Την έναρξη εθνικής εκστρατείας κατά του σχολικού εκφοβισμού ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την επίσκεψή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων και τον σχολικό εκφοβισμό, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying.
Παρατηρώντας την έξαρση των βίαιων αυτών περιστατικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η βία δεν είναι μόνο σωματική και τόνισε ότι πίσω από το bullying κρύβεται «η μη ανοχή στη διαφορετικότητα».
«Και βέβαια η βία, όπως είπες, δεν είναι μόνο σωματική. Μπορεί να είναι ψυχολογική, μπορεί να είναι διαδικτυακή. Και βέβαια πίσω από το bullying κρύβεται τελικά η μη ανοχή στη διαφορετικότητα, αν το σκεφτούμε. Είναι κάποιος ψηλός, είναι κοντός, είναι χοντρός, έχει τατουάζ, δεν έχει τατουάζ, έχει άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, υποστηρίζει τη λάθος ομάδα. Και αυτή η διαφορετικότητα και η μη ανεκτικότητα στο διαφορετικό είναι που πολύ συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος του bullying», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την ανάγκη να «σπάσουμε τη σιωπή», τονίζοντας ότι «η σιωπή δεν αφορά μόνο το θύμα, αφορά τους παρατηρητές».
«Δεν είναι μαγκιά, ούτε να σπας τον άλλον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς δημόσια για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει. Να καταφέρουμε αυτό να το περάσουμε στη σχολική κοινότητα, εκεί που γίνεται ένα περιστατικό, να πούμε “κάτσε, τι κάνεις εδώ πέρα”, ώστε ο θύτης να αισθάνεται ότι είναι ουσιαστικά απομονωμένος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή γνωστοποιήθηκε και η δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, η οποία τίθεται σε λειτουργία από σήμερα. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού.
Το ενημερωτικό υλικό χωρίζεται σε κατηγορίες και προορίζεται για γονείς και κηδεμόνες, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στον σχολικό εκφοβισμό σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ο ομοφοβικός/τρανσφοβικός/αμφιφοβικός/ιντερφοβικός εκφοβισμός, γράφοντας ότι «οφείλεται σε προκαταλήψεις ή αρνητικές στάσεις, πεποιθήσεις ή απόψεις σε βάρος είτε ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είτε ατόμων με σχέση συγγένειας οποιασδήποτε μορφής (π.χ. από τεκνοθεσία) ή φιλίας με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».
Παράλληλα, στην πλατφόρμα συμπεριλαμβάνεται και υλικό, που προορίζεται για χρήση εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Τα «εργαστήρια δεξιοτήτων», τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, σχετίζονται με διάφορα θέματα και μεταξύ άλλων αγγίζουν έννοιες όπως η διαφορετικότητα.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιμόρφωση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα περιορίζεται σε ένα μόνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το «Πολύχρωμο Σχολείο», με τίτλο «Ευαισθητοποίηση μαθητριών/μαθητών σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις, αλλά για την υλοποίηση του απαιτείται η έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διεύθυνσης του σχολείου, καθώς και η γραπτή συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων.
Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ».
Ακολουθεί το τρέιλερ της καμπάνιας για τον σχολικό εκφοβισμό: