Η Google καταργεί πρόγραμμα ισότητας μετά το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ

06/02/2025
από
Τους στόχους της για πρόληψη προσωπικού από μειονοτικές ομάδες καταργεί η Google και επανεξετάζει τις πολιτικές ισότητας και διαφορετικότητας, καθιστώντας την την τελευταία αμερικανική εταιρία που περιορίζει τα προγράμματα DEI.

Μετά τη κρατική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 και τις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter που ακολούθησαν, η Google έθεσε στόχους για την αύξηση της «ηγετικής παρουσίας των υποεκπροσωπούμενων ομάδων» κατά 30%, κυρίως των Μαύρων και των Λατίνων. Εκείνη την εποχή, περίπου το 96% των ηγετών της Google με έδρα τις ΗΠΑ ήταν λευκοί ή Ασιάτες και σχεδόν τα τρία τέταρτα παγκοσμίως ήταν άνδρες.

Μεταξύ 2021 και 2024 η Google, που ανήκει στην Alphabet, εξέδωσε ενημερώσεις σχετικά με αυτούς τους στόχους στις ετήσιες εκθέσεις της και δήλωσε ότι «δεσμεύεται να καταστήσει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη (DEI) μέρος όλων όσων κάνουμε και να αναπτύξει ένα εργατικό δυναμικό που είναι αντιπροσωπευτικό των χρηστών που εξυπηρετούμε».

Αυτή η γραμμή απουσίαζε από την πιο πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (5 Φεβρουαρίου).

Την ίδια ημέρα, όπως ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ), η Google έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους υπαλλήλους περιγράφοντας ότι η εταιρεία δεν θέτει πλέον στόχους προσλήψεων για τη βελτίωση της εκπροσώπησης του εργατικού δυναμικού.

«Το 2020, θέσαμε φιλόδοξους στόχους προσλήψεων και επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη των γραφείων μας εκτός Καλιφόρνιας και Νέας Υόρκης για τη βελτίωση της εκπροσώπησης», ανέφερε η Φιόνα Τσικόνι, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Alphabet, στο email το οποίο επικαλέστηκαν το Reuters και η WSJ.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αλλά στο μέλλον δεν θα έχουμε πλέον φιλόδοξους στόχους».

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνέχισε λέγοντας ότι η Google επανεξετάζει τα προγράμματα DEI, τις επιχορηγήσεις και τις πολιτικές που «εγείρουν κινδύνους ή που δεν έχουν τον αντίκτυπο που ελπίζαμε», και λαμβάνοντας υπόψη τα εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και «αξιολογώντας τις αλλαγές στα προγράμματά μας που απαιτούνται για να συμμορφωθούμε».

Ωστόσο, οι ομάδες πόρων για τις μειονότητες εντός της εταιρείας θα συνεχιστούν. Υπάρχουν 17 ομάδες πόρων εργαζομένων που έχουν περισσότερα από 50.000 μέλη, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

«Η Google ανέκαθεν δεσμευόταν να δημιουργήσει έναν εργασιακό χώρο όπου προσλαμβάνουμε τους καλύτερους ανθρώπους όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να ευδοκιμήσει και αντιμετωπίζουμε όλους δίκαια. Αυτό ακριβώς μπορείτε να περιμένετε να δείτε και στο μέλλον», πρόσθεσε η Τσικόνι.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο εργασίας όπου όλοι οι εργαζόμενοί μας μπορούν να επιτύχουν και να έχουν ίσες ευκαιρίες, και κατά τη διάρκεια του [προηγούμενου] έτους επανεξετάσαμε τα προγράμματά μας που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

«Οι ομάδες μας αξιολογούν επίσης τις αλλαγές που απαιτούνται μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και τα εκτελεστικά διατάγματα για το θέμα αυτό».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων της Alphabet (AWU) Parul Koul δήλωσε ότι οι αλλαγές αποτελούν «μια πραγματική επίθεση στα κέρδη που έχουν επιτύχει οι εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας μέσω κινημάτων που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων λόγω φύλου και ομοτρανσφοβίας, ξεκινώντας από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Αυτό αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής δεξιάς, αντί-εργατικής τάσης που αναπτύσσεται στις εταιρείες τεχνολογίας και την οποία η AWU έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει».




Δες και αυτό!