Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρουμανία στηρίζει το Bucharest Pride

06/06/2025
από
Με αφορμή την 20η επέτειο του Pride στο Βουκουρέστι, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρουμανία εκφράζει τη στήριξή της προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook, η Πρεσβεία της Ελλάδας μαζί με άλλες διπλωματικές αποστολές στο Βουκουρέστι εκφράζουν την υποστήριξή τους στις Pride εκδηλώσεις της χώρας, επισημαίνοντας ότι «υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων δεν είναι θέμα ιδεολογίας, αλλά νομικής υποχρέωσης και δημοκρατικής ακεραιότητας».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρουμανία και να συνεργαζόμαστε στενά με τους δημόσιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου όλοι -ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν- θα αντιμετωπίζονται με ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό», επισημαίνει η ελληνική πρεσβεία.

Ακολουθεί η ανάρτηση:

Με την ευκαιρία της 20ής επετειακής διοργάνωσης του Bucharest Pride, εμείς, οι υπογεγραμμένες διπλωματικές αποστολές στο Βουκουρέστι, επιβεβαιώνουμε την ισχυρή και ακλόνητη υποστήριξή μας προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Ρουμανία.

Ο ρουμανικός λαός έχει επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του στις δημοκρατικές αξίες, τον πλουραλισμό και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτές οι αξίες – αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη – βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του κινήματος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν είναι θέμα ιδεολογίας, αλλά νομικής υποχρέωσης και δημοκρατικής ακεραιότητας.

Εκφράζουμε επίσης την εκτίμησή μας και την υποστήριξή μας για τις εκδηλώσεις Υπερηφάνειας που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα – στο Brașov, στο Cluj, στο Iași, στην Oradea και στην Timișoara. Αυτά τα περιφερειακά Pride είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση συμπεριληπτικών τοπικών κοινοτήτων, ενισχύοντας τις φωνές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εκτός της πρωτεύουσας και δείχνοντας ότι η ισότητα πρέπει να είναι πραγματικότητα για όλους, παντού στη Ρουμανία. Η παρουσία της ενισχύει το εθνικό κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σηματοδοτεί ότι η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων προστατεύονται σταθερά από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει αυτά τα δικαιώματα -συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τις διακρίσεις, της νομικής αναγνώρισης των οικογενειών και των προσβάσιμων διαδικασιών αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Οι αποφάσεις αυτές είναι δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναγνωρίζουμε επίσης τις προκλήσεις που παραμένουν. Η ρητορική μίσους εξακολουθεί να απειλεί την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Ρουμανία και να συνεργαζόμαστε στενά με τους δημόσιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου όλοι -ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν- θα αντιμετωπίζονται με ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό.

Είμαστε υπερήφανοι που θα πορευτούμε μαζί σας σε αυτό το ταξίδι.




Δες και αυτό!