Η πρώτη τρανς γυναίκα που παρουσιάζει εκπομπή στην τηλεόραση της Βολιβίας

0
74

Η Leonie Dorado γράφει τη δική της ιστορία ως η πρώτη τρανς παρουσιάστρια στη Βολιβία – μια χώρα παραδοσιακά συντηρητική χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η 26χρονη που συμπαρουσιάζει την εκπομπή Aby Ayala TV στη βολιβιανή τηλεόραση, καλύπτει ζητήματα LGBTQ (ως επί το πλείστον υγείας και εργασιακά) ενώ μοιράζεται εμπειρίες από τη δική της ζωή. «Η μετάβαση μού πήρε τέσσερα χρόνια» λέει η Ντοράντο που ως παιδί ονομαζόταν Μπερνάρντο: «Στο τέλος, δεν βρισκόμουν πια στο λάθος σώμα, αναζητούσα τον τρόπο που ήθελα για να προβάλλω τη ζωή μου».

parousiastria.jpg

Η παρουσίαση και η τηλεόραση δεν υπήρχαν πάντα στα σχέδια της 26χρονης. Ως παιδί είχε διακριθεί στο πιάνο και αργότερα κυνήγησε το όνειρό της στο τραγούδι. Αυτή τη στιγμή κάνει το πτυχίο της στη σύγχρονη μουσική στο Εθνικό Ωδείο της χώρας της.

Εν μέσω της πανδημίας κορoνοϊού, ωστόσο, της πρότειναν τη θέση της παρουσιάστριας κι εκείνη δεν δίστασε να την αποδεχτεί, βλέποντάς το ως μια μοναδική ευκαιρία να γίνει η φωνή των τρανς ατόμων.

Με την οικογένειά της πάντα σύμμαχο στις αποφάσεις και τη μετάβασή της, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να μιλήσει δημοσίως για τη δική της εμπειρία, με στόχο να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, φοβισμένους, κυνηγημένους, ή απλώς διστακτικούς από την κοινότητά της.

«Η κοινότητα LGBT είναι μια ομάδα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακή ισότητα και σεβασμό στη ζωή τους. Αυτό είναι που με παρακίνησε να γίνω μέρος αυτού του εγχειρήματος» εξηγεί η ίδια. Επιπλέον, η ίδια γράφει και βιβλίο για να ενθαρρύνει τον κόσμο με το προσωπικό της μότο: «Κάνε ειρήνη με το σώμα σου, δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου, επένδυσε στα όνειρά σου και γίνε ευτυχισμένος».

Πληροφορίες/φωτογραφίες: Reuters