Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ισότητα στον γάμο

15/02/2024
από
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την ισότητα στον γάμο, κατά την οποία υπογράμμισε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς».

Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να εξηγήσει για ακόμη μια φορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και να ξεκαθαρίσει το τι δεν περιλαμβάνει.

«Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλλουμε το ισχύον πλαίσιο της ΙΥΑ, ούτε καθιερώνουμε Γονέας 1 και Γονέας 2.

«Δεύτερον ο νόμος που παρουσιάζουμε εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο, διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστικό μυστήριο της εκκλησίας», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης έμμεσα και στα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι «είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμά μας, ώστε να γίνουν ορατοί άνθρωποι αόρατοι».

«Η δύναμη της δημοκρατίας μας είναι να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή απάντησε στις «εύλογες» και όχι στις παράλογες, όπως είπε, ανησυχίες, που έχουν εκφραστεί τον τελευταίο καιρό στον δημόσιο λόγο. Επανέλαβε, λοιπόν, ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν αποτελεί επαρκές νομικό πλαίσιο, και τροποποιήσεις επί αυτού θα δημιουργούσε «παρεμφερείς θεσμούς με νομικές αντιφάσεις».

«Το δεύτερο επιχείρημα γύρω από την τεκνοθεσία έχει σαθρά θεμέλια.

«Οι μελέτες απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. Για όσους ανησυχούν για την πιθανή αρνητική αντιμετώπιση των παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια στο σχολείο. Αυτές τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε το ίδιο επιχείρημα με τον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα, το οποίο όμως δεν είναι παράτολμο.

«Στην Ελλάδα που ετοιμαζόμαστε κανείς δεν πρέπει να νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας», επεσήμανε.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε προς όσους βουλευτές/τρις ανησυχούν, και από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας τους την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα.

«Ναι στη Δικαιοσύνη, ναι στην ισοτιμία. Όχι στη μισαλλοδοξία. Σας καλώ αυτό το βήμα να το κάνουμε όλες και όλοι μαζί», είπε.
Δες και αυτό!