Η Φλόριντα στέλνει αστυνομία για να μπλοκάρει τον κόσμο από το να ξανακάνει πολύχρωμες τις διαβάσεις

28/08/2025
από
Μεγάλη ένταση έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες στην πολιτεία της Φλόριντας ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομία. Aφού, μετά τις προσπάθειες της αστυνομίας να αφαιρέσει τα χρώματα της Pride σημαίας από πεζοδρόμια αλλά και από τις διαβάσεις κοντά στο μνημείο Pulse στο Ορλάντο, οι πολίτες τα ξαναέβαψαν.

«Μάχη» ξέσπασε γύρω από τις διαβάσεις πεζών στη Φλόριντα κοντά στο μνημείο Pulse. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν προσπάθειες σε όλη την πολιτεία να αφαιρεθούν όλα τα πεζοδρόμια και οι διαβάσεις που είναι βαμμένες στα χρώματα της Pride σημαίας, μετά από επιστολή του Υπουργού Μεταφορών Sean Duffy. Ένα από τα σημεία ήταν και οι διαβάσεις κοντά στο μνημείο Pulse στο Ορλάντο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δολοφονήθηκαν εκεί πριν από μια δεκαετία. Οι αστυνομικοί, έβαψαν τις ρίγες του ουράνιου τόξου σε ασπρό και μαύρο χρώμα. Σε αντίδρασή τους, οι τοπικές κοινότητες τις ξαναέβαψαν με κιμωλίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, όμως το Τμήμα Μεταφορών της Φλόριντα έστειλε ξανά συνεργεία για να τα σβήσουν.

Την επόμενη μέρα, οι κάτοικοι επέστρεψαν απτόητοι για να ξαναβάψουν τη διάβαση του μνημείου Pulse. Η η Nadine Smith από την Equality Florida μάλιστα δήλωσε «Αρνούμαστε να εξαφανιστούμε. Δεν θα αφήσουμε το μίσος να νικήσει».

Αυτή τη φορά όμως τους περίμενε μια σειρά αστυνομικών, οι οποίοι σταθμεύσαν στο σημείο για να διασφαλίσουν ότι κανένα χρώμα δεν θα εφαρμοστεί πάνω στην ασπρόμαυρη διάβαση. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε τέτοιο σημείο που η πολιτεία έφερε έως και έξι περιπολικά για να φυλάξουν την άσφαλτο, με μοναδικό στόχο να εμποδίσουν την επανεμφάνιση των χρωμάτων του ουράνιου τόξου στο σημείο μιας από τις χειρότερες αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

Σε ένα βίντεο που εξασφάλισε το CNN, η εκπρόσωπος Anna Eskamani πλησιάζει τους αστυνομικούς, οι οποίοι δικαιολογούν την παρουσία τους λέγοντας ότι η διάβαση αποτελεί «ζήτημα ασφάλειας».

Οι πολίτες αντέδρασαν αμέσως στο γεγονός ότι μια διάβαση φυλάσσεται από τόσους αστυνομικούς. Ένας επισκέπτης μάλιστα δήλωσε στο τοπικο μέσο WESH: «Το να μας παρακολουθεί η αστυνομία είναι ανησυχητικό. Είναι ένα σημάδι των καιρών που ζούμε και δυστυχώς έχει αρχίσει να γίνεται κανονικότητα».

Η εκπρόσωπος του CNN Eskamani συμπλήρωσε: «Είναι λυπηρό το ότι χρησιμοποιούνται κρατικοί πόροι για να επιβάλλουν χρώματα στον δρόμο ενω την ίδια στιγμή υπάρχουν λακκούβες που πρέπει να διορθωθούν και πραγματικά εγκλήματα να αντιμετωπιστούν».

Στο μεταξύ, η αντίσταση φαίνεται να επεκτείνεται σε όλη την πολιτεία. Στο Miami Beach, οι δημοτικοί αξιωματούχοι υπόσχονται να αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης εστώ και ενός πεζοδρομίου Pride. Παράλληλα, νέα πεζοδρόμια σχεδιάστηκαν την ίδια μέρα με κιμωλία στα χρώματα του ουράνιου τόξου και στην περιοχή Ybor City, με έναν πολίτη να δηλώνει:

«Μπορείτε να κάνετε την κιμωλία παράνομη στη Φλόριντα, αλλά θα βρίσκουμε πάντα τρόπο. Δεν γνωρίζω καμία Pride διάβαση που να έχει βλάψει ένα παιδί. Αντίθετα, μπορώ να σας ονομάσω αμέτρητες στάσεις λεωφορείων σε αυτήν την πολιτεία χωρίς φωτεινούς σηματοδότες — πραγματικούς κινδύνους όπου τα φορολογικά χρήματα θα μπορούσαν να προστατεύσουν ζωές, αντί να ξοδεύονται για να εξαφανιστεί η ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα».

Υπενθυμίζεται ότι, η Φλόριντα έχει περιορίσει την πρόσβαση πολλών τρανς ατόμων σε υπηρεσίες φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου και έχει απαγορεύσει βιβλία με κουήρ χαρακτήρες στις σχολικές τάξεις.




Δες και αυτό!