Σε μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση, η Κίνα παραχώρησε δικαίωμα επίσκεψης σε μια λεσβία μητέρα που έχει αποχωριστεί τα παιδιά της εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η γυναίκα, που αναγνωρίζεται με το ψευδώνυμο Didi, παντρεύτηκε τη σύζυγό της στις ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Αργότερα την ίδια χρονιά, το ζευγάρι υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με έμβρυα από ωάρια της συζύγου και σπέρμα δωρητή, που εμφυτεύτηκαν και στις δύο γυναίκες.
Το 2017, η Didi γέννησε ένα κορίτσι και η σύζυγός της ένα αγόρι, τα οποία συνδέονται γενετικά μόνο με τη σύζυγο της Didi.
Επιστρέφοντας στην Κίνα, το ζευγάρι χώρισε το 2019 και η σύζυγος της Didi πήρε τα δύο παιδιά και διέκοψε κάθε επαφή με την άλλη τους μητέρα.
Η Didi προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας την κοινή επιμέλεια και των δύο παιδιών. Ήταν η πρώτη φορά που τα δικαστήρια στην Κίνα ήρθαν αντιμέτωπα με μια διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού.
Η ισότητα στον γάμο δεν είναι θεσμοθετημένη στην Κίνα. Η νομοθεσία έχει μια «προσέγγιση αποφυγής» για τις ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις, δήλωσε ο Gao Mingyue, δικηγόρος της Didi. Ο αστικός κώδικας και ο νόμος περί γάμου της χώρας υποθέτουν ότι ένα παιδί θα γεννηθεί σε ένα ετεροφυλόφιλο, παντρεμένο ζευγάρι και «δεν ορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών».
Αλλά από τότε που η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού το 2016 μπροστά στη ραγδαία μείωση των γεννήσεων, τα δικαστήρια τείνουν πλέον να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών που γεννιούνται εκτός του παραδοσιακού ετεροφυλόφιλου μοντέλου. Τα παιδιά που γεννιούνται από ανύπαντρα ζευγάρια και από ανύπαντρους και ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς βιώνουν ένα επίπεδο αποδοχής άγνωστο στο παρελθόν της Κίνας.
Τέσσερα χρόνια μετά τον χωρισμό, η Didi κατάφερε επιτέλους να λάβει μηνιαίες επισκέψεις μόνο με την κόρη της και δυστυχώς όχι με τον γιο της. Αν και δεν έχει γενετική συγγένεια με κανένα από τα δύο παιδιά, το δικαστήριο έδωσε βαρύτητα στο γεγονός ότι η Didi κυοφόρησε την κόρη της.
Τον Ιούλιο, η Didi ταξίδεψε από τη Σαγκάη στο Πεκίνο για να επισκεφθεί την επτάχρονη πλέον κόρη της. «Νομίζω ότι ίσως με θυμάται ακόμα», είπε, προσθέτοντας ότι ο χωρισμός ήταν «σπαρακτικός».
Η στιγμή ήταν γλυκόπικρη, είπε, επειδή της αρνήθηκαν να επισκεφθεί τον γιο της. Παρ’ όλα αυτά, ο δικηγόρος της χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».
Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα από το Ινστιτούτο Williams του UCLA διαπίστωσε ότι το 85% των ερωτηθέντων έχει ευνοϊκή στάση απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ενώ σχεδόν το 90% υποστήριζε την ιδέα της ισότητας στον γάμο.
Αυτό αποδεικνύει, δήλωσε ο δικηγόρος της Didi, ότι «ο νόμος πρέπει να προλάβει» το πιο προοδευτικό κινεζικό κοινό.
Πληροφορίες από LGBTQ Nation.