε σημαντική στήριξη από τους ανθρώπους της Ουγκάντα.
«Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί. Λάβαμε μεγάλη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης».
Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Red Pepper κυκλοφόρησε έχοντας ως πρωτοσέλιδο τα ονόματα 200 ομοφυλόφιλων που ζουν στη χώρα.