Η Σκωτία πρόκειται να χάσει την αρχηγό της και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μια σημαντική σύμμαχο

15/02/2023
από
Η Νίκολα Στέρτζον η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, πρόκειται να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το BBC και το ITV, η Στέρτζον θα ανακοινώσει την παραίτησή της στο Εδιμβούργο την Τετάρτη (15 Φεβρουαρίου).

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η ίδια αποφάσισε να παραιτηθεί – πρόσφατα είχε δηλώσει στο BBC ότι είχε ακόμα «πολλά στη δεξαμενή της», αναφερόμενη και στην απόφαση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν να παραιτηθεί.

«Αν ποτέ φτάσω στο σημείο, όπου νομίζω ότι γενικά δεν θα μπορώ να δώσω στη δουλειά ό,τι της αξίζει, τότε ελπίζω να έχω το ίδιο θάρρος με εκείνη και να πω: “Εντάξει, ήρθε η ώρα να αποχωρήσεις”», είχε δηλώσει η Στέρτζον στις 22 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το BBC αναφέρει ότι μια πηγή κοντά στη Στέρτζον δήλωσε πως η ίδια “έχει φτάσει στα όριά της”.

Η Νίκολα Στέρτζον υπηρέτησε ως η πρώτη υπουργός και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας από το 2014, ανέλαβε μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του SNP.

Συνέχισε να πιέζει για ανεξαρτησία, χάνοντας μια νόμιμη προσπάθεια να αναγκάσει για μια δεύτερη ψηφοφορία.

Περήφανη σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επέβλεψε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στη Σκωτία, που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση σε Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC).

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του 2022 στο Holyrood, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να ασκήσει βέτο.

Η Στέρτζον είχε εκφράσει την οργή της και είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να αμφισβητήσει τους Τόρις στο δικαστήριο.

«Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε σθεναρά κάτι άλλο, και αυτό είναι ο θεσμός του κοινοβουλίου της Σκωτίας και η ικανότητα των MSP, δημοκρατικά εκλεγμένων, να νομοθετούν σε τομείς της αρμοδιότητάς μας», είχε πει στο BBC.

«Εν ολίγοις, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία της Σκωτίας».


Update: Ανακοινώνοντας την παραίτησή της, η Νίκολα Στέρτζιον κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν έγινε λόγω του νομοσχεδίου για τα τρανς δικαιώματα. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί μόλις επιλεγεί νέος αρχηγός του SNP. Πρότεινε, μάλιστα, αυτό να συμβεί πριν από την επερχόμενη ειδική διάσκεψη του κόμματος για την ανεξαρτησία στις 19 Μαρτίου.
Δες και αυτό!