Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί επίτηδες να δώσει χρήματα στην Ουγγαρία

0
91

H Ευρωπαϊκή Ένωση “έχασε” τη δική της προθεσμία για να υπογράψει δισεκατομμύρια ευρώ για οικονομική ανάκαμψη στην Ουγγαρία, καθυστερώντας την απόφασή της σε μια προσπάθεια να κερδίσει παραχωρήσεις από τη Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία αναμένεται να λάβει 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ απ΄την ΕΕ, που προορίζονται για την έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης που προκαλείται από την πανδημία.

Τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το εθνικό σχέδιο για το πώς η Ουγγαρία θα τα ξοδέψει για να εξασφαλίσει ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η Επιτροπή χρησιμοποιεί τα χρήματα ως μοχλό για να ωθήσει την Ουγγαρία να τηρήσει το κράτος δικαίου.

Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να αναλύει το σχέδιο που υπέβαλε η Βουδαπέστη και θα μπορούσε να προτείνει μεγαλύτερη καθυστέρηση εάν θεωρεί ότι «χρειάζονται μήνες και όχι ημέρες» για να αποφασιστεί.

Ενώ η εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, ο Επίτροπος Οικονομικών του Paolo Gentiloni είπε την περασμένη εβδομάδα: «Εργαζόμαστε σε πτυχές που σχετίζονται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου».

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ότι οι συνομιλίες με την Επιτροπή είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά ότι μετά την έγκριση του νόμου της Ουγγαρίας που απαγορεύει στα σχολεία υλικό που θεωρείται ότι προάγει την ομοφυλοφιλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να μιλά για «πράλογες απαιτήσεις».

«Οι πολιτικές επιθέσεις με ιδεολογικά κίνητρα προφανώς επιβραδύνουν την αποδοχή του σχεδίου που διατυπώθηκε νωρίτερα, σε επαγγελματικές διαβουλεύσεις», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με την Επιτροπή.

Η Επιτροπή θέλει εδώ και καιρό η Ουγγαρία να βελτιώσει τη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων για την καταπολέμηση των «συστημικών παρατυπιών» – ή της απάτης.

Η Βουδαπέστη έχει συγκρουστεί με την ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστών και των ΛΟΑΤ.