Το φάρμακο Truvada εγκρίθηκε στην Κίνα για την πρόληψη του HIV σε PrEP μετά από μια μακρά εκστρατεία από τις ακτιβιστικές οργανώσεις. Αυτή η έγκριση έρχεται μετά από ακούραστους αγώνες ακτινιστριών/στών και αποτελεί εκπληκτική νίκη.

Όταν λαμβάνεται καθημερινά, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) εμποδίζει τα άτομα να μεταδώσουν τον ιό του HIV. Οι μελέτες δείχνουν, ότι στο 99% των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική.

Η PrEP πωλείται από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead, με το όνομα Truvada

Σύμφωνα με το UNAIDS, το 44% των νέων περιπτώσεων στην Ασία και στον Ειρηνικό πέρυσι αφορούσε σε κουήρ άνδρες.

Η απόφαση της Κίνας να εγκρίνει το Truvada θα προσφέρει στους κουήρ άνδρες, μια νέα μέθοδο πρόληψης για τον HIV. Η Κίνα ακολούθησε τα βήματα άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία, η Καμπότζη, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη.

«Η UNAIDS επαινεί την Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων (NMPA) της Κίνας για την έγκριση του Truvada για χρήση PrEP» , δήλωσε ο Eamonn Murphy, περιφερειακός διευθυντής του UNAIDS για την Ασία και τον Ειρηνικό. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι, “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού κενού στην πρόληψη του ιού του HIV.” 

Διάθεση της PrEP σε εθνικό επίπεδο

Η Κίνα σχεδιάζει να διαθέσει το φάρμακο Truvada και την PrEP σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση έρχεται μετά από δύο χρόνια που έτρεξε με πιλοτικά προγράμματα σε έξι πόλεις της χώρας. Σήμερα, επεκτείνεται εθνικά σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση.

Οι ακτιβίστριες/στές ελπίζουν ότι η σημαντική αυτή κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση των νέων περιπτώσεων.

«Το επόμενο βήμα είναι να κλιμακώσουμε την εφαρμογή της PrEP και να διασφαλίσουμε ότι είναι προσιτή για όλα εκείνα τα άτομα που τη χρειάζονται» , σημείωσε ο Murphy.

Μάλιστα, τόνισε ότι:  «Το UNAIDS ελπίζει ότι αυτή η έγκριση θα ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις σχετικά με την προσιτή τιμολόγηση και αναμένουμε από την Κίνα να δει τη μείωση των νέων περιπτώσεων, που έχουμε παρατηρήσει σε χώρες που έχουν προσθέσει την PrEP στις υπηρεσίες πρόληψης του ιού του HIV» .

“Θέλω να μάθω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη PrEP”