Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θέσπισε την ισότητα στον γάμο πριν από 20 χρόνια.
Τα μεσάνυχτα της 1ης Απριλίου 2001, ο τότε δήμαρχος, Job Cohen, πάντρεψε τρία γκέι ζευγάρια, και ένα ζευγάρι λεσβιών, σε μια κοινή τελετή στο Δημαρχείο του Άμστερνταμ. Μέχρι εκείνη την εποχή, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να συνάψουν μόνο σύμφωνο.
Από εκείνη τη σημαντική στιγμή το 2001 μέχρι και σήμερα, 20.000 ομόφυλα ζευγάρια έχουν παντρευτεί στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Statistics Netherlands (CBS). Η CBS αναφέρει ότι περισσότεροι από 19.000 άνδρες και σχεδόν 21.000 γυναίκες έχουν παντρευτεί/νυμφευτεί με την/τον σύντροφό τους.
Ο δρόμος για την ισότητα των γάμων ήταν σχετικά απλός για την Ολλανδία. Το 1998, η χώρα είχε θεσπίσει νόμο, που επέτρεπε στα ομόφυλα ζευγάρια να αναγνωρίζεται επίσημο η/ο σύντροφός τους, πράγμα που επέτρεψε, κατά συνέπεια, την πρόσβαση σε συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, και κληρονομιά. Ωστόσο, ο ομόφυλος γάμος έφερε μεγαλύτερη ισότητα και εισήχθη, παράλληλα, με τα νέα δικαιώματα τεκνοθεσίας για τα κουήρ ζευγάρια.
Η Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο στις 12 Σεπτεμβρίου 2000, με 109 ψήφους υπέρ και 33 κατά. Η δημόσια συζήτηση χαρακτηρίστηκε εκείνη την εποχή ως «κυρίως συμβολική», με λίγα μόνο χριστιανικά κόμματα και μικρότερα δεξιά να αντιτίθενται στην ισότητα.
Είκοσι χρόνια μετά, ο δήμος του Άμστερνταμ γιορτάζει την τεράστια επέτειο στο Twitter. Το tweet του δήμου έχει ως εξής: «Η αγάπη κερδίζει! Πριν από 20 χρόνια, ο γάμος άνοιξε σε όλες/ους στην Ολλανδία. Η ελευθερία να αγαπάς όποιο άτομο θέλεις είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα.»
Liefde wint! 🌈 20 jaar geleden werd het huwelijk voor iedereen opengesteld in Nederland. De vrijheid om te houden van wie je wil is een groot goed. Vier deze mijlpaal met ons, en kus mee ➡️ https://t.co/xyM4C5tCye#trouwenvooriedereenpic.twitter.com/v7Mxg3N2AJ
— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) April 1, 2021
Το αγαπημένο μήνυμα συνοδεύτηκε από μια σειρά φωτογραφιών ΛΟΑΤ+ ζευγαριών, που ανταλλάσσουν ένα φιλί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράστηκε, επίσης, ένα tweet: «Σήμερα, 13 χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν το γάμο τόσο για τα ετερόφιλα ζευγάρια όσο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ισότητα των ΛΟΑΤΚ ατόμων.»
Το CBS είπε ότι το 42% των κουήρ ζευγαριών είχαν ήδη επισημοποιήσει τη σχέση με κάποιο σύμφωνο μέχρι το 2001, κάτι που αποτελεί επιλογή για τους συντρόφους, που δεν επιθυμούν να είναι νόμιμα παντρεμένοι/νυμφευμένες στην Ολλανδία. Ωστόσο, ο αριθμός των ομόφυλων ζευγαριών που επιλέγουν πια το σύμφωνο έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το CBS.
20 years ago, the world’s first legal same-sex marriage took place in the Netherlands.
Today, 13 EU countries recognise marriage to both opposite-sex and same-sex couples.
While progress has been made, we need to do more towards LGBTIQ equality. #ThrowbackThursday#EU4LGBTIQpic.twitter.com/USCzRcDLxg
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) April 1, 2021
Αν και η Ολλανδία ήταν η πρώτη, πλέον ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμος σε 29 χώρες. Η Αυστραλία, η Μάλτα και η Γερμανία νομιμοποίησαν τον ομόφυλο γάμο το 2017 και η Ταϊβάν έγραψε ιστορία το 2019, καθιστώντας την, ως την πρώτη κυβέρνηση στην Ασία που καλωσόρισε την ισότητα του γάμου.
Πέρυσι, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο.
Ωστόσο, δεν είναι μυστικό, ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν λύνει και κάθε άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤ+ κοινότητα.
Ο αγώνας για την ισότητα συνεχίζεται, και αναμφίβολα θα είναι μια μακρά μάχη. Τουλάχιστον 69 χώρες έχουν εθνικούς νόμους, που ποινικοποιούν τις ομόφυλες συναινετικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων, σύμφωνα με το Human Rights Watch. Επιπλέον, εννέα χώρες έχουν νόμους που ποινικοποιούν τα τρανς άτομα, καθώς και τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο.