Η πρώτη pride εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα

20/07/2022
από
Κάθε Ιούνιο διεξάγεται σε όλον τον κόσμο πλήθος δράσεων, ώστε τα άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να μπορούν να ρίξουν φως στα ζητήματα που τα αφορούν και να στείλουν ουσιαστικά μηνύματα και στις επόμενες γενιές.

Υπάρχει ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο θριάσιο πεδίο;

Το «Pride» (ελλ. «υπερηφάνεια») είναι ένα κίνημα που αφορά στην αποδοχή, την ισότητα, τη σεξουαλική απελευθέρωση και την αναγνώριση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τα άτομα μπορούν μέσα από αυτήν την παγκόσμια γιορτή ορατότητας, να καταδικάσουν τη βία και τις διακρίσεις που υφίστανται, αλλά και να περάσουν ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια σε κάθε ταμπού που αφορά στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου.

Η Cultterra (πρώην Youth Labs) είναι μια ομάδα νέων με όραμα για την πόλη της Ελευσίνας, που συγκροτήθηκε το 2019 με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δημιουργώντας έναν νέο «χώρο» για να ακουστούν οι φωνές των νέων στην πόλη.

Μέσα στο πλαίσιο του «Pride Month» και με αφορμή κάποιους προβληματισμούς που προέκυψαν μέσα από συζητήσεις της ομάδας, τα μέλη της Cultterra αποφάσισαν να διοργανώσουν μια μικρή γιορτή με τίτλο «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», ώστε να ρίξουν «φως» στην ύπαρξη της κοινότητας αυτής στην περιοχή τους.

«Η δική μας εσωτερική ανάγκη είναι να βγούμε από τις ταμπέλες και τα στερεότυπα και να δείξουμε ότι στην αγάπη δεν χωρούν περιορισμοί και εγωισμοί. Γιατί η αγάπη πρέπει να είναι ελεύθερη και όχι καταπιεσμένη ή κρυμμένη πίσω από πόρτες. Και εκεί στοχεύουμε εμείς!»

Στις 6 Ιουλίου 2022, λοιπόν, στον χώρο του X – Bowling Art Center στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε η πρώτη pride εκδήλωση της ομάδας Cultterra, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου: “Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς” και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από τα μέλη της ίδιας της ομάδας. Την σκηνοθετική επιμέλεια την ανέλαβε η Φιορίντα Τσενάι με τη βοήθεια της Δήμητρας Χατζηπαναγιώτου, ενώ την επεξεργασία ήχου η Αναστασία Ντανάκα.

Παράλληλα, στο χώρο έλαβε χώρα έκθεση με έργα τοπικών καλλιτεχνών – Ελπίδα Χατζηνικολάου, Εφραιμία Παριανού, Νεφέλη-Μαρία Μαδεμλή, Παναγιώτης Μπαμπάς – που ασχολούνται με την γλυπτική, τη ζωγραφική και τη μουσική και μπορούσαν οι καλεσμένοι να τα απολαύσουν, ενώ υπήρχε και μία μικρή παρουσίαση της in situ εγκατάστασης που είχε πραγματοποιήσει ο Τίμοθυ Λασκαράτος το προηγούμενο διάστημα στην Ελευσίνα.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια μικρή συζήτηση γύρω από τους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν μέσα από τις ταινίες και ακολούθησε τραγούδι και χορός, κάτι που δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια γιορτή αγάπης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συνέχεια της συζήτησης με την παρουσία του Γιάννη Παπαγιαννόπουλου, μέλους της επιτροπής διοργάνωσης του Athens Pride.

Για τα μέλη της ομάδας Cultterra η επιτυχία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε δεν βρίσκεται στην προσέλευση του κοινού, αλλά στη δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου έκφρασης. Η επιτυχία βρίσκεται στο ότι άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και έχουν βιώσει καταπίεση στο οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, ένιωσαν την ασφάλεια και την οικειότητα να μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες και να εκφράσουν την άποψη τους. Ας είναι αυτή η μικρή εκδήλωση η αρχή του τέλους της διάκρισης και περιθωριοποίησης των μελών αυτής της κοινότητας.




Δες και αυτό!