Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη από τα τρανς άτομα που υπέστησαν στείρωση

03/12/2020
από

Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη από τα τρανς άτομα, που για πολλά χρόνια αναγκάζονταν να υποστούν στείρωση για να αποκτήσουν νομική αναγνώριση φύλου.

Μέχρι το 2014, τα τρανς άτομα στην Ολλανδία υποχρεώνονταν νομικά να υποβληθούν σε αναγκαστική στείρωση προκειμένου να αναγνωριστεί το φύλο τους νομικά.

Σήμερα, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε επιτέλους συγγνώμη, με τον υπουργό νομικής προστασίας της χώρας να αναγνωρίζει ότι η πολιτική ήταν «σύμβολο κοινωνικής απόρριψης για πολλά άτομα.»

Η συγγνώμη της κυβέρνησης έρχεται λίγους μήνες μετά την καταγγελία της τρανς γυναίκας Willemijn van Kempen, μαζί με άλλες 15 ενάγουσες, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τις τρανς γυναίκες, που είχαν στειρωθεί βάσει του νόμου.

Willemijn van Kempen

Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 2.000 άτομα επηρεάστηκαν από το νόμο, ο οποίος θεσπίστηκε το 1985 και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 2014.

Ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης, Sander Dekker, και η υπουργός Παιδείας, Ingrid van Engelshoven, ζήτησαν συγγνώμη από τα τρανς άτομα, τη Δευτέρα (30 Νοεμβρίου) σε διαδικτυακή συνάντηση, σύμφωνα με το Γραφείο για τα δικαιώματα των γυναικών Clara Wichmann.

«Ο παλιός νόμος έδινε στους τρανς ανθρώπους μια σκληρή, σχεδόν αδύνατη επιλογή», δήλωσε ο Dekker.

«Η προσαρμογή της καταχώρισης φύλου ήταν δυνατή μόνο μετά από μια σωματική μετάβαση και μια οριστική απομάκρυνση από οποιαδήποτε επιθυμία τεκνοποίησης.

Σήμερα, δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε μια τέτοια παραβίαση της φυσικής ακεραιότητας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα δεινά των τρανς ατόμων και να προσφέρουμε αναγνώριση, αποζημίωση και συγγνώμη για αυτά.»

Εν τω μεταξύ, ο van Engelshoven είπε: “Ο νόμος αποδείχθηκε σύμβολο κοινωνικής απόρριψης για πολλά άτομα και τα όνειρα έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα της μη αναστρέψιμης στείρωσης. Αυτό έχει φέρει μεγάλο πόνο.”

Η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς αποζημίωσης το καλοκαίρι του 2021, στο οποίο θα δοθεί πληρωμή 5.000 ευρώ σε όσα άτομα αναγκάστηκαν σε στείρωση βάσει του νόμου.

Μιλώντας στη Volkskrant τον Φεβρουάριο, η van Kempen, η οποία υπέβαλε την καταγγελία, είπε: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό συνέβη και ότι δεν έπρεπε να έχει συμβεί.»
Δες και αυτό!