Η κάτω βουλή της Ρωσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της τεκνοθεσίας από άτομα που ζουν σε χώρες στις οποίες επιτρέπεται η φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου.
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει σε άτομα από χώρες που επιτρέπουν «την αλλαγή φύλου με ιατρική παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φαρμάκων», όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, ή που επιτρέπουν τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία, σύμφωνα με το AFP.
Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ρωσία έθεσε εκτός νόμου κάθε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.
Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, υποστήριξε ότι η νομοθεσία θα «προστατεύσει» τα παιδιά, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι «άρρωστες» επειδή επιτρέπουν σε ανθρώπους «να κάνουν φυλομετάβαση ή να αλλάζουν νομικά το φύλο τους». «Με αυτόν τον νόμο προστατεύουμε το παιδί, κάνουμε τα πάντα για να μην καταλήξει το παιδί σε μια χώρα όπου επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και η αλλαγή φύλου», δήλωσε.
Το νομοσχέδιο, το οποίο οι νομοθέτες ψήφισαν την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου), θα περάσει τώρα από δύο ακόμη αναγνώσεις και πρέπει να εγκριθεί από την άνω βουλή πριν υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία σε άλλες χώρες φέρεται να έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 12 χρόνια. Το AFP αποδίδει αυτό σε έναν νόμο του 2012 που εμποδίζει τους Αμερικανούς να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία, λέγοντας ότι τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πέρυσι μόνο έξι παιδιά υιοθετήθηκαν από ξένους πολίτες.
Ο προτεινόμενος νόμος είναι η τελευταία κίνηση σε μια μακρά σειρά μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία. Εκτός από έναν νόμο κατά της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», τα κουήρ ζευγάρια δεν επιτρέπεται να συνάψουν γάμο ή να τεκνοθετήσουν, η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο είναι παράνομη, οι «θεραπείες μεταστροφής» επιτρέπονται και δεν υπάρχει καμία προστασία από τις διακρίσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Equaldex, η Ρωσία βαθμολογείται μόλις με 23 στα 100 όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, με τα μόνα δικαιώματα που φαίνεται να έχουν τα κουήρ άτομα να είναι η δυνατότητα να υπηρετούν στο στρατό και να δίνουν αίμα.