Η queer ατζέντα της εβδομάδας: Μια βδομάδα γεμάτη (queer) θέατρο και πάρτι

21/10/2025
Μια ακόμα εβδομάδα ξεκίνησε, παρά τις ανέλπιδες προσπάθειές μας να επιμηκύνουμε το σαββατοκύριακο. Όμως, για να περάσουμε όλα καλά, ανοίγουμε την (queer) ατζέντα μας και πάμε στις αγαπημένες εκδηλώσεις κι αυτής της εβδομάδας!

«Πετριχώρα» @ Θέατρο Noūs – Creative space (Τροίας 34, Αθήνα)

«Πετριχώρα»: Η παράσταση που ξεχώρισαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χειμώνα κοινό, κριτικοί και εκπαιδευτικοί, και κατάφερε μέσα σε λίγους μόνο μήνες να αποσπάσει 2 διεθνή και 2 εγχώρια βραβεία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Θέατρο Noūs – Creative space.Η «Πετριχώρα» ή αλλιώς η ιστορία του γιοφυριού της Άρτας, μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου DOT Ensemble, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου, έρχεται στην Αθήνα για 5 μόνο παραστάσεις με τον 9μελή θίασό της.

Βασισμένο στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι “Το γιοφύρι της Άρτας” και τις βαλκανικές εκδοχές του, το θεατρικό έργο που παρακολούθησαν μέχρι τώρα πάνω από 4.000 θεατές, φέρνει μπροστά το καίριο ερώτημα: «Τι κοινωνία είναι αυτή που χρειάζεται να χτίσει Λυγερές για να προοδεύσει;»

Η “Πετριχώρα” είναι μια παράσταση του θεάτρου της επιτέλεσης που φέρνει τους θεατές πρόσωπο με πρόσωπο με την ίδια την ουσία της παράδοσης. Μέσα από τελετουργικά σχήματα, εκφραστική κίνηση, φωνή και παραδοσιακό τραγούδι σχηματίζεται μια πολυφωνική κοινότητα εννέα σωμάτων που χτίζουν και γκρεμίζουν αδιάκοπα τον κόσμο της ιστορίας, προσπαθώντας να δώσουν απάντηση σ΄ ένα παλιό ερώτημα: Μπορούν να συμβαδίσουν το ατομικό και το συλλογικό, η πρόοδος και η παράδοση, η επιστήμη και η φύση;

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση εδώ.

«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» @ Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο)

«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη»: Ο θεατρικός μονόλογος του Νταβίντ Λελαί – Ελό, που παίχτηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποσπώντας την Τιμητική διάκριση Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου στον Μάνο Καρατζογιάννη από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικώνκαι Μουσικών Κριτικών, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός για έναν τρίτο κύκλο παραστάσεων, από 23 Οκτωβρίου, κάθε Πέμπτη στις 21:00.

Ο Μιλού, ένας Γάλλος που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80, ανέκαθεν διέφερε από τους συνομηλίκους του. Στα δεκατέσσερα του, ακούγοντας στην τηλεόραση τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη αποφασίζει: “Θα γίνω Νάνα Μούσχουρη!”. Η Νάνα Μούσχουρη που μεσουρανούσε στη Γαλλία εκείνη την εποχή, αφού παρακολούθησε την παράσταση μαζί με τον συγγραφέα του έργου στο θέατρο Σταθμός απευθυνόμενη στην πλατεία,είπε: ”Σημασία έχει να μπορέσει ο καθένας να βρει την προσωπική του αλήθεια. Κι αυτό κατάφερε να πετύχει ο Νταβίντ γράφοντας όλες τις περιπέτειες που είχε ως νέος. Όπως και ο καθένας μας… Είναι η προσωπικότητά μας που μας κάνει να υπάρξουμε. Όπως εγώ υπάρχω με το τραγούδι κι άλλοι με το θέατρο. Είμαι πολύ συγκινημένη γιατί νιώθω την ευθύνη που έχω απέναντί σας, απέναντι στα παιδιά και στους νέους, πόσο μάλιστα όταν καλλιτέχνες μού κάνουν ένα τόσο σπουδαίο δώρο σαν κι αυτό. Ευχαριστώ πολύ την ελληνική ομάδα”. Τη μετάφραση υπογράφει η Αγγελική Βουλουμάνου και τη σκηνοθεσία ο Ελισσαίος Βλάχος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση εδώ.

«Η Μονίκ δραπετεύει» @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη)

“Η Μονίκ δραπετεύει”: Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Εντουάρντ Λουί. Έρχεται από τις 23 Οκτωβρίου 2025 στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Λυκόφως συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη συνεργασία του με το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και παρουσιάζει για  πρώτη φορά σε θεατρική απόδοση το ομότιτλο βιβλίο του αγαπητού στο ελληνικό κοινό Γάλλου συγγραφέα  Εντουάρ Λουί («Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου», «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ») σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Γιώργου Σουλεϊμάν (“Βlue train”, “Μαμά”, “Ουρανία” κ.α).

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους  η Θέμις Μπαζάκα και ο Δημήτρης Φουρλής.

Επί σκηνής ο Capétte, ένας ιδιαίτερα επιδραστικός νέος μουσικός.

Η παράσταση “Η Μονίκ Δραπετεύει” βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Εντουάρ Λουί εξετάζει με ευαισθησία  και ειλικρίνεια την σύνθετη και οικουμενική  σχέση μητέρας και γιου. Μια αμφίσημη σχέση που περικλείει  τρυφερότητα, μα και τραύμα, αγάπη, μα και οργή, μπορεί όμως να αποτελέσει και πεδίο για ένα ουσιαστικό ταξίδι σύνδεσης και αυτογνωσίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα Καλογεράκια @ Σταυρός του Νότου (Θαρύπου 37, Αθήνα)

Τα Καλογεράκια, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, έρχονται την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στον Σταυρό Του Νότου (Plus). Special Guest: Μάρθα Φριντζήλα.

Μετά από 10 χρόνια μουσικών ταξιδιών, ποιητικών εκρήξεων και εξομολογήσεων ο Μιχάλης και ο Παντελής σε καλούν σε μια παράσταση βαθιά προσωπική – και ταυτόχρονα ανοιχτή προς όλους. Από την Κατερίνα Γώγου στον Μιχάλη Γκανά. Από την καθαρεύουσα στα καλιαρντά. Από τα ρεμπώτικα στα λαϊκά. Με μια διαδρομή, από το 2015 μέχρι τα Παραμύθια της Μελπομένης, τα Καλογεράκια στήνουν ένα σκηνικό που χωράει μέσα του το τραγούδι, την ποίηση και την αφήγηση. Όλα παιγμένα με συνέπεια, τρέλα και βαθιά αγάπη.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Μελίνα Κόλλια βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Παρεμβαίνει με την αθεράπευτη ορμή και το οριακό χιούμορ της, χρωματίζοντας κάθε φορά το ήδη φορτισμένο κλίμα της συναυλίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

INTERVIEW @ Θέατρο OLVIO (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Αθήνα)

Η θεατρική ομάδα Εμείς, μετά από οκτώ χρόνια, επανασυστήνει στο κοινό το Interview, την κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που επί πέντε συνεχή χρόνια ενθουσίασε τους θεατές εντός και εκτός συνόρων.

Το Interview θα παρουσιαστεί στο Θέατρο OLVIO από την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025 έως και το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου.

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη της – άκρως επιτυχημένη – παρουσίαση, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μία συνέντευξη για δουλειά, τέσσερις υποψήφιοι και μία φωνή. Εξευτελιστικές ερωτήσεις και δοκιμασίες, που οδηγούν σε μία διαδικασία κωμικοτραγικού παραλογισμού Το κείμενο της παράστασης δημιουργήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια των προβών, την άνοιξη το 2013. Η παράσταση έλαβε τιμητική διάκριση από τον όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

«Θέλημα Θεού» @ Θέατρο Μικρός Κεραμεικός (Ευμολπιδών 13, Αθήνα)

Η παράσταση “Θέλημα Θεού”, σε σύλληψη, κείμενο, σκηνοθεσία Χάρη Λυμπερόπουλου, έρχεται 17, 24, 31 Οκτωβρίου & 7, 14, 21 Νοεμβρίου 2025 στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός.

Ζήσε την αγωνία, την ένταση και τον ρεαλισμό στη σκηνή του Μικρού Κεραμεικού αυτόν τον Οκτώβριο. Στο Θέλημα Θεού, τρεις φίλοι, η Ελένη, ο Πέτρος και ο Παύλος είναι καλεσμένοι στη δεξίωση του Πρέσβη. Είναι τα γενέθλια του Πέτρου. Ο Πέτρος δεν περνά καλά μέσα στον κόσμο και βρίσκει αφορμή να «κρυφτεί» στις τουαλέτες.

Εκεί θα συναντήσει τον Κλόουν που διασκεδάζει τα παιδιά της δεξίωσης. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για να μη κάνουμε spoiler, μπορούμε όμως να πούμε ότι γίνονται αποκαλύψεις και ίσως η βραδιά καταλήξει σε φόνο! Εσύ θα φύγεις από το θέατρο με ένα ερώτημα: Τι θα έκανες στη θέση του;

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση εδώ.

Snap – Karaoke Party @ Red Jasper Cabaret Theatre (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη)

Ήρθε η ώρα για ένα ακόμα επικό καραόκε!

Την Δευτέρα 27 Οκτώβρη ανοίγουμε τα μικρόφωνα για ένα ακόμα πάρτι. Είτε τραγουδάς στο μπάνιο, είτε δεν σε αφήνουν να τραγουδάς ούτε καν στο μπάνιο εμείς είμαστε εδώ για εσένα.

Πάμε να σπάσουμε την μιζέρια του τετραήμερου και να τραγουδήσουμε παρέα!

Δευτέρα 27 Οκτώβρη στις 21:00 στο Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18.

Είσοδος 6 ευρώ

Κρατήσεις 2108822551

Strap-on Unicorns @ Patision 65 (28ης Οκτωβρίου 65, Αθήνα)

Τα Strap-on Unicorns μας περιμένουν στο επόμενό τους πάρτι σε έναν καινούργιο για εκείνα χώρο, το Patision 65 Creative Space.

Θα έχουν drag show από τις αγαπημένες Cyka και Nasty Heiloudaki και…μετά από χρόνια ξανά μαζί τους και μαζί μας το (τρίτο) Μονοκεράκι της καρδιάς μας, Ps3m4, σε ένα after hours dj set.

Είσοδος: 7 ευρώ

poster by Ilenya Lekka

Hot Mess / Party Bless / More is Less

Music selected by Irini Karaoglou & Rrose Sélavy

Special guest in our hearts Len Kouvelas

Hyperpop, electronica, synth pop, electro porn, techno, rap, rave, pop, R&B, amapiano

***Σεξιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές και όποιου άλλου είδους παραβιαστικές και προσβλητικές συμπεριφορές δε θα γίνουν ανεκτές.

Κολοκύθια Τούμπανα @ WE (Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου 3, Θεσσαλονίκη)

Η πιο τρομακτική βραδιά της Θεσσαλονίκης επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Η Καλλιρρόη (@elegant_wreck) και η Καρλόττα (@kostachrysafi ) σας προσκαλούν στο λημέρι τους υπό την μουσική υπόκρουση της Raw Bee Candles (@itsrawbeehunty ).

H Cyka de la Blyat (@cykadelablyat ), η Sozie (@atcminos ) και η MarKem (@mar_kem_ )θα συναντήσουν τις γνωστές σας οικοδέσποινες στη σκηνή του WE για το μεγαλύτερο drag party της Θεσσαλονίκης. Βάλτε το πιο τρομακτικό σας κοστούμι (το καλύτερο κερδίζει ένα spooky έπαθλο) και ακολουθήστε τες μέσα στο σκοτάδι.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Truth or Dare @ S-cape (Ιάκχου 32, Αθήνα)

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, πηγαίνουμε στο S-Cape για μια άκρως παιχνιδιάρικη βραδιά. Στα decks ο DJ Teo. Η είσοδος επιτρέπεται αυστηρά σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι πόρτες θα ανοίξουν τα μεσάνυχτα.

Doukissa @ Noiz (Κωνσταντινουπόλεως 78, Αθήνα)

Το αγαπημένο λεσβιακό κλαμπ της πρωτεύουσας μας καλεί αυτήν την Παρασκευή και κάθε Παρασκευή στα απολαυστικά drag show της Doukissa. DJ Selfos στα decks.




Δες και αυτό!