Η παράσταση «Πετριχώρα» έρχεται στο Θέατρο Noūs

30/09/2025
από
«Πετριχώρα»: Η ιστορία του γιοφυριού της Άρτας. Έρχεται στην Αθήνα για 5 μόνο παραστάσεις, στο Θέατρο Noūs – Creative space.

«Πετριχώρα»: Η παράσταση που ξεχώρισαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χειμώνα κοινό, κριτικοί και εκπαιδευτικοί, και κατάφερε μέσα σε λίγους μόνο μήνες να αποσπάσει 2 διεθνή και 2 εγχώρια βραβεία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Θέατρο Noūs – Creative space.Η «Πετριχώρα» ή αλλιώς η ιστορία του γιοφυριού της Άρτας, μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου DOT Ensemble, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου, έρχεται στην Αθήνα για 5 μόνο παραστάσεις με τον 9μελή θίασό της. 

Βασισμένο στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι “Το γιοφύρι της Άρτας” και τις βαλκανικές εκδοχές του, το θεατρικό έργο που παρακολούθησαν μέχρι τώρα πάνω από 4.000 θεατές, φέρνει μπροστά το καίριο ερώτημα: «Τι κοινωνία είναι αυτή που χρειάζεται να χτίσει Λυγερές για να προοδεύσει;» 

Η “Πετριχώρα”ηπειρώτικη ντοπιολαλιά του «πετριχώρ»: η ιδιαίτερη μυρωδιά της γης μετά τη βροχή – είναι μια μυσταγωγική σκηνική εμπειρία που ζωντανεύει μια παράδοση αιώνων. Βυθιζόμενοι σε μιαν άλλη πραγματικότητα γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας της Λυγερής, από την πρώτη επαφή της με τη μοίρα, έως την τελική προδοσία από τον Πρωτομάστορα και τους υπόλοιπους συντοπίτες της, και τον τραγικό χαμό της στον υγρό τάφο του γεφυριού.

Η “Πετριχώρα” είναι μια παράσταση του θεάτρου της επιτέλεσης που φέρνει τους θεατές πρόσωπο με πρόσωπο με την ίδια την ουσία της παράδοσης. Μέσα από τελετουργικά σχήματα, εκφραστική κίνηση, φωνή και παραδοσιακό τραγούδι σχηματίζεται μια πολυφωνική κοινότητα εννέα σωμάτων που χτίζουν και γκρεμίζουν αδιάκοπα τον κόσμο της ιστορίας, προσπαθώντας να δώσουν απάντηση σ΄ ένα παλιό ερώτημα: Μπορούν να συμβαδίσουν το ατομικό και το συλλογικό, η πρόοδος και η παράδοση, η επιστήμη και η φύση;

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Κόσοβο: Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Πρίστινα (PITF) – Μάιος 2025:

Βραβείο Καλύτερης Παράστασης (Κοινό)

Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη (Χάρης Θώμος – Για την παράσταση Πετριχώρα)

Ελλάδα: Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2025 – Ιούνιος 2025:

Βραβείο Καλύτερου Ερμηνευτικού Συνόλου

Βραβείο Καλύτερου Θιάσου

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΕΤΡΙΧΩΡΑ”…

«Η “επινοημένη” περφόρμανς της ηπειρώτικης “Πετριχώρας” στο θέατρο Αυλαία (από την ομάδα DOT ensemble), σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου, αναμετρήθηκε στα ίσια με το “Γιοφύρι της Άρτας” και κέρδισε και το στοίχημα και τις εντυπώσεις. Απέφυγε τις ευκολίες και αναζήτησε λύσεις (και τις βρήκε) στην κρυμμένη θεατρικότητα του τραγουδιού του πολύτοξου λιθόκτιστου γεφυριού της Ηπείρου, που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Αράχθου…Εύστοχη και ευφάνταστα δοσμένη δουλειά. Εύσημα σε όλη την ομάδα, επάνω στη σκηνή και πίσω από αυτή.»  

Σάββας Πατσαλίδης, Δραματολόγος – Ερευνητής

ΚΘΒΕ – Θεάτρου ΑΠΘ – Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου

Επίσημος λογαριασμός Facebook

«…Ο Χάρης Θώμος κατάφερε αυτόν τον χειμώνα να φτιάξει μία σπουδαία θεατρική δουλειά στη σκηνή του Θεάτρου Τ που από τις πρώτες της εβδομάδες, κατάφερε να κάνει το ένα sold out μετά το άλλο φέρνοντάς την στο επίκεντρο των συζητήσεων των θεατρόφιλων της Θεσσαλονίκης…Μια παράσταση σπουδαία που κατέχει μία από τις καλές θέσεις του ελεύθερου θεάτρου για τη φετινή σεζόν.» Γιώργος Σταυρακίδης, Παράλλαξη

«Μια παράσταση που κερδίζει τον θεατή. Πυκνή, συγκινητική και καλοκουρδισμένη. Στην σημερινή εποχή που η μια γυναικοκτονία διαδέχεται την άλλη, και τα δελτία ειδήσεων έχουν γεμίσει με ανατριχιαστικές ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας, ο θάνατος της Λυγερής φαντάζει ανατριχιαστικά επίκαιρος.»Λεμονιά Βασβάνη, Τύπος Θεσσαλονίκης

«Το να είναι μια παράσταση sold out δεν είναι πάντα εγγύηση ποιότητας. Υπάρχουνπολλοί παράγοντες που καθορίζουν το sold out. Η Πετριχώρα ήταν η ίδια ηποιότητα…Το δημοτικό τραγούδι που όλοι ξέρουμε “Του γιοφυριού της Άρτας” είναιο πυρήνας της παράστασης. Άρα, όλοι ξέρουμε το τι και το πώς. Και μετά; Και μετάήρθαν η Ποίηση, η Μουσική, η Κίνηση που γινόταν χορός, το Φως, να κάνουν όλα μαζίαυτό που λέγεται Μαγεία… Ναι, ήταν μια μαγευτική παράσταση, όπου οι θεατές τηςδεν ανάσαιναν καν, βυθισμένοι σ’ αυτό που το Αρχαίο Δράμα πέτυχε, τη Μέθεξη.»

Δήμητρα Σμυρνή, Δημοσιογράφος

faretra.info

«Η Πετριχώρα αναβιώνει το βαλκανικό μύθο σε ένα θέατρο που ξεπερνά τιςγλώσσες…δεν ήταν απλώς μια καλλιτεχνική παράσταση, αλλά μια βαθιάσυναισθηματική εμπειρία που σου υπενθυμίζει τη δύναμη της θυσίας, την πίεση τηςκοινωνίας και την ανθρώπινη τραγωδία που μερικές φορές κρύβεται πίσω από τηνκατασκευή ενός κάτι που φαίνεται ακλόνητο.» 

Sinan Berisha, Δημοσιογράφος

Koha.net – Kosovo

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος
Δραματουργία: Αμαλία Κοντογιάννη
Κίνηση:Μαριάνθη Ψωματάκη
Μουσική – Ηχοτοπία: Μάριος Αποστολακούλης
Διδασκαλία παραδοσιακού τραγουδιού: Νατάσα Τσακηρίδου
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Σκηνογραφία: Κατερίνα Κουκότα
Ενδυματολογία: Νεφέλη Νικολαΐδη

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης
Φωτογραφία: Γιώργος Ματζάρης & Λευτέρης Τσινάρης
Γραφιστική επιμέλεια: Χάρης Θώμος
Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Τότσκα
Παραγωγή: DOT Ensemble ΑΜΚΕ

Επί σκηνής: Νεφέλη Γκίκογλου, Βασιλική-Λυδία Καλογιάννη, Δημήτρης Κρίκος, Αριάδνη Κώστα, Ευαγγελία Μπότση, Λένα Νεστορίδου, Γεωργία Ποντσουκτσή, Θάνος Πουμάκης, Ελένη Χριστοφή.


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Θέατρο Noūs – Creative space, Τροίας 34, Αθήνα
Πρόγραμμα παραστάσεων:
– Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 21:30 , Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 20:30
– Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στις 21:30, Σάββατο 1 Νοεμβρίου στις 21:30, 
Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 20:30
Διάρκεια: 60’
Τιμές εισιτηρίων:
ΠΡΟΣΦΟΡΑ EARLY BIRD μέχρι 12/10 – Εισιτήρια στα 10€

Κανονικό: 15€
Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, άνω των 65): 12€
Ατέλεια: 5€ (μόνο από το ταμείο του θεάτρου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια)
Ομαδικό: 10€ (8+ άτομα)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:  6947 693 405 & 210 8237 333
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ: more.com & στο ταμείο του θεάτρου




Δες και αυτό!