Τη Δευτέρα, οι κινεζικές αρχές έκλεισαν ένα από τα τελευταία, πιο ορατά σημάδια του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού στην Κίνα: το Κέντρο ΛΟΑΤ στο Πεκίνο.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη και μια από τις πιο συμβολικές πράξεις λογοκρισίας σε μια πολυετή εκστρατεία εξάλειψης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την κινεζική κοινωνία.
Η προσπάθεια ξεκίνησε σοβαρά το 2015, με την άνοδο του Xi Jinping στην εξουσία.
«Δεν είναι η πρώτη ομάδα, ούτε η μεγαλύτερη, αλλά επειδή το ΛΟΑΤ κέντρο βρισκόταν στο Πεκίνο, αντιπροσώπευε το κινεζικό ΛΟΑΤ κίνημα», δήλωσε ένας Κινέζος ακτιβιστής στο ABC News, ζητώντας ανωνυμία. «Στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό μας κέντρο, το να έχουμε αυτού του είδους την οργάνωση, ήταν ένα σύμβολο της παρουσίας του ΛΟΑΤ κινήματος».
Μια ανακοίνωση στον λογαριασμό WeChat του Κέντρου το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαίωσε το κλείσιμο: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε ότι, λόγω δυνάμεων που δεν ελέγχονται από εμάς, το Κέντρο ΛΟΑΤ του Πεκίνου θα σταματήσει να λειτουργεί σήμερα».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Κέντρο δημοσίευσε ένα άρθρο για τον εορτασμό των 15 χρόνων δουλειάς στην κινεζική πρωτεύουσα. Τα εγκαίνια του Κέντρου συνέπεσαν με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008, μια ευκαιρία που η κινεζική ηγεσία χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει την αρνητική φήμη της χώρας γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 2015, το Κέντρο συνεργάστηκε με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή μιας πρωτοφανούς πανεθνικής έρευνας για τη σεξουαλικότητα και το φύλο. Έχουν φιλοξενήσει προβολές ταινιών, εκδηλώσεις προβολής και έναν μακρύ κατάλογο δημόσιων ομιλητών, συμπεριλαμβανομένων του “Mr. C” και της Liu Peilin, ενός τρανς άνδρα και μιας γυναίκας αντίστοιχα, οι οποίοι μίλησαν ανοιχτά για τις δυσκολίες που σχετίζονται με το να είσαι τρανς στην Κίνα.
Το Κέντρο εξελίχθηκε στη σύντομη ιστορία του από έναν χώρο συγκέντρωσης της κοινότητας στην έδρα της γνωστής ομάδας υπεράσπισης «LGBT Rights Advocacy China».
Η εν λόγω ομάδα δημιούργησε ένα δίκτυο συμμάχων δικηγόρων σε ολόκληρη τη χώρα και ξεκίνησε πανεθνικές εκστρατείες που πίεζαν για αλλαγές πολιτικής, όπως η αναγνώριση του γάμου μεταξύ κουήρ ατόμων και η ΛΟΑΤΚΙ+ ποικιλομορφία και ένταξη, μέσω στοχευμένων αγωγών.
Η οργάνωση έκλεισε το 2021, όταν ο ιδρυτής της συνελήφθη και οι αρχές απαίτησαν τη διάλυση της ομάδας ως όρο για την απελευθέρωσή του. Έκτοτε έχει μετακομίσει στο εξωτερικό.
Από τότε που ο Xi ανέβηκε στην εξουσία, η καταστολή της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας υπήρξε μεθοδική και αμείλικτη.
Τον Ιούλιο του 2021, το WeChat, η κυρίαρχη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, έκλεισε δεκάδες λογαριασμούς που διαχειρίζονταν φοιτητές και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που αναγνωρίζονταν ως φιλικοί προς ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, προκαλώντας ψυχρότητα στην ελεύθερη έκφραση των ΛΟΑΤΚΙ+ απόψεων. Όροι όπως «γκέι» και «σεξουαλική μειονότητα» εξαφανίστηκαν από τη δημόσια θέα.
Μια τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει οι αρχές είναι να καλούν τους υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ+ να «πιουν τσάι» με την αστυνομία, εξήγησε ο ακτιβιστής. Αυτές οι ανεπίσημες, αρχικά φιλικές συναντήσεις χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για την παρακολούθηση των οργανώσεων και των μελών τους και τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών. Η αστυνομία συγκαλεί τις συναντήσεις σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια, η πίεση στους ακτιβιστές αυξάνεται, μπροστά από τα σπίτια των ακτιβιστών ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
«Το ΛΟΑΤ κέντρο του Πεκίνου δεν είχε ποτέ πολλά χρήματα και είχε πολύ λίγα στελέχη. Όλα εξαρτιόνταν από τους εκατοντάδες εθελοντές», αναφέρεται στο επετειακό μήνυμα του Κέντρου.
Τώρα είναι το τελευταίο θύμα της αδυσώπητης προσπάθειας της κυβέρνησης να διαλύσει όλες τις οργανώσεις που είναι αφοσιωμένες στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
«Αυτά που είδαμε δεν είναι μόνο αυτά τα λίγα, αλλά στην πραγματικότητα η πλειονότητα έχει κλείσει», δήλωσε ο ακτιβιστής. «Η πίεση αυξάνεται συνεχώς. Δεν έχει σταματήσει ποτέ».