Η τρανς ακτιβίστρια Paris Lees στη Βρετανική Vogue

05/01/2018
από

Η Vogue επέλεξε επτά γυναίκες, ως νέες σουφραζέτες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι η Paris Lees, σε μία υπέροχη φωτογράφιση, για τα 100 χρόνια από τότε, που οι γυναίκες απέκτησαν δικαιώματα ψήφου στη Μεγάλη Βρετανία.

Η τρανς ακτιβίστρια και συγγραφέας εμφανίζεται μαζί με τη βουλεύτρια Stella Creasy, την καλλιτέχνιδα Gillian Wearing, τη συγγραφέα Reni Eddo-Lodge, την Sophie Walker από το κόμμα της ισότητας των γυναικών, την ιδρύτρια του περιοδικού Gal-Dem Liv Little και την blogger Dina Tokio.

Ωστόσο, η συμπερίληψη της Lees είναι εμβληματική, καθώς είναι η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα, που παρουσιάζεται στην Vogue.

H Lees έγραψε στο twitter: «Σε ευχαριστώ @Edward_Enninful για την ένταξή μου στο @BritishVogue, και γι’ αυτήν τη ξεχωριστή στιγμή, με αυτές τις δυνατές, έξυπνες και εμπνευσμένες γυναίκες. Καθώς γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τότε που οι γυναίκες μπόρεσαν να ψηφίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ας βεβαιωθούμε ότι αγωνιζόμαστε για ΟΛΕΣ τις γυναίκες. Η ποικιλομορφία μας είναι η δύναμή μας.”

Συνέχισε λέγοντας: «Κοίτα πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Είναι εξωπραγματικό το ότι είμαι στη Vogue. […] Οι συμμαθητές μου στο σχολείο μου έλεγαν ότι δε θα είμαι ποτέ κορίτσι, δε θα είμαι ποτέ αρκετά όμορφη, δε θα γινόμουν ποτέ αποδεκτή ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΩ ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΑ – ΣΤΗ VOGUE FFS!

Η Lees δεν είναι το πρώτο τρανς άτομο που φωτογραφίζεται από την Βρετανική Vogue. Η April Ashley φωτογραφήθηκε για το περιοδικό τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν ήταν ανοιχτά τρανς άτομο τότε, έκανε coming out μία δεκαετία αργότερα. Το ίδιο έγινε και με το μοντέλο Caroline Cossey στη δεκαετία του ’80.

Η Νέα Vogue

Αυτό είναι το τρίτο τεύχος της Βρετανικής Vogue που επιμελείται ο Edward Enninful, ο οποίος έγινε ο πρώτος gay μαύρος εκδότης την ιστορία του περιοδικού, όταν αντικατέστησε την Alexandra Shulman το 2017. Φαίνεται ότι ο ίδιος προωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό της ποικιλομορφία στα μοντέλα του και τους συνεργάτες του.

Το Φεβρουάριο του 2018 σηματοδοτείται ως η 100η επέτειος της δυνατότητας των γυναικών να ψηφίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από μια συνεχιζόμενη εκστρατεία από το αρχικό κίνημα που ξεκίνησαν οι σουφραζέτες. Αρχικά, μόνο κάποιες γυναίκες, ηλικίας άνω των 30 ετών, είχαν δικαίωμα ψήφου, ενώ μετά από δέκα χρόνια, μπορούσαν να ψηφίζουν όλες τις γυναίκες ηλικίας, άνω των 21 ετών.

Στην Ελλάδα, για να θυμηθούμε και λίγο τα δικά μας, γυναίκες ψήφισαν για 1η φορά στις δημοτικές εκλογές του 1934, όμως μόνο όσες ήταν άνω των 30 ετών κι είχαν απολυτήριο δημοτικού σχολείου. Οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν καθολικά για 1η φορά μόλις 62 χρόνια πριν, το 1956. Να μην ξεχνάμε ακόμη, ότι η συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των γυναικών έγινε το 1975, δηλαδή 43 χρόνια πριν μόνο…




Δες και αυτό!