Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη λεγόμενη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», προκαλώντας διαμαρτυρίες από κουήρ οργανώσεις και άτομα.
Συγκεκριμένα, χθες το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα» των «μη παραδοσιακών σεξουαλικών προσανατολισμών» στα σχολεία.
Η νομοθεσία συντάχθηκε από το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση», αλλά στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωσή της κέρδισε επίσης υποστήριξη και από φιλοδυτικές παρατάξεις.
Η τροποποίηση του νόμου για την προσχολική και σχολική εκπαίδευση απαγορεύει «την προπαγάνδα, την εκλαΐκευση και την ενθάρρυνση, άμεσα ή έμμεσα, ιδεών και απόψεων που συνδέονται με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό ή με προσδιορισμό φύλου διαφορετικό από τον βιολογικό».
Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης ένα ξεχωριστό κείμενο που ορίζει τον «μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό» ως «διαφορετικό από τις γενικά αποδεκτές και καθιερωμένες στη βουλγαρική νομική παράδοση έννοιες της συναισθηματικής, ρομαντικής, σεξουαλικής ή αισθησιακής έλξης μεταξύ ατόμων αντίθετου φύλου».
Η ψήφιση του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου είχε ως αποτέλεσμα να βγουν πληθώρα ατόμων στους δρόμους της Σόφιας, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την υιοθέτηση της τροπολογίας, φωνάζοντας «Ντροπή σας» και «Σταματήστε να διώχνετε τους ανθρώπους από τη Βουλγαρία».
Μεταξύ αυτών ήταν και η Sanya Kovacheva, μια 35χρονη αρχιτέκτονας, η οποία κατηγόρησε τους πολιτικούς της χώρας ότι «εκμεταλλεύονται την παραπληροφόρηση και σερφάρουν στο κύμα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Η LevFem, η αριστερή φεμινιστική ομάδα που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, δήλωσε ότι η τροπολογία θα καταστήσει αδύνατη «την καταπολέμηση της σχολικής παρενόχλησης σε βάρος των νεαρών λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Bulgarian Helsinki Committee (BHC) είχε επίσης καλέσει τους νομοθέτες να μην περάσουν τις αλλαγές, λέγοντας ότι «παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα της χώρας, καθώς και σε νόμους της ΕΕ και διεθνείς συμβάσεις.
Ο νόμος «απαγορεύει τη διάδοση ιδεών και εννοιών, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών πληροφοριών», δήλωσε στο AFP ο αντιπρόεδρος της BHC Radoslav Stoyanov.
«Προμηνύει σιωπηρά ένα κυνήγι μαγισσών και επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια που σχετίζεται με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο σχολείο», έγραψε σε δήλωσή της η δικηγόρος Denitsa Lyubenova από την ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων Deystvie, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο προάγει τις διακρίσεις.
Η ομοφοβία εκφράζεται συχνά στον πολιτικό λόγο και στα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις έβδομες βουλευτικές εκλογές της σε τριάμισι χρόνια εν μέσω σοβαρής πολιτικής αστάθειας.
Η βαλκανική χώρα δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο, ενώ επίσης αρνείται – παρόλο που είναι μέλος της ΕΕ – να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την οποία πολλοί στη χώρα θεωρούν ως όχημα για την αναγνώριση ενός «τρίτου φύλου».
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών της Αγοράς (IME) στη Σόφια, «η απόρριψη και οι διακρίσεις αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη μετανάστευση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».