Η Ταϊβάν θα αναγνωρίσει τους γάμους μεταξύ Κινέζων και Ταϊβανέζων του ίδιου φύλου

23/09/2024
από
Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ Ταϊβανέζων και Κινέζων υπηκόων του ίδιου φύλου, δίνοντας στα ζευγάρια το δικαίωμα να καταχωρίσουν τις σχέσεις τους σύμφωνα με τους ίδιους κανονισμούς που ισχύουν για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Τα ζευγάρια θα μπορούν να αναγνωρίζουν νομικά τους γάμους τους στην Ταϊβάν, αφού προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα και περάσουν από συνέντευξη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Το υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε ότι τα ζευγάρια που παντρεύονται σε τρίτο μέρος θα ακολουθούν την πρακτική των ετερόφυλων γάμων όσον αφορά την επαλήθευση των εγγράφων, τους μηχανισμούς συνέντευξης και τις διαδικασίες γάμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν που δεν έχουν παντρευτεί σε τρίτο μέρος (ανεξάρτητα από ετεροφυλόφιλους ή ομόφυλους γάμους), θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανονισμούς για τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής χώρας και τις σχετικές διατάξεις της τρέχουσας πρακτικής».

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ωφελήσει εκατοντάδες ζευγάρια στην Ταϊβάν.

Σε κοινή δήλωσή τους, ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες στην Ταϊβάν δήλωσαν ότι καλωσόρισαν την αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως «έναν πολυαναμενόμενο, δύσκολο αλλά πιθανό δρόμο προς την πατρίδα», αλλά σημείωσαν ότι, επειδή τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να παντρευτούν σε τρίτο μέρος, «εξακολουθούν να έχουν υψηλότερα οικονομικά και ταξικά εμπόδια στον γάμο».

Η ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθέτης Huang Jie, μέλος του αριστερού Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος και το πρώτο ανοιχτό κουήρ άτομο που εξελέγη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση και δήλωσε ότι έχει λάβει πολλά αιτήματα για βοήθεια από ομόφυλα ζευγάρια (που το ένα άτομο είναι από την Ταϊβάν και το άλλο από την Κίνα) από τότε που νομιμοποιήθηκε η ισότητα στον γάμο.

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2019, αποτελώντας το πρώτο ασιατικό έθνος που το έκανε, σε μια στιγμή ορόσημο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην περιοχή. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ότι ο ορισμός του γάμου ως γάμου μεταξύ μόνο ενός άνδρα και μιας γυναίκας ήταν αντισυνταγματικός.

Πέρυσι, το έθνος των 23 εκατομμυρίων κατοίκων -το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως δικό της και το οποίο επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της- παραχώρησε πλήρη δικαιώματα υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια.

Δες και αυτό!