Η Ιταλία αφαιρεί από τις λεσβίες μητέρες τα γονικά τους δικαιώματα

18/07/2023
από
Φωτογραφία από Williams Institute
Σε συνδυασμό με τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων, η ιταλική κυβέρνηση έχει αρχίσει να αφαιρεί αναδρομικά από τους γονείς του ‘ίδιου φύλου’ τη νομική τους σχέση με τα παιδιά τους.

Η Michela Liedi δήλωσε στη Daily Mail ότι «έκλαιγε για δέκα ημέρες» μετά την παραλαβή της επιστολής που την ενημέρωνε ότι θα αφαιρεθεί από το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης της. «Ήταν σαν να μην υπήρχα».

Η Liedi και η σύζυγός της Viola φέρονται να είναι ένα από τα τρία πρώτα ζευγάρια λεσβιών που διαφοροποίησαν τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, αφού η δεξιά κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα πρέπει πλέον να καταχωρούν τα παιδιά των ‘ομόφυλων’ ζευγαριών.

Το ζευγάρι δεν γνωρίζει γιατί στοχοποιήθηκαν ως ένα από τα πρώτα άτομα που τους αλλάχθηκε αναδρομικά το νομικό τους καθεστώς, καθώς στις περισσότερες πόλεις η πολιτική επικεντρώθηκε στα νεογέννητα μωρά. Είπαν ότι η κοινότητά τους, οι φίλοι και η οικογένειά τους τους υποστήριζαν πάντα.

«Υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση φοβάται ότι μια οικογένεια που μοιάζει διαφορετική, όπως η δική μας, μπορεί να είναι εξίσου ευτυχισμένη -ίσως και πιο ευτυχισμένη μερικές φορές- με μια παραδοσιακή οικογένεια», δήλωσε η Liedi. «Στα χαρτιά, λένε ότι η Τζούλια έχει μία μητέρα, αλλά εμείς ξέρουμε ότι έχει δύο. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποδείξουμε ότι είμαστε μια καλή οικογένεια».

Η σύζυγός της πρόσθεσε: «Κανείς από την κυβέρνηση ή τους εισαγγελείς δεν ήρθε να δει ότι είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια με ένα ευτυχισμένο μωρό».

Ενώ τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ‘ίδιου φύλου’ είναι νόμιμα στη χώρα από το 2016, τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια δεν έχουν το δικαίωμα να τεκνοθετήσουν, εν μέρει χάρη στην αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας. Η παρένθετη μητρότητα παραμένει παράνομη στην Ιταλία και υπάρχουν περιορισμοί που εμποδίζουν την τεκνοθεσία «θετών παιδιών» από τον έναν γονέα. Η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), είναι διαθέσιμη μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Η Viola έμεινε έγκυος μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και το ζευγάρι έπρεπε να ταξιδέψει στην Ισπανία για να λάβει τη θεραπεία.

Μέχρι τον Μάρτιο, υπήρχαν αρκετές ιταλικές πόλεις όπου τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να αναγράφονται ως «γονείς» -σε αντίθεση με το «μητέρα» και το «πατέρας»- στις εγγραφές γεννήσεων. Όμως το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να στέλνει επιστολές με τις οποίες διέταζε τον τερματισμό της πρακτικής αυτής.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» (Brothers of Italy), κατέστησε την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας της για την ανάληψη των καθηκόντων της. Η πρωθυπουργός είναι αντίθετη  στο να επιτραπεί στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν καθώς και στην ισότητα στον γάμο, χαρακτηρίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης «αρκετά καλό» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

«Ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στα λόμπι των ΛΟΑΤ», δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ιταλική νομοθεσία, το μέλος ενός ομόφυλου ζευγαριού που δεν αναγνωρίζεται νομικά ως γονέας του παιδιού μπορεί να χάσει την επιμέλεια, εάν ο νομικά αναγνωρισμένος γονέας πεθάνει ή η σχέση τελειώσει.

Όπως διαβάζουμε στο LGBTQ Nation, αυτό είναι επίσης τρομακτικό για ένα άλλο ζευγάρι, τη Vanessa Finesso και την Cristina Zambon. Η Finesso είναι αυτή που γέννησε την κόρη τους μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ισπανία. Παρόλο που χρησιμοποίησε το ωάριο της Zambon, η Zambon απειλήθηκε από την κυβέρνηση με απώλεια των γονικών δικαιωμάτων. Η Finesso πάσχει από καρκίνο και ανησυχεί ότι αν πεθάνει, η σύζυγός της θα χάσει την επιμέλεια της κόρης τους.

Η διαταγή αφήνει επίσης τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών σε κίνδυνο και με άλλους τρόπους. «Τα παιδιά καταλήγουν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και παροχές, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κληρονομιά και η διατροφή των παιδιών», δήλωσε στο BBC ο Angelo Schillaci, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά αυτή η πολιτική. «Επί του παρόντος, μόνο ο ένας γονέας αναγνωρίζεται από το νόμο, ο άλλος είναι ένα φάντασμα. Στην πραγματική ζωή, γονείς και παιδιά παίζουν μαζί, μαγειρεύουν μαζί, αθλούνται και πηγαίνουν μαζί διακοπές. Αλλά στα χαρτιά, είναι χώρια, το κράτος δεν τους βλέπει. Είναι μια παράδοξη κατάσταση».

Στην πόλη της Πάντοβα, όπου ζουν η Finesso και η Zambon, 27 οικογένειες (33 παιδιά) έχουν λάβει προειδοποιητικές επιστολές ότι ο ένας γονέας μπορεί να χάσει τα γονικά δικαιώματα και να του αφαιρεθεί η θέση στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους. Ορισμένες σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν οριστικά τη χώρα.

Το καλό νέο είναι ότι ο δήμαρχος της Πάντοβα, Sergio Giordani, αψηφά τις εντολές της κυβέρνησης και συνεχίζει να εκδίδει πιστοποιητικά γέννησης αναγνωρίζοντας οικογένειες με δύο μητέρες.

«Το τηλέφωνό μου είναι γεμάτο από φωτογραφίες ευτυχισμένων οικογενειών με λαμπερά μάτια», δήλωσε. «Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτό που έχω κάνει».




Δες και αυτό!