Η πρώτη τρανς γυναίκα που συμμετέχει σε διεθνή αγώνα κρίκετ

0
49
Μια Καναδή παίκτρια κρίκετ πρόκειται να γίνει η πρώτη τρανς γυναίκα που θα συμμετάσχει σε διεθνή αγώνα.

Η Danielle McGahey ορίστηκε από το Cricket Canada ως μέλος της ομάδας της χώρας που αγωνίζεται για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο T20 Γυναικών της χρονιάς στο Μπαγκλαντές.

Ο Καναδάς θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στους προκριματικούς αγώνες στο Λος Άντζελες την επόμενη εβδομάδα, όπου θα διεκδικήσει μια θέση στα παγκόσμια play-off.

Η McGahey, που κατάγεται από την Αυστραλία, μετακόμισε στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2020 και έχει μιλήσει για την υπερηφάνεια που νιώθει καθώς εκπροσωπεί τη θετή της χώρα στη διεθνή σκηνή.

Μιλώντας στο BBC Sport, δήλωσε: «Είναι απόλυτη τιμή για μένα. Το να μπορέσω να εκπροσωπήσω την κοινότητά μου είναι κάτι που ποτέ δεν ονειρεύτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω ποτέ».

Το Διεθνές Συμβούλιο Κρίκετ (ICC) δεν έχει επιδιώξει να απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε ανταγωνιστικό επίπεδο, όπως έχουν κάνει άλλα αθλήματα (η ποδηλασία, η κολύμβηση και ο στίβος), αλλά αντίθετα απαιτεί από τις αθλήτριες να αποδεικνύουν ότι «η συγκέντρωση τεστοστερόνης στον ορό τους να είναι μικρότερη από 5 nmol/L1 συνεχώς για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών και να είναι έτοιμη, πρόθυμη και ικανή να συνεχίσει να τη διατηρεί κάτω από αυτό το επίπεδο για όσο διάστημα συνεχίζει να αγωνίζεται».

«Εξετάσεις αίματος κάθε μήνα για πάνω από δύο χρόνια»

Παράλληλα, μια τρανς παίκτρια πρέπει να παρέχει στο συμβούλιο «γραπτή και υπογεγραμμένη δήλωση, σε μορφή ικανοποιητική για τον ορισμένο ιατρικό υπεύθυνο, ότι η ταυτότητα φύλου της είναι γυναικεία».

Η McGahey δήλωσε: «Για να προσδιορίσω [τα επίπεδα τεστοστερόνης μου], κάνω εξετάσεις αίματος κάθε μήνα εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Πρέπει επίσης να βάλω στο προφίλ μου ως παίκτρια με ποιους έχω παίξει και πόσους γύρους έχω σκοράρει.

«Πολλή δουλειά με τον γιατρό μου, με εκείνον να στέλνει ιατρικές πληροφορίες στο ICC… έχουν έναν ειδικό αξιωματικό που εξετάζει όλες τις πληροφορίες που παρέχονται και καθορίζει αν έχω παράσχει αρκετές πληροφορίες ώστε μια ειδική επιτροπή να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

«Η ανάγκη να κάνω εξετάσεις αίματος κάθε μήνα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή όταν παίζεις κρίκετ, ταξιδεύεις πολύ».

Συνέχισε λέγοντας: «Αναγκάζεσαι να παρέχεις πολλές προσωπικές πληροφορίες: όλες τις ιατρικές σου πληροφορίες, το ιστορικό της εφηβείας, τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις. Αλλά τα πρωτόκολλα υπάρχουν και έχουν χρησιμοποιηθεί όπως προβλέπεται».

Οι αθλητικοί φορείς απαγορεύουν τις συμμετοχές των τρανς γυναικών

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι αθλητικοί οργανισμοί έχουν θέσει σε εφαρμογή κανονισμούς που αποκλείουν συγκεκριμένα τις τρανς γυναίκες από τη συμμετοχή σε αθλήματα υψηλού επιπέδου.

Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, ο παγκόσμιος οργανισμός ποδηλασίας – Union Cycliste Internationale (UCI) – απαγόρευσε στις τρανς γυναίκες που είχαν κάνει φυλομετάβαση μετά την εφηβεία να αγωνίζονται στις γυναικείες κατηγορίες.

Πριν από αυτό, οι τρανς γυναίκες μπορούσαν να αγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία αν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους ήταν 2,5 nmol ανά λίτρο ή χαμηλότερα.

Οι τρανς γυναίκες που έχουν κάνει φυλομετάβαση μετά την εφηβεία θα αναγκαστούν να αγωνιστούν στην κατηγορία των ανδρών, η οποία έχει μετονομαστεί σε «άνδρες/ανοικτή».

Η McGahey ακολουθεί το Quinn – το out non-binary άτομο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο – του Καναδά που αγωνίστηκε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών – στην παγκόσμια σκηνή.

Εκπρόσωπος του Cricket Canada δήλωσε ότι η επιλογή της McGahey βασίστηκε στους κανονισμούς καταλληλότητας των παικτών του ICC για τα τρανς άτομα.

«Η Danielle έστειλε μέσω της αίτησής της στο ICC και το Cricket Canada, ακολούθησε τη διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του ICC, γεγονός που κατέστησε δυνατή την επιλογή της στην καναδική ομάδα», ανέφερε.