Η κυβέρνηση της Ουγκάντα ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που καθιστά παράνομες τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα, προβλέποντας ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια.
Η νέα νομοθεσία ψηφίστηκε από την Τρίτη (21 Μαρτίου) και επιδιώκει επίσης να επιβάλει τιμωρία έως και πέντε χρόνια φυλάκισης σε όποιον αναγνωρίζεται ως σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Οι φίλοι, η οικογένεια ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα πρέπει να αναφέρουν άτομα με ομόφυλες σχέσεις στις αρχές.
Επιπλέον, όσοι κρίνονται ένοχοι για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» – όρος που χρησιμοποιείται στη νομοθεσία για περιπτώσεις βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή αιμομιξίας – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή.
Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι ήδη παράνομες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, με νομοθεσία που χρονολογείται από την εποχή της αποικίας και κατοχυρώνεται στον Ποινικό Κώδικα του 1950.
Οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές της Βουλής ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας που θα υπογραφεί τώρα από τον πρόεδρο Yoweri Museveni.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Asuman Basalirwa, του Justice Forum, είπε ότι το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας στοχεύει «να προστατεύσει τον εκκλησιαστικό μας πολιτισμό – τις νομικές, θρησκευτικές και παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της Ουγκάντα – από πράξεις που είναι πιθανό να προάγουν τη σεξουαλική ασέβεια σε αυτή τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη «θέσπιση μιας συνολικής και ενισχυμένης νομοθεσίας» που θα επιχειρεί να προστατεύσει την άποψη της κυβέρνησης για τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».
Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής ακρόασης, η βουλεύτρια Sarah Opendi ζήτησε επίσης να ευνουχιστούν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες.
«Η ισόβια κάθειρξη δεν είναι επαρκής γιατί αυτό το άτομο που θα πάει στη φυλακή και θα συνεχίσει να ζει τη ζωή του, ίσως ακόμη και να συνεχίσει με την ομοφυλοφιλία στη φυλακή», είπε.
«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ευνουχιστούν».
Ένας από τους δύο μόλις βουλευτές της Ουγκάντα που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, ο Fox Odoi-Oywelowo, είπε ότι «παραβαίνει τα καθιερωμένα διεθνή και περιφερειακά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο ακτιβιστής, Eric Ndawula, έγραψε στο Twitter ότι τα γεγονότα στο κοινοβούλιο «δεν είναι απλώς ανήθικα, αλλά μια πλήρης επίθεση στην ανθρωπότητα».
Και πρόσθεσε: «Είναι τρομακτικό ότι η κρίση των βουλευτών μας θολώνεται από το μίσος και την ομοφοβία. Ποιος ωφελείται από αυτόν τον νόμο;»
Εν τω μεταξύ, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέγραψαν το νομοσχέδιο ως νομοθεσία μίσους, χαρακτηρίζοντάς το βάρβαρο και μεροληπτικό.