Στην Παραολυμπιακή αθλήτρια, Βαλεντίνα Πετρίγιο, επιτέθηκε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κάνοντας μια τρανσφοβική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ιταλίδα σπρίντερ, το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο που αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς, ενώ είχε περάσει στους ημιτελικούς – κάτι που χαρακτήρισε ως «υλοποίηση της ιστορίας», απέτυχε να περάσει στον τελικό των 400μ, αφού βγήκε τρίτη στον ημιτελικό της Δευτέρας.
Μιλώντας στον Τύπο μετά τον αγώνα, η τρανς Παραολυμπιονίκης δήλωσε: «Έβαλα τα δυνατά μου. Είναι πιο δυνατές από μένα, έπρεπε να κατέβω πάρα πολύ, για να κάνω 56 [δευτερόλεπτα]. Με το 57.50, πρέπει να είμαι χαρούμενη, ακόμα κι αν είμαι λίγο κάτω.
«Είμαι λίγο στεναχωρημένη αλλά ελπίζω ο γιος μου να είναι περήφανος. Είναι σημαντικό για μένα γιατί έχει έναν τρανς γονιό, όχι τον γονιό που όλοι ονειρεύονται. Αλλά ελπίζω να είναι περήφανος».
Η συμμετοχή της Πετρίγιο στους Αγώνες έχει αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης, με τους τρανσφοβικούς να τη στοχοποιούν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τη Δευτέρα, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Ρόουλινγκ, γνωστή για τις αντί-τρανς αντιλήψεις της, έγραψε στο X: «Γιατί όλος αυτός ο θυμός για την Πετρίγο; Η κοινότητα των απατεώνων δεν είχε ποτέ τέτοια προβολή. Οι ξεκάθαροι και περήφανοι απατεώνες όπως η Πετρίγιο αποδεικνύουν ότι η εποχή της ντροπής των απατεώνων έχει τελειώσει. Τι πρότυπο! Εγώ λέω να δώσουμε στον [ατιμασμένο ποδηλάτη] Λανς Άρμστρονγκ τα μετάλλιά του πίσω και να προχωρήσουμε. #Cheats #NoShame».
Σε επόμενη ανάρτηση, η Ρόουλινγκ ρωτήθηκε για το πώς η τρανς παραολυμπιονίκης κλέβει με , επειδή «λέγοντας αυτόματα ότι οι τρανς άνθρωποι κλέβουν, μας συνδέετε με στερεότυπα που απλά δεν είναι αληθινά».
Η συγγραφέας απάντησε: «Τα στερεότυπα είναι απλουστευτικές/προκαταληπτικές γενικευμένες υποθέσεις για μια δημογραφική ομάδα που δεν συσχετίζεται με τα γεγονότα. Ξέρω ότι όλα τα τρανς άτομα δεν είναι απατεώνες. Ωστόσο, το να γνωρίζεις ότι έχεις ένα αθέμιτο πλεονέκτημα και να το εκμεταλλεύεσαι ούτως ή άλλως είναι λίγο πολύ ο ορισμός του εγχειριδίου της απάτης».
Αυτή φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρόουλινγκ εξέφρασε το τρανσφοβικό της μίσος σχετικά με τη συμμετοχή των τρανς ατόμων στα αθλήματα.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η Αλγερινή πυγμάχος Imane Khelif βρέθηκε στο επίκεντρο των αντί-τρανς σχολίων, με αφορμή την επιλεξιμότητά της να αγωνιστεί στη γυναικεία κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αθλήτρια δεν είναι τρανς γυναίκα, βρέθηκε να αντιμετωπίζει το μίσος πολλών υψηλού προφίλ προσωπικοτήτων, όπως η Ρόουλινγκ, η οποία έκανε μια σειρά από τρανσφοβικές αναρτήσεις.
Η Khelif κατέθεσε στη συνέχεια μήνυση για «πράξεις επιβαρυντικής διαδικτυακής παρενόχλησης» που αντιμετώπισε, κατονομάζοντας ρητά τη Ρόουλινγκ και τον ιδιοκτήτη του X, Έλον Μασκ, στην υπόθεση.