Η Κάστερ Σεμένια δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στην απαγόρευση που την εμποδίζει να αγωνιστεί στο αγώνισμά της στο στίβο στα 800μ, μετά την αποτυχία της στην προσπάθεια που έκανε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο σε εναλλακτικές αποστάσεις.
Στην 30χρονη Νοτιοαφρικανή, η οποία είναι κάτοχος δύο Ολυμπιακών τίτλων στα 800μ, της έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε επίσημο αγώνα από 400 μέτρα έως ένα μίλι μετά την απόφαση της World Athletics το 2018 ότι πρέπει να λαμβάνει φάρμακα για να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης της, ώστε να μετέχει σε αγώνες μεσαίας απόστασης. Το σώμα της Σεμένια παράγει υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης. Η ίδια έχει σχολιάσει το γεγονός αυτό δηλώνοντας: “Είμαι γυναίκα και είμαι γρήγορη”.
Η απόφαση αυτή μια σαφή διάκριση κατά των intersex αθλητών.
Η Σεμένια, η οποία αρνείται να πάρει οποιοδήποτε φάρμακο για να αλλάξει τα επίπεδα τεστοστερόνης της, θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια στην απόφαση αυτή. «Η απαγόρευση δεν έχει νόημα καθόλου. Αλλά, δεν είναι δουλειά μου. Θα το αφήσω στους σωστούς ανθρώπους να χειριστούν την κατάσταση, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου», είπε στη βελγική τηλεόραση μετά τον τερματισμό της στην τέταρτη θέση στα 5.000 μέτρα στο μίτινγκ της Λιέγης.
Η Σεμένια έχει παραπέμψει την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες. Εν τω μεταξύ, απέτυχε σε μια μακροχρόνια προσπάθεια να πάει στους Ολυμπιακούς αγώνες, πρώτα στα 200μ και μετά στα 5.000μ, αφού δεν έπιασε τα όρια συμμετοχής.
«Φυσικά ελπίζω να αλλάξει ο κανόνας. Είμαι δρομέας 800 μέτρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Ελπίζω να μπορώ να τρέξω στο αγώνισμά μου. Αλλά τώρα η εστίασή μου είναι να είμαι υγιής. Να είμαι έμπνευση για νέους αθλητές, Θα συνεχίσω πάντως να παλεύω για τα δικαιώματά μου», πρόσθεσε.
Η υπόθεση της Σεμένια απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τις αθλητικές επιτροπές και η ίδια παρακολουθείται στενά, κυρίως μετά από τα παράπονα που κάνουν κατά καιρούς συναγωνίστριες της – συνήθως λευκές, cis γυναίκες. Στον κόσμο του αθλητισμού, οι ανατομικοί δείκτες του βιολογικού φύλου εξακολουθούν να εξετάζονται λεπτομερέστερα, όπως αποδεικνύεται από μια μακρά ιστορία πρακτικών όπως οι εξετάσεις των γεννητικών οργάνων και οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων. Αλλά η έννοια του φύλου (βιολογικού – κοινωνικού) δεν είναι τόσο συγκεκριμένη (δίπολο) και σαφής όσο το IAAF, οι πολιτικοί και κάποιοι αθλητές φαντάζονται ότι είναι.
με πληροφορίες από ΑΜΕ – ΜΠΕ, them.us