Η στάση των υποψήφιων Τούρκων προέδρων απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

12/05/2023
από
Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ο εν ενεργεία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναμετρηθεί με τρεις ακόμη υποψήφιους προέδρους, μεταξύ των οποίων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον Τούρκο πρόεδρο, ως υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο ηγέτης του Κόμματος της Πατρίδας Μουχαρέμ Ιντζέ και ο Σινάν Ογάν της σκληροπυρηνικής δεξιάς Συμμαχίας ATA.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ότι αποτελεί την κύρια απειλή για τον Ερντογάν, με το Foreign Policy να αναφέρει ότι προηγείται σε αρκετές δημοσκοπήσεις.

Οι κάτοικοι της Τουρκίας πρόκειται να ψηφίσουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές – που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια – στις 14 Μαΐου.

Η Τουρκία δεν διαθέτει νόμους για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν νόμιμη στην Τουρκία καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της σύγχρονης δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1923. Ωστόσο, δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τις διακρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά υφίστανται παρενόχληση και κακοποίηση.

Η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί συχνά ως ένα εχθρικό μέρος για τα κουήρ άτομα, με ανώτερους πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες και εμπόρους λιανικής πώλησης να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το 2022, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «η προστασία της οικογένειας είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Ποια είναι η θέση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+;

Από την έναρξη της προεδρίας του Ερντογάν το 2014, η πορεία της Τουρκίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει υποχωρήσει κατά δεκαετίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η στάση του προέδρου απέναντι στα κουήρ άτομα είναι πολύ συγκεκριμένη.

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή (7 Μαΐου), ο Ερντογάν ενίσχυσε τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ απόψεις του και δήλωσε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του και τα άλλα κόμματα της συμμαχίας τους «δεν θα είναι ποτέ υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ επειδή η οικογένεια είναι ιερή για εμάς».

Πρόσθεσε: «Θα θάψουμε όσους είναι υπέρ των ΛΟΑΤ στην κάλπη».

Turkish President Recep Tayyip Erdogan

Ο Ερντογάν κατηγόρησε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι υπέρ των ΛΟΑΤ και κάλεσε τους νέους ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από αυτά, όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο Τύπου Bianet.

Σε μια προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία δήλωσε: «Σε αυτό το έθνος, τα θεμέλια της οικογένειας είναι σταθερά. Οι ΛΟΑΤ δεν θα εμφανιστούν σε αυτή τη χώρα. Στάσου όρθιος, σαν άντρας: έτσι είναι οι οικογένειές μας».

Το 2020, κατηγόρησε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Τουρκία ότι «κλέβουν κρυφά τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες» και είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν προσπαθήσει να «δηλητηριάσουν τους νέους» κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Την επόμενη χρονιά, ο 69χρονος ηγέτης χαρακτήρισε τους κουήρ νέους ως «βάνδαλους» κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ομιλίας προς τα μέλη του ΑΚΡ και κάλεσε τους ανθρώπους να «βγουν εναντίον όσων επιδεικνύουν κάθε είδους διαστροφή που απαγορεύεται από τον Θεό».

Πρόσθεσε: «Καλώ όλα τα μέλη του έθνους μου να είναι προσεκτικοί και να πάρουν θέση ενάντια σε εκείνους που επιδεικνύουν κάθε είδους αίρεση που έχει απαγορεύσει ο Κύριος μας, καθώς και σε εκείνους που τους υποστηρίζουν».

Ο Ερντογάν έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους ομοφυλόφιλους συμμάχους. Είπε ότι όσοι υποστηρίζουν «τέτοια περιθωριακά κινήματα που είναι αντίθετα με την πίστη και τον πολιτισμό μας είναι συνεργάτες στην ίδια αίρεση στα μάτια μας».

Στη συνέχεια, μόλις πέρυσι, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ήθελε να εισαγάγει συνταγματικές τροποποιήσεις στην Τουρκία για να αντιστρέψει «τις διεστραμμένες [ΛΟΑΤΚΙ+] τάσεις για να [διασφαλίσει ότι] η οικογένεια αποτελείται από την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Ποια είναι η θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Ο Κιλιτσντάρογλου, όπως πρότεινε ο Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία, φαίνεται να είναι υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Σε αντίθεση με την αυταρχική στάση του προέδρου, οι απόψεις του Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να συνάδουν περισσότερο με ένα δημοκρατικό τρόπο μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σκέψεις του για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του CHP, έγραψε: «Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη ζωή του καθενός».

Το KaosGL ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής το 2021, ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου απάντησε στην ερώτηση «διαφθείρει η ΛΟΑΤΚΙ την τουρκική οικογενειακή δομή;» με: «Καθόλου. Δεν σχετίζονται, γιατί να διαφθείρουν την οικογενειακή δομή;».

Όταν ρωτήθηκε: «Ως τι αντιλαμβάνεστε [εσείς] τους ΛΟΑΤΚΙ+; Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ ως ανήθικα άτομα, ως διαστροφή», απάντησε: «Πρέπει να σέβεστε τον τρόπο ζωής του καθενός. Δεν κάνω τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αντικείμενο πολιτικής.

«Η πολιτική είναι ένα ξεχωριστό πράγμα. Η πολιτική είναι η εξεύρεση λύσεων στα σημερινά προβλήματα. Πρέπει να σεβόμαστε την πίστη και την ταυτότητα του καθενός».

Kılıçdaroğlu Earthquake Zone

Σύμφωνα με το BBC, ο ηγέτης του CHP δήλωσε ότι αν κερδίσει, θα φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Τουρκία.

«Η νεολαία θέλει τη δημοκρατία. Δεν θέλουν η αστυνομία να έρχεται στις πόρτες τους νωρίς το πρωί επειδή έκαναν ένα tweet», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Τούρκοι μπορούν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση για «προσβολή του προέδρου».

Αν και δεν υπάρχουν πολλές αναφορές απευθείας για τις απόψεις του Κιλιτσντάρογλου σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το κόμμα του έχει προτείνει νομοσχέδια που υποστηρίζουν τις μειονοτικές ομάδες.

Έχει προσπαθήσει να επιτύχει τη «συμφιλίωση» με διαφορετικά τμήματα του κοινού και, πέρυσι, το κόμμα του υπέβαλε πρόταση για την παροχή νομικής εγγύησης για το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να φορούν μαντίλα, σύμφωνα με την Bianet.

Ωστόσο, ένας ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής επέκρινε την πρόταση για το ότι δεν πήγε αρκετά μακριά, λέγοντας: «Μια ρύθμιση για τη μαντήλα είναι, φυσικά, σημαντική, αλλά θα μπορούσε επίσης να προτείνει μια ρύθμιση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των γυναικών, καθώς και για το δικαίωμα των ζώων στη ζωή.  Θα μπορούσε να είναι πιο συμπεριληπτικός».

Πληροφορίες και εικαστικά από PinkNews. 




Δες και αυτό!