Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

20/05/2024
από
Η Ιταλία είναι ένα από τα εννέα κράτη που δεν υπέγραψαν διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Οι χώρες της ΕΕ – μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία και η Σλοβακία – αρνήθηκαν να υπογράψουν τη διακήρυξη της 17ης Μαΐου, η οποία προωθεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ANSA it.

Η χώρα δεν υπέγραψε το κείμενο της ΕΕ, επειδή «καθρέφτιζε ένα νομοσχέδιο» που είχε ήδη προτείνει ο Ιταλός βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και γκέι ακτιβιστής Alessandro Zan. Το προτεινόμενο νομοσχέδιό τους είχε σκοπό την αύξηση των ποινών για τις διακρίσεις σε βάρος των κουήρ ατόμων.  

«Η Ιταλία δεν υπέγραψε μαζί με το ένα τρίτο των κρατών μελών τη δήλωση για την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επειδή στην ουσία δεν ήταν ισορροπημένη ως προς την ταυτότητα φύλου, και άρα το περιεχόμενο [ήταν ίδιο με] το νομοσχέδιο του Zan», δήλωσε στο δημοσίευμα πηγή του υπουργείου Οικογένειας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπέγραψε, καθώς είναι «κατά του νομοσχεδίου του Zan».

Ωστόσο, η Ιταλία συμπεριλήφθη σε μια ανακοίνωση κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιβοβίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ στις 7 Μαΐου, «επειδή αφορούσε τη μη διάκριση σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Η ανακοίνωση παρουσιάστηκε από τη βελγική προεδρία στα κράτη μέλη της ΕΕ και εκπονήθηκε στης 17 Μαΐου. Συνολικά, υποστηρίχθηκε από 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικών σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αφού άρχισε να αφαιρεί κουήρ γονείς από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους το 2023. Ωστόσο, φέτος ένα ιταλικό δικαστήριο απέρριψε τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ προσπάθειες της κυβέρνησης να διαγράψει τα ονόματα των μη βιολογικών γονέων από τα πιστοποιητικά γέννησης.

Πριν λίγες μέρες μια άλλη χώρα που δεν υπέγραψε το προαναφερθέν ευρωπαικό νομοσχέδιο, επέκτεινε τα δικαιώματα του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αρνήθηκε να θεσμοθετήσει την ισότητα στον γάμο ή τα πλήρη δικαιώματα τεκνοθεσίας. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας δήλωσε ότι η χώρα δεν είναι «έτοιμη» να υποστηρίξει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.




Δες και αυτό!