Η Κύπρος για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς Ατόμων

15/11/2014
από

paola

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Τρανς Ατόμων, η accept ΛΟΑΤ Κύπρου διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με στόχο της τη δημιουργία διαλόγου, τόσο ανάμεσα στην ίδια την ΛΟΑΤ κοινότητα, όσο και ανάμεσα στη ΛΟΑΤ κοινότητα και την Κυπριακή κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με έργα της ελληνίδας τρανς Πάολας Ρεβενιώτη, με τίτλο «Διόρθωση». Την έκθεση επιμελείται καλλιτεχνικά ο Χρήστος Κυριακίδης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00, στη Δημοτική Αγορά στη Λευκωσία και θα ακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Καλιαρντά», σε πρώτη προβολή του στην Κύπρο.

Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 μέχρι Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Ώρες Επισκέψεων: 17:00 – 21:00

Ώρες προβολής του ντοκιμαντέρ “Καλιαρντά” για 21&22 Νοεμβρίου: 18:00 και 20:00

Είσοδος: Ελεύθερη

Σημείωμα καλλιτεχνικού επιμελητή Χρήστου Κυριακίδη:

«Η Πάολα είναι η γέφυρα μεταξύ της ονειρικής διάστασης και ωμού ρεαλισμού.

Τα αγόρια μέσα από τον φακό της μοιάζουν συνεργοί εν αγνοία στη δόμηση της μοντέρνας οπτικής κουλτούρας. Μοιάζουν ανυποψίαστοι για τη μελλοντική δυναμική της εικόνας τους, για τον τρόπο που η ταυτότητα τους επικοινωνείται ανεπιτήδευτα και διαμορφώνει την αισθητική του σημερινού θεατή.

Συνθήματα σε τοίχους και κοινότυπα Αθηναϊκά σαλόνια, στροβιλίζονται με νυχτερινούς εραστές, νεαρά αγόρια, τυχαίες συναντήσεις και πολιτικές διαμαρτυρίες. Μέσα από το αρχείο της, 30 χρόνια εξελίξεων καταγράφονται χωρίς περιττολογίες και στιλιστικές παρεμβάσεις. Το προσωπικό στοιχείο βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με το κοινωνικό περιβάλλον. Η Πάολα ενεργεί ως σύγχρονος εικαστικός, εδώ και 30 χρόνια.

Το περιοδικό “Κράξιμο” που εκδίδει την δεκαετία του ‘90, διαμορφώνει ριζοσπαστικά την αντίληψη, όχι μόνο για το δομικό περιεχόμενο του περιοδικού τύπου αλλά και για την ίδια την πορνεία, αφού η Πάολα το χρηματοδοτεί μέσω της. Το εξώφυλλο του διαλαλεί πως κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία ενώ στις σελίδες του, που μοιάζουν με τη ζωή της, διανοούμενοι όπως ο Félix Guattari, φιγουράρουν δίπλα από λάγνα αντρικά σώματα. Χωρίς λογοκρισία, χωρίς στιλιστική επεξεργασία.

Μεταξύ πολιτικών μηνυμάτων και πορνογραφίας, κοινωνικής αφύπνισης, διαμαρτυριών και ηδονής, η Πάολα είναι η ίδια η ιστορία του ομοφυλοφιλικού ακτιβισμού στον ελληνικό χώρο.

Με την σημερινή της ομάδα ” The Paola Projects” συνεχίζει να καταγράφει και να μεταδίδει τις σκέψεις της με μια σειρά από You Tube documentaries. Με το ντοκιμαντέρ “Καλιαρvτά” καταγράφεται για πρώτη φορά σε οπτικοακουστική μορφή η ιστορία του συγκεκριμένου αργκό γλωσσικού ιδιώματος.

Το πολυδιάστατο του έργου της μοιάζει τεράστιο.»

Χρήστος Κυριακίδης, Νοέμβριος 2014

Επιπρόσθετες πληροφορίες εδώ

 

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!