Η ΛΟΑΤ+ κοινότητα είναι η μόνη που αντιστέκεται στη φοβική κυβέρνηση της Τουρκίας

07/07/2021

Έπρεπε να κόψει τα νύχια τ@ και να αφαιρέσει το χρώμα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις εισόδου σε τουρκικό πανεπιστημίο χωρίς πρόβλημα. Ο λόγος για τ@ Cayan Hakiki ένα τρανς/queer άτομο, το οποίο υποστηρίζει ότι οι ΛΟΑΤ + άνθρωποι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες διακρίσεις.

“Δεν ήθελα προβλήματα στην είσοδο”, δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reuters, εξηγώντας πως στην Τουρκία αναγνωρίζεται ως “lubunya”, ένας όρος που αναφέρεται σε άτομα που ταυτίζονται με τη ΛΟΑΤ+ κουλτούρα.

“Δεχόμαστε όλων των ειδών βίας από ανθρώπους στον δρόμο, την κυβέρνηση ή την αστυνομία.”

Οι ακτιβιστές λένε ότι οι καταστολές σε εκδηλώσεις υπερηφάνειας αλλά και άλλα εμπόδια αντικατοπτρίζουν τις ομοφοβικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς για διακρίσεις και αναφέρει ότι η αστυνομία τηρεί τον νόμο κατά των «παράνομων» διαδηλώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την ύπαρξη ΛΟΑΤ+ ατόμων, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα εισήχθη από τη Δύση απειλώντας τις οικογενειακές αξίες.

Η Transgender Europe ανέφερε ότι 54 τρανς άτομα έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία από το 2008 έως το Σεπτέμβριο του 2020, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 100 άτομα που συμμετείχαν σε παρελάσεις και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και βία για να διαλύσει μερικές από τις εκατοντάδες που είχαν συγκεντρωθεί. Οι pride εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια.

Οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμπόδισαν την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η οποία καθυστερεί εδώ και χρόνια.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2020, η Τουρκία κατέλαβε τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στο «Rainbow Index» που μετρά τον σεβασμό των ΛΟΑΤ+ ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 49 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans και Intersex Association (ILGA-Europe).

Άτομα όπως το Hakiki, που είναι μέλος της ομάδας αλληλεγγύης Pink Life LGBT + με έδρα την Άγκυρα, λένε ότι πολλαπλασιάζονται τα παραδείγματα διακρίσεων, όπως δυσκολίες εύρεσης στέγασης και θέσεων εργασίας.

Τον περασμένο μήνα, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatovic, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση των ομοφοβικών αφηγήσεων ορισμένων αξιωματούχων και τους ζήτησε να αντιστρέψουν την πορεία τους και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ.

“Θέλω να παραμείνω σε αυτήν τη χώρα και να συνεχίσω τον αγώνα μας για δικαιώματα”, δήλωσε το Hakiki, που είναι Κουρδικής καταγωγής και ολοκλήρωσε τις εισαγωγικές εξετάσεις. Σκοπεύει να σπουδάσει διοίκηση καλλιτεχνικών παραστάσεων στην Κωνσταντινούπολη.

“Εάν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή σε αυτήν τη χώρα, θα οδηγηθεί από το ΛΟΑΤ+ κίνημα. Είναι η κυβέρνηση που φοβάται αυτό το κίνημα και όχι το αντίστροφο”, αναφέρει.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!