Η Λευκορωσία ακολουθεί τη Ρωσία και ποινικοποιεί την κουήρ έκφραση

03/04/2026
από
Το κοινοβούλιο της Λευκορωσίας ψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη λεγόμενη «προώθηση» των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ακολουθώντας το ομοτρανσφοβικό παράδειγμα της γειτονικής Ρωσίας.

Η Άνω Βουλή ενέκρινε οριστικά το νομοσχέδιο, μετά την ψήφισή του τον περασμένο μήνα από την Κάτω Βουλή, και τώρα θα υποβληθεί στον συντηρητικό πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για την αναμενόμενη υπογραφή του, προτού τεθεί σε ισχύ.

Το νομοσχέδιο καθιστά την «προπαγάνδα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων, την αμφισβήτηση του φύλου, την άρνηση να αποκτήσει κανείς παιδιά και την παιδοφιλία» ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες τιμωρούνται με πρόστιμα, κοινωνική εργασία και κράτηση 15 ημερών.

Η Λευκορωσία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1994 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο και δεν παρέχει νομικές προστασίες στα κουήρ άτομα. Ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, έχει χλευάσει δημοσίως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Στο μεταξύ, η Λευκορωσία έχει υποστεί επανειλημμένα κυρώσεις από δυτικές χώρες – τόσο για την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για το γεγονός ότι επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της στην εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες στη Λευκορωσία έχουν κλείσει και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν τακτικά επιδρομές σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με στόχο ιδιωτικά κουήρ πάρτι. Ακτιβιστά έχουν δηλώσει ότι η κορυφαία υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, KGB, έχει εκβιάσει μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να τα αναγκάσει να συνεργαστούν.

«Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετώπιζαν ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, διώξεις και χλευασμό ακόμη και πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου, αλλά τώρα οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν μια νομική βάση για την καταστολή», δήλωσε η Αλίσα Σάρμαντ, επικεφαλής της TG House, μιας ομάδας για τα τρανς δικαιώματα.

Η οργάνωση έχει καταγράψει, όπως αναφέρει, τουλάχιστον 12 περιπτώσεις δίωξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Λευκορωσία τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας αστυνομικής εφόδου σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μινσκ τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού γκέι πάρτι.

Η Σαρμάντ ανέφερε ότι η νομοθεσία έχει προκαλέσει φόβους και ανησυχίες στα τρανς άτομα, καθώς ενδέχεται να μην μπορούν να αγοράζουν νόμιζα τα φάρμακά τους. Η TG House δηλώνει ότι έχει ήδη λάβει εκατοντάδες αιτήματα από κου΄γρ άτομα για ψυχολογική υποστήριξη και για βοήθεια στη μετανάστευση στο εξωτερικό.

«Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν βάλει στο ίδιο τσουβάλι γκέι, λεσβίες, τρανς άτομα με τους παιδεραστές δημιουργώντας επιπλέον λόγους για κοινωνική απόρριψη και στιγματισμό», δήλωσε η Σαρμάντ. «Αντιγράφει τη θλιβερή εμπειρία της Ρωσίας, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες για τα ΛΟΑΤ+ άτομα».

Η Ρωσία έχει επίσης θεσμοθετήσει νόμους που περιορίζουν εξαιρετικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, της φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου και οποιαδήποτε δημόσια κουήρ έκφραση να απαγορεύονται. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει χαρακτηρίσει το λεγόμενο «Διεθνές ΛΟΑΤ Κίνημα» εξτρεμιστικό, με όσα άτομα κρίνονται μέλη του να είναι αντιμέτωπα με ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών.

Με πληροφορίες από WRAL News.




Δες και αυτό!