Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ΛΟΑΤΚΙ+ συγκέντρωση στη Σιγκαπούρη μετά την κατάργηση του μακροχρόνιου νόμου που ποινικοποιούσε το ‘γκέι’ σεξ.
Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ανδρών του ιδίου φύλου ήταν παράνομη στη Σιγκαπούρη από την εποχή της αποικιοκρατίας. Ωστόσο, τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός Lee Hsien Loong ανακοίνωσε τον τερματισμό του άρθρου 377A του ποινικού κώδικα της Σιγκαπούρης, αποποινικοποιώντας ουσιαστικά το ‘γκέι’ σεξ.
Τότε, δήλωσε ότι ήταν «το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι στη Σιγκαπούρη θα αποδεχθούν πλέον».
Το Σάββατο (24 Ιουνίου), χιλιάδες άνθρωποι με ροζ ρούχα, κρατώντας Pride σημαίες, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Hong Lim για την ετήσια συγκέντρωση Pink Dot, η οποία πραγματοποιείται για την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το 2009.
Σύμφωνα με το Raw Story, ο εκπρόσωπος της Pink Dot, Clement Tan, δήλωσε ότι ήταν ανακουφιστικό που μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση χωρίς να ισχύει ο κατασταλτικός νόμος.
«Η κατάργηση ήταν κάτι που ήταν σημαντικό για εμάς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Υπάρχει πολύ περισσότερος δρόμος μπροστά μας», δήλωσε ο Tan.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε τι θα επικεντρωθεί η ομάδα υπεράσπισης στη συνέχεια, λέγοντας: «Ο στόχος μας ήταν πάντα η αργή πρόοδος και η ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα, όπως κι αν μοιάζει αυτό».
Το θέμα της συγκέντρωσης ήταν το «Μια Σιγκαπούρη για Όλες τις Οικογένειες» – μια ρητή πρόκληση στην πίεση των συντηρητικών που λένε ότι η αποποινικοποίηση του ‘γκέι’ σεξ θα διαβρώσει τις «οικογενειακές αξίες» στη χώρα.
Ο Tan συνέχισε: «Δεν θα έπρεπε πραγματικά να έχει σημασία πώς μοιάζουν οι οικογένειες στη Σιγκαπούρη, και σίγουρα όχι τι ορίζει η κυβέρνηση ως άξια αναγνώρισης. Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να είμαστε ίσα».
https://www.instagram.com/reel/Ct6ipTegAbF/?utm_source=ig_web_copy_link
Όταν η απαγόρευση του ‘ομοφυλοφιλικού’ σεξ καταργήθηκε επίσημα τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης τροποποίησε επίσης το σύνταγμα, για να ενισχύσει τον ορισμό του γάμου ως γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει δικαστικές προσφυγές που έχουν οδηγήσει στη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο.
Ωστόσο, η Nishanthiy Balasamy, μια στρέιτ γυναίκα που συμμετείχε στο συλλαλητήριο για να υποστηρίξει τον ομοφυλόφιλο αδελφό της, δήλωσε στο Reuters ότι έχει δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην κοινωνία μετά την κατάργηση της απαγόρευσης.
Είπε ότι περισσότεροι άνθρωποι ντύνονται με τον τρόπο που τους αρέσει, ακόμη και αν αυτό τους προσδιορίζει ως ΛΟΑΤΚΙ+, και ότι η Σιγκαπούρη «έχει πολλά περισσότερα drag shows».
Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ταυτότητά τους, πρόσθεσε.