Οι υπηρεσίες ασύλου να εξετάσουν τα αιτήματα LGBTQI προσφύγων με την αρμόζουσα προσοχή

30/03/2016

Πριν από μία εβδομάδα ήρθε υπόψη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών υπόθεση ενός ζευγαριού, μίας τρανς γυναίκας και του συντρόφου της, οι οποίοι προσέφυγαν στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2016, και κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Είχαν υποστεί στη χώρα καταγωγής τους σκληρή βία, ιδιαίτερα η τρανς γυναίκα, τόσο φρικτή ενδοοικογενειακή βία που είχε αποτέλεσμα την αφαίρεση σπλήνας, όσο και από τις αρχές της χώρας καταγωγής τους, καθώς και αυθαίρετες επανειλημμένες συλλήψεις, λόγω της ταυτότητάς τους.

Αφού κατέφυγαν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας, κατέθεσαν αίτημα διεθνούς προστασίας ασύλου και χτες, Τρίτη 29 Μαρτίου, ο σύντροφος της τρανς γυναίκας είχε τη προγραμματισμένη συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου εξετάστηκε το αίτημά του.

Είχε προηγηθεί συνάντηση στο γραφείο του ΣΥΔ, όπου τους επισημάναμε τα σημεία που θα πρέπει να εστιάσουν, γράφτηκαν μέλη του ΣΥΔ, ενώ για την καλύτερη δυνατή συνδρομή στην υπόθεση, το ΣΥΔ τους έδωσε επιστολή προς την Υπηρεσία Ασύλου όπου επισημαίνονται:

α) πως και οι δύο είναι μέλη της συλλογικότητάς μας,

β) οι οδηγίες του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των δικαιωμάτων τους, τόσο λόγω ταυτότητας φύλου (πως ανεξαρτήτως των στοιχείων ταυτοποίησης πρέπει να γίνεται σεβαστή και να αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου για τα τρανς πρόσωπα), όσο και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (για τον σύντροφό της), και,

γ) πως και οι δύο έχουν υποστεί σκληρή βία και κινδυνεύουν αν επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους λόγω της ταυτότητάς τους, και συνεπώς πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή το αίτημα διεθνούς προστασίας ασύλου, με βάση το Π.Δ. 141/2013 που προβλέπει παροχή ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Η συνέντευξη του συντρόφου της τρανς γυναίκας έγινε χτες το πρωί, με τη παρουσία εκπροσώπου του ΣΥΔ που τόνισε την βία και τις διακρίσεις που έχουν υποστεί στη χώρα καταγωγής τους και πως βάσει του Π.Δ. που προαναφέρθηκε αιτείται διεθνούς προστασίας, ενώ συνέδραμε τη διαδικασία της συνέντευξης εστιάζοντας στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και η συνέντευξη της τρανς γυναίκας, η οποία θα γίνει πάλι με συνδρομή εκπροσώπου του ΣΥΔ, και δικηγόρου που συνεργάζεται μαζί μας ώστε να τεθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλαίσιο.

Η υπόθεση αυτή, δεν είναι η μοναδική που αφορά LGBTQI και ιδιαίτερα τρανς αιτούντες διεθνούς προστασίας που έχουν έρθει υπόψη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλες πέντε περιπτώσεις προσώπων, που όλες ανεξάρτητα της εθνοτικής καταγωγής των αιτούντων άσυλο, που είναι διαφορετικές, έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ιδιαίτερα σκληρή βία που έχουν υποστεί στη χώρα καταγωγής τους, αλλά και την ανησυχία εάν θα εξεταστεί με την απαραίτητη προσοχή το αίτημα διεθνούς προστασίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που για τους LGBTQI πρόσφυγες έχει τονίσει: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, στους χώρους υποδοχής ή/και κράτησης, το προσωπικό στα σύνορα, των υπηρεσιών μετανάστευσης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου», ενώ στις 10 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Έκθεση του αναφέρει: «υπογραμμίζει ότι, ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, οι γυναίκες ενδέχεται να υποστούν δίωξη λόγω φύλου, ενώ τα LGBTQI άτομα ενδέχεται επίσης να υποστούν κακομεταχείριση, με αποτέλεσμα να έχουν νόμιμη αξίωση για προστασία• καλεί όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν διαδικασίες ασύλου και να επιδιώξουν την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών με πολλαπλές περιθωριοποιημένες ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών LGBTQI• προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τα επιζήμια στερεότυπα που συνδέονται με τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των γυναικών LGBTQI, και να εφαρμόσουν πλήρως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σε συνάρτηση με τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου• τονίζει την ανάγκη δημιουργίας εγκαταστάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τα άτομα LGBTQI σε όλα τα κράτη μέλη• υπογραμμίζει ότι η βία κατά LGBTQI ατόμων είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε εγκαταστάσεις υποδοχής•».

πηγή: transs.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!