Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση παρουσιάζει τη «ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΚΑ» σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

Μια παράσταση βασισμένη στη Σωφρονιστική αποικία του Franz Kafka. Το σπουδαίο διήγημα, που προκάλεσε λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του το 1916 στο Μόναχο, ανεβαίνει θεατρικά στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2023.

«Όλα τα δεινά που συμβαίνουν έξω από το Δυτικό Κόσμο –
εμπόριο ανθρώπων, υποσιτισμός, ανέχεια, ανελευθερία,
έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση– σίγουρα συγκινούν και
ευαισθητοποιούν την Ευρώπη. Όμως, πίσω από την προστασία
του γυάλινου κλουβιού μας όλα θυμίζουν cinema. Πίσω από την
ασφάλεια όλα μοιάζουν μακρινά».

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, μετά το «Γράμμα στον πατέρα», επιστρέφει στα γραπτά του Kafka, εμπνεόμενος αυτή τη φορά από τη «Σωφρονιστική αποικία». Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα.

Σε ένα υπερσύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, τρία σώματα – ο αξιωματικός, ο στρατιώτης και ο κατάδικος – παρουσιάζουν σε δυο Ευρωπαίες επισκέπτριες ένα «ιδιόρρυθμο» μηχάνημα βασανιστηρίων που εγγράφει στο σώμα του κατάδικου, επί δώδεκα ώρες, την ποινή του μέχρι θανάτου. Οι δυο εκπρόσωποι του Δυτικού Πολιτισμού θα παραστούν μάρτυρες στη ζωντανή εκτέλεση ενός ανθρώπου. Εκείνες, αν και, ευαισθητοποιημένες απέναντι στο θέαμα της βίας, παραμένουν αδρανείς και προστατευμένες πίσω από το τζάμι τους, υπερασπιζόμενες με κάθε κόστος την αιμοσταγή αθωότητα τους, αφού «η εμπλοκή σε ξένες υποθέσεις δημιουργεί πάντοτε προβλήματα».

Μια παράσταση – «θέαμα» που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και της ηδονής που αντλεί πάντα ο βασανιστής. Περισσότερο όμως, μια παράσταση που αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του τρώγοντας pop corn, ως «ηδονοβλεψία» της βίας.

Σημείωση: Η παράσταση «Μηχανή Κάφκα» μετά από τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ της Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή, θα συνεχίσει με νέο κύκλο παραστάσεων σε άλλο χώρο στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο 2023.

Συντελεστές:
Διασκευή – Δραματουργία: Κωνσταντίνος Αβράμης
Σκηνοθεσία – Σύλληψη – Σκηνικά: Στέλιος Βραχνής
Μουσική: Άρης Παραπούρας
Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος
Γραφιστικά: Δέσποινα Κανελάκη, Όλγα Σιδηράτου
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ερμηνεύουν οι: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Zγούρι, Απόστολος Λινάρδος, Χαρά Σβάνου, Μαίρη Λιόλιου


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη)
Ημερομηνίες: Παρασκευή 31 Μαρτίου Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 70’
Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Προσφορά Viva: Έως τις 20/3 όλα τα εισιτήρια 10€
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6970623600, 6949150750
Περισσότερα: Η σελίδα του της Ομάδας Θεάτρου Πρόταση & η εκδήλωσης της παράσταση στο Facebook.