Η κυβέρνηση Τραμπ θα διερευνήσει το Όρεγκον λόγω των πολιτικών του για τις τρανς αθλήτριες

29/07/2025
από
Την πολιτεία του Όρεγκον διερευνά αυτήν τη φορά η κυβέρνηση Τραμπ, λόγω των πολιτικών της για τα τρανς κορίτσια στα σχολικά αθλήματα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης την προηγούμενη Παρασκευή ότι έλαβε καταγγελία από μια συντηρητική ομάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η πολιτεία παραβιάζει τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, επιτρέποντας σε τρανς κορίτσια να αγωνίζονται σε γυναικείες αθλητικές ομάδες.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία στη σειρά των (τρανσφοβικών) μέτρων που έχει λάβει ο Τραμπ κατά της συμμετοχής των τρανς ατόμων στον αθλητισμό, μετά το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε τον Φεβρουάριο, το οποίο προέβλεπε την απαγόρευση της συμμετοχής των τρανς αθλητριών στα γυναικεία αθλήματα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές υπέρ των τρανς αθλητριών παραβιάζουν τον Τίτλο IX, μέρος της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα που απαγορεύει τις έμφυλες διακρίσεις στην εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας της Καλιφόρνιας έχει ήδη δεχθεί μήνυση μετά την άρνησή του να απαγορεύσει στα τρανς άτομα να συμμετέχουν σε σχολικά αθλήματα.

Ο νόμος της πολιτείας του Όρεγκον επιτρέπει στα τρανς μαθητ@ να συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες διαχωρισμένες με βάση το φύλου, υπό την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν στην ομάδα που αντιστοιχεί στη «σταθερά δηλωμένη ταυτότητα φύλου τους». Επιπλέον, τα τρανς άτομα δεν μπορούν να αποκλειστούν από τον αθλητισμό αποκλειστικά λόγω του φύλου τους.

Ωστόσο, τώρα, το Γραφείο Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα με βάση την καταγγελία του America First Policy Institute, μιας μη κερδοσκοπικής δεξιάς και τρανσφοβικής δεξιάς δεξαμενής σκέψης που βρισκόταν «στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Τραμπ για μια δεύτερη θητεία», σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι κορίτσια λυκείου έχασαν μετάλλια και ευκαιρίες να αγωνιστούν επειδή «έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις τρανς συμμαθήτριές τους».  

Τρεις αθλήτριες στίβου δήλωσαν ότι οι πολιτικές παραβίαζαν τον Τίτλο IX και κατέθεσαν αγωγή στις αρχές του μήνα. Η υπόθεση επιδιώκει να ακυρώσει όλα τα αθλητικά ρεκόρ που έχουν καταρρίψει τρανς κορίτσια και να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν ξανά.

Σύμφωνα με την αντί-τρανς αγωγή, οι τρεις αθλήτριες υπέστησαν ζημιά «μέσω της απώλειας του δικαιώματος συμμετοχής σε αγώνες, της προώθησης σε υψηλότερες διοργανώσεις και της δυνατότητας να κερδίσουν τίτλους ή να εξασφαλίσουν υποτροφίες», ανέφερε το KLCC. 

Ο αναπληρωτής γραμματέας για τα πολιτικά δικαιώματα, Κρεγκ Τρέινορ, δήλωσε σε ένα έντονα τρανσφοβικό δελτίο τύπου ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα επιτρέψει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση «να συνεχίσουν να καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών».

Συνέχισε λέγοντας: «Εάν το Όρεγκον επιτρέπει στους άνδρες να συμμετέχουν σε αθλήματα γυναικών, επιτρέπει σε αυτούς τους άνδρες να κλέβουν τα εύσημα και τις ευκαιρίες που οι γυναίκες ανταγωνίστριες έχουν κερδίσει δικαιωματικά με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, αγνοώντας σκληρά την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα των γυναικών και των κοριτσιών».




Δες και αυτό!