Η Γερουσία της Ταϊλάνδης ενέκρινε την τελική ανάγνωση ενός ιστορικού νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ασία που θα αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Το νομοσχέδιο κέρδισε την υποστήριξη σχεδόν όλων των νομοθετών της άνω βουλής και θα σταλεί στο παλάτι για έγκριση από τον Βασιλιά Maha Vajiralongkorn. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στη βασιλική εφημερίδα.
«Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο Plaifah Kyoka Shodladd, ένας 18χρονος ακτιβιστής, πριν από την έγκριση του νόμου. «Νιώθω ότι όλος ο κόσμος μας επευφημεί».
Το νομοσχέδιο πέρασε από την τελική του ανάγνωση την Τρίτη, λαμβάνοντας την έγκριση από 130 από τα 152 μέλη της Γερουσίας που ήταν παρόντα, ενώ τέσσερα ψήφισαν κατά και 18 απείχαν.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ακτιβιστές έχουν λάβει υποστηρικτικά μηνύματα από όλο τον κόσμο – μεταξύ άλλων στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα βιρμανικά, πρόσθεσε ο Plaifah.
Η Ταϊλάνδη θα γίνει η τρίτη χώρα στην Ασία, όπου τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα σύναψης γάμου, μετά την Ταιβάν και το Νεπάλ, και η πρώτη στη νοτιοανατολική Ασία. Τον Οκτώβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει νομικά την ισότητα στον γάμο, λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από το κοινοβούλιο.
Η νέα νομοθεσία αλλάζει τις αναφορές από «άνδρες», «γυναίκες» – και τους αντίστοιχους «wife» και «husband» – σε όρους ουδέτερους ως προς το φύλο, όπως «πρόσωπο». Τα ζευγάρια θα έχουν ίση πρόσβαση στον γάμο, καθώς και τα ίδια δικαιώματα σε τομείς όπως η τεκνοθεσία, η συγκατάθεση για υγειονομική περίθαλψη και η κληρονομιά.
«Αν και η Ταϊλάνδη ήταν γνωστή ως ο παράδεισος των ομοφυλόφιλων ή ως κουήρ παράδεισος, δεν ήταν ποτέ ο πραγματικός παράδεισος για τα κουήρ άτομα. Αλλά μόλις έχουμε αυτό το νομοσχέδιο θα ανοίξει τόσες πολλές πόρτες», δήλωσε ο Plaifah.