Σπασμένα γυαλιά περιβάλλουν μια εγκαταλελειμμένη πισίνα, μαζί με ετοιμόρροπους πάγκους, σπασμένα πλακάκια και ένα μόνο βρώμικο στρώμα. Οι αστυνομικοί έχουν αναγνωρίσει το εγκαταλελειμμένο σημείο ως ένα από τα μέρη όπου, όπως λένε, δύο νεαρά κορίτσια βιάστηκαν επανειλημμένα από μια συμμορία συνομηλίκων τους, στην ιταλική πόλη Caivano, στα περίχωρα της Νάπολης.
Αν και οι βιασμοί των δύο κοριτσιών, τα οποία ήταν και ξαδέλφια μόλις 10 και 12 ετών, γινόντουσαν για πολλούς μήνες, τράβηξαν την προσοχή την περασμένη εβδομάδα, αφού αναφέρθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύοντας το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Ιταλία ξανά στο προσκήνιο.
Οι επιθέσεις αυτές ήταν ανάμεσα σε μια σειρά από φρικτά εγκλήματα που απασχόλησαν όλες τις ειδήσεις αυτό το καλοκαίρι. Πριν από δύο εβδομάδες, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μια ομάδα επτά νεαρών ανδρών, μεταξύ των οποίων και ένας 17χρονος, οι οποίοι ερευνώνται για τον βιασμό μιας 19χρονης γυναίκας στο Παλέρμο. Πριν από αυτό, υπήρχαν περιπτώσεις γυναικών που μαχαιρώθηκαν, πυροβολήθηκαν ή δηλητηριάστηκαν από τους συντρόφους τους ή γνωστούς τους.
Οι υποθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει συζήτηση στην Ιταλία για τις παραμελημένες περιοχές της, τη συχνά σοβινιστική στάση της απέναντι στις γυναίκες και τον επικίνδυνο ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν επίσης αποκαλύψει βαθιές διχογνωμίες σχετικά με την επιμονή του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών και τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός Giorgia Meloni επισκέφθηκε το Caivano, την εργατική πόλη των 37.800 κατοίκων, όπου χρήστες ηρωίνης κάνουν ενέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πρώτη γυναίκα της Ιταλίας που κατέχει το αξίωμα και η πρώτη μεταπολεμική ακροδεξιά ηγέτης, προσπέρασε τα πολλά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, εστιάζοντας αντ’ αυτού στον νόμο και την τάξη και αποκαλώντας τα εγκλήματα “βάρβαρα“.
“Αυτή η περιοχή θα καθαριστεί και σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα της παρουσίας μας εδώ“, είπε αναφερόμενη στα προβλήματα της “παρανομίας και των ναρκωτικών“. Δεσμεύτηκε να επαναλειτουργήσει το αθλητικό κέντρο, να κατασκευάσει μια νέα βιβλιοθήκη και να στείλει περισσότερους δασκάλους στα σχολεία του Caivano.
Μια μέρα πριν από την επίσκεψη της Meloni, δεκάδες αστυνομικοί φύλαγαν σκοπιά στις γωνίες των δρόμων και στα πάρκα όπου το γρασίδι πλέον φτάνει μέχρι το γόνατο. Στον απόηχο της βίας, οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα στείλουν περισσότερους αστυνομικούς για να περιπολούν την περιοχή.
“Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο στο σχολείο, περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και περισσότερους ψυχολόγους για να βοηθήσουν τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να τα φροντίσουν“, δήλωσε ένας ηλικιωμένος κάτοικος, ο Antonio.
Τα δύο νεαρά ξαδέρφια μεγάλωσαν σε δημόσιες κατοικίες στη συνοικία Rione I.A.C.P., σε οικογένειες που οι γείτονες περιέγραψαν ως προβληματικές. Ένα δικαστήριο ανηλίκων αποφάσισε να τα μεταφέρει σε ανάδοχη οικογένεια. Η υπόθεσή τους ερευνάται και δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες.
“Τώρα που τα κορίτσια είναι ασφαλή στις αρμόδιες αρχές, πρέπει να σκεφτούμε όλα τα άλλα παιδιά που ζουν εδώ“, δήλωσε ο Bruno Mazza, πρόεδρος της οργάνωσης A Childhood to Live, η οποία διευθύνει τις μοναδικές απογευματινές δραστηριότητες για παιδιά σε αυτή τη γειτονιά.
Οι συνήγοροι των γυναικών λένε ότι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν αυξάνονται απαραίτητα, αλλά αποκτούν μεγαλύτερη συγκλονιστική προσοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ειδήσεις μεταφέρονται πιο αργά. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι αριθμοί στην Ιταλία, όπου το 27% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει βία, αντιστοιχούν περίπου σε εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
“Πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν απήχηση, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για ένα πολιτισμικό φαινόμενο, βαθιά ριζωμένο σε μια σοβινιστική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Τώρα παίρνει μια νέα, ακόμη πιο φρικτή τροπή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν σαν μεγάφωνο”, δήλωσε η Antonella Veltri, πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών κατά της Βίας, το οποίο λειτουργεί καταφύγια σε όλη τη χώρα.
Η Veltri αναφερόταν στην αίσθηση που δημιούργησε μια άλλη πρόσφατη υπόθεση ομαδικού βιασμού στο Παλέρμο, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Αυτό το καλοκαίρι, επτά νεαροί άνδρες συνάντησαν μια 19χρονη γυναίκα σε ένα κλαμπ στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, έπεισαν τον μπάρμαν να της βάλει αρκετά ποτά, την ενθάρρυναν να καπνίσει μαριχουάνα και στη συνέχεια την πήγαν σε μια απομονωμένη αποθήκη, όπου τη βίασαν, τη χτύπησαν και βιντεοσκόπησαν την κακοποίηση.
Ένα καρέ από το βίντεο ασφαλείας που εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης τους έδειχνε να την κουβαλούν στους δρόμους, καθώς μόλις και μετά βίας μπορούσε να περπατήσει. Ένα άλλο πλάνο τους έδειχνε να την αφήνουν στο έδαφος καθώς κατευθύνονταν προς ένα κοντινό ντελικατέσεν.
Τελικά τα ονόματα και οι διευθύνσεις των κατηγορουμένων στην υπόθεση δημοσιοποιήθηκαν και οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με βρισιές. Το ίδιο όμως συνέβη και με τον λογαριασμό της γυναίκας στο Instagram. Σε συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα, μίλησε για τις σκέψεις αυτοκτονίας που έχει. Οι αρχές την πήγαν τελικά σε ένα καταφύγιο.
Εκατοντάδες διασημότητες αλλά και απλοί Ιταλοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη γυναίκα με το hashtag “Δεν είμαι σάρκα“. Ο πατέρας ενός κοριτσιού που βιάστηκε το 2020 στη Ρώμη έγραψε επιστολή στην εφημερίδα La Repubblica στην οποία περιέγραψε τη “δοκιμασία του να σου σπάνε την αξιοπρέπεια“. Η κόρη του ήταν 16 ετών τότε και είχε τάσεις αυτοκτονίας. “Ένας βιασμός είναι ένα περίπλοκο παζλ προδοσίας“.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, εξακολουθεί να υπάρχει μια διάχυτη άποψη στην Ιταλία ότι οι γυναίκες που κακοποιούνται ήταν κατά κάποιον τρόπο υπαίτιες.
Η ‘άποψη’ αυτή επαναλήφθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Andrea Giambruno, παρουσιαστή σε εθνικό εμπορικό τηλεοπτικό κανάλι, ο οποίος είναι επίσης σύντροφος της Meloni και πατέρας της κόρης της. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διασκεδάζει και να μεθάει, είπε, αλλά αν οι γυναίκες απέφευγαν να μεθούν, θα μπορούσαν να αποφύγουν “να τις βρει ο λύκος“.
Η ιδέα ότι οι πράξεις ή τα ρούχα των γυναικών μπορούν να προκαλέσουν βία διαπερνά ακόμη και τα δικαστήρια στην Ιταλία, όπου η σεξουαλικότητα και η σεξουαλική βία εξακολουθούν να μην είναι πάντα διαφοροποιημένες.
Φέτος, δικαστήριο της Φλωρεντίας αθώωσε δύο 19χρονους που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας 18χρονης σε ένα πάρτι, κρίνοντας ότι υπήρξε “λανθασμένη αντίληψη συναίνεσης“, καθώς εκείνη είχε προχωρήσει σε σεξουαλική πράξη με έναν από αυτούς στο παρελθόν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αρχές του ΟΗΕ έχουν συχνά καταδικάσει τα δικαστήρια της Ιταλίας για αποφάσεις σε υποθέσεις βιασμών που χρησιμοποιούσαν προσβλητική γλώσσα: Ένα από αυτά αθώωσε τον κατηγορούμενο και είπε ότι ήταν “παθιασμένος“, ενώ ένα άλλο θύμα χαρακτηρίστηκε “ατίθασο“.
Μια τέτοια μεταχείριση αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να καταθέσουν τα κακοποιητικά περιστατικά που έχουν βιώσει, δήλωσε η Ilaria Boiano, δικηγόρος της γυναικείας ένωσης Differenza Donna, η οποία διαχειρίζεται τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας.
“Οι τελευταίες περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δυστυχώς. Πολλές γυναίκες δεν το καταγγέλλουν καν“, δήλωσε η ίδια.