Η Γιούτα γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει τις Pride σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια και σχολεία

31/03/2025
από
Μετά το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα, η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει την ανάρτηση σημαιών Υπερηφάνειας. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, ο οποίος επέτρεψε η απαγόρευση να γίνει νόμος χωρίς την υπογραφή του.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης Σπένσερ Κοξ, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση αργά το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι συνεχίζει να έχει σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την εν λόγω  πολιτική, αλλά επέλεξε να μην την απορρίψει επειδή το βέτο του πιθανότατα θα παρακαμφθεί από το νομοθετικό σώμα, σύμφωνα με το NBC News.

Από τις 7 Μαΐου, στα κτίρια της πολιτείας ή των τοπικών κυβερνήσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 δολαρίων την ημέρα για την ανάρτηση οποιασδήποτε σημαίας εκτός από τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών, την πολιτειακή σημαία της Γιούτα, τις στρατιωτικές σημαίες ή έναν σύντομο κατάλογο άλλων σημαιών που έχουν εγκριθεί από τους νομοθέτες. Επίσης, δεν επιτρέπονται οι πολιτικές σημαίες που υποστηρίζουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο ή κόμμα, μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί συνέχεια του εκτελεστικού διατάγματος το οποίο υπεγράφη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ τέλη Ιανουαρίου. Από τις πρώτες ημέρες της επιστροοφής του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα, με στόχο την καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου και την κατάργηση των πολιτικών ισότητας (DEΙ).

Η αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ απαγόρευση της Γιούτα είναι πιθανό να υποδαυλίσει τη σύγκρουση μεταξύ της πολιτείας και της μεγαλύτερης πόλης της. Το Σολτ Λέικ Σίτι, μια φιλελεύθερη πόλη, τιμά τον Μήνα Υπερηφάνειας κάθε Ιούνιο, αναρτώντας Pride σημαίες στα κτήριά του. Οι τοπικοί ηγέτες φώτιζαν το Salt Lake City and County Building με φώτα της Pride σημαίας για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση, κάθε βράδυ από τότε που το Νομοθετικό Σώμα την έστειλε στο γραφείο του Κοξ.

Με το επιχείρημα της υποτιθέμενης «πολιτικής ουδετερότητας», τα άτομα που κατακρίνουν τον νόμο υποστήριξαν ότι έχει ως στόχος να διαγράψει την ελευθερία και την έκφραση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και να αφαιρέσει την εξουσία από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που δεν ευθυγραμμίζονται πολιτικά με το ρεπουμπλικανικό νομοθετικό σώμα.

Σε επιστολή προς τους νομοθετικούς ηγέτες με την οποία εξηγούσε την απόφασή του, ο Κοξ δήλωσε ότι συμφωνεί με την «υποκείμενη πρόθεση» του νομοσχεδίου να καταστήσει τις αίθουσες διδασκαλίας «πολιτικά ουδέτερες», αλλά πίστευε ότι το νομοσχέδιο το «παρατράβηξε» όσον αφορά τη ρύθμιση των τοπικών κυβερνήσεων. Σημείωσε επίσης ότι εστιάζοντας στενά στις σημαίες, ο νόμος δεν εμποδίζει άλλες πολιτικές επιδείξεις, όπως αφίσες ή φωτισμό.

«Για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητά μας, γνωρίζω ότι η πρόσφατη νομοθεσία ήταν δύσκολη», δήλωσε ο Κοξ. «Η πολιτική μπορεί να είναι άσχημο άθλημα μερικές φορές και ξέρω ότι είχαμε τις διαφωνίες μας. Θέλω να ξέρετε ότι σας αγαπώ και σας εκτιμώ και είμαι ευγνώμων που είστε μέρος της πολιτείας μας. Ξέρω ότι αυτά τα λόγια μπορεί να ακούγονται κούφια σε πολλούς από εσάς, αλλά σας παρακαλώ να ξέρετε ότι τα εννοώ ειλικρινά».

Η απόφαση του Κοξ ήρθε λίγες ώρες αφότου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την έδρα του για τέσσερις δεκαετίες στο Παρκ Σίτι της Γιούτα για το Μπόλντερ του Κολοράντο. Το νομοσχέδιο δημιούργησε πολύωρες εντάσεις, καθώς ορισμένα άτομα ανησυχούσαν ότι θα ωθούσε το κορυφαίο φεστιβάλ για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο εκτός πολιτείας.

Το νομοσχέδιο δημιούργησε εντάσεις την τελευταία στιγμή, καθώς ορισμένοι κάτοικοι ανησυχούσαν ότι θα ωθούσε το κορυφαίο ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας εκτός πολιτείας.

Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ από τη μεριά τους δήλωσαν ότι η πολιτειακή πολιτική δεν επηρέασε τελικά τη μετακίνησή τους από τη συντηρητική Γιούτα στο πιο προοδευτικό Κολοράντο. Είπαν, ωστόσο, ότι το «ήθος και οι αξίες ισότητας» είναι ένα από τα κριτήριά τους στην πανεθνική αναζήτηση για μια νέα έδρα και αναφέρθηκαν στο Μπόλντερ στην ανακοίνωσή τους ως ένα «φιλόξενο περιβάλλον».

Πληροφορίες από NBC News.




Δες και αυτό!