Στις 12 Απριλίου, το κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε έναν σημαντικό «Νόμο για τον Αυτοπροσδιορισμό», που διευκολύνει τα τρανς και non-binary άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Προηγουμένως, τα άτομα που ήθελαν να το κάνουν, έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν 40 ετών «νόμο για τους τρανσέξουαλ», όπως ονομαζόταν, ο οποίος απαιτούσε από τα τρανς άτομα να λάβουν αξιολογήσεις από ιατρικούς εμπειρογνώμονες «επαρκώς εξοικειωμένους με τα ιδιαίτερα προβλήματα του τρανσεξουαλισμού».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Marco Buschmann, είχε δηλώσει προηγουμένως στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, την Τετάρτη (23 Αυγούστου) ότι πίστευε ότι αυτό το ξεπερασμένο σύστημα είναι «πολύ εξευτελιστικό».
«Φανταστείτε ότι εσείς … απλά θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας και δεν εύχεστε σε κανέναν τίποτα κακό και μετά σας ρωτούν για το ποιες είναι οι σεξουαλικές σας φαντασιώσεις, τι εσώρουχα φοράτε και παρόμοια πράγματα», είπε.
«Τώρα θέλουμε απλώς να κάνουμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη για μια μικρή ομάδα για την οποία έχει μεγάλη σημασία».
Η νομοθεσία-ορόσημο, με την ονομασία «Νόμος για τον Αυτοπροσδιορισμό», πέρασε ήταν χρόνο σε εκκρεμότητα, αλλά τώρα έγινε τελικά νόμος, με 374 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 251 κατά και 11 να απέχουν, και θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο. Δεν απαιτείται έγκριση από το Bundesrat, την άνω βουλή του κοινοβουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω θα μπορούν πλέον να διορθώσουν τα στοιχεία του στα επίσημα έγγραφα τους, με μια απλή δήλωση στο ληξιαρχείο.
Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει διατάξεις για τους ανηλίκους ηλικίας 14 ετών και άνω, οι οποίες απαιτούν την έγκριση των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Εάν οι γονείς τους δεν εγκρίνουν, τα ανήλικα άτομα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο οικογενειακό δικαστήριο, ώστε να τους παρακάμψει.
Τα άτομα κάτω των 14 ετών χρειάζονται ρητή άδεια από τους γονείς ή τους κηδεμόνες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις για λογαριασμό τους.
Ο Cristian González Cabrera, ανώτερος ερευνητής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα των στη Human Rights Watch, ανέφερε σε δήλωσή του: «Καθώς οι λαϊκιστές πολιτικοί στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα τρανς δικαιώματα ως πολιτικό θέμα διχασμού, ο νέος νόμος της Γερμανίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα τρανς άτομα υπάρχουν και αξίζουν αναγνώριση και προστασία, χωρίς διακρίσεις».