Η Ελβετία υπερψήφισε την ισότητα στον γάμο | Η αγάπη κερδίζει πάντα

27/09/2021
από
Ελβετία
(Φωτογραφία από Fabrice COFFRINI / AFP) (Φωτογραφία από FABRICE COFFRINI / AFP μέσω Getty Images)

Η Ελβετία ψήφισε συντριπτικά υπέρ για την ισότητα στον γάμο στο ιστορικό δημοψήφισμα, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη πάντα κερδίζει.

Περίπου το 64,1% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ του να επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Όλες σχεδόν οι περιφέρειες της Ελβετίας ψήφισαν υπέρ, όμως η περιοχή που πλησίασε περισσότερο το «όχι» ήταν η Appenzell Inner Rhoden, όπου το 50,8 % ψήφισε υπέρ της ισότητας των γάμων.

Η συντριπτική ψηφοφορία θα φέρει την Ελβετία σε ευθυγράμμιση με τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών έχει γίνει όλο και περισσότερο κανόνας τα τελευταία χρόνια.

Και δικαίωμα τεκνοθεσίας

Το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει, επίσης, ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τη δυνατότητα να τεκνοθετήσουν παιδιά για πρώτη φορά, ενώ οι κουήρ γυναίκες θα αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση στις υπηρεσίες δωρεάς σπέρματος.

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή (26 Σεπτεμβρίου) για να γιορτάσουν την απίστευτη νίκη τους, η οποία ήρθε στο τέλος μιας μεγάλης εκστρατείας.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να φέρουν θέματα σε δημόσια ψηφοφορία εάν μπορούν να λάβουν αρκετές υπογραφές.

Οι συντηρητικοί προκάλεσαν δημοψήφισμα για την ισότητα στον γάμο, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του μέτρου τον Δεκέμβριο του 2020.

Το απίστευτο αποτέλεσμα χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση της Ελβετίας, η οποία ενθάρρυνε τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ισότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Karin Keller-Sutter είπε στους δημοσιογράφους ότι το αποτέλεσμα θα σήμαινε το τέλος των «σημερινών ανισοτήτων μεταχείρισης». Πρόσθεσε ότι το κράτος «δεν πρέπει να επιβάλλει στους πολίτες πώς πρέπει να ζουν τη ζωή τους».

Η Maria von Känel από την Ελβετική Ένωση Οικογενειών Ουράνιου Τόξου δήλωσε στο PinkNews ότι το αποτέλεσμα ήταν «απίστευτο» την Κυριακή (26 Σεπτεμβρίου).

Μιλώντας τηλεφωνικά, η von Känel είπε ότι εκείνη και άλλοι ακτιβιστές ήταν «συγκλονισμένοι» από το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι αποτελεί μια «ιστορική στιγμή» για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας.

«Είναι 64,1%. Είναι καταιγιστικό», είπε. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες, γιατί αυτό στέλνει ένα υπέροχο μήνυμα σε όλους ότι εμείς ως πολίτες, θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλα τα ζευγάρια.»

Το αποτέλεσμα χαιρέτισε, επίσης, η Lesbenorganisation Schweiz, μια οργάνωση που εργάζεται για την εκπροσώπηση των λεσβιών και των κουήρ γυναικών στην Ελβετία.

Η ομάδα τόνισε ότι: «Χρωστάμε αυτήν την εξέλιξη σε ακτιβίστριες/στές και πολιτικούς που εργάστηκαν ακούραστα για την ισότητα μας εδώ και δεκαετίες. Η επιτυχία οφείλεται, επίσης, στην ενεργό δέσμευση της κοινότητας και των συμμάχων μας τους τελευταίους μήνες. Δε θα ήταν δυνατό χωρίς εσάς.»

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ελβετίας κέρδισε το δημοψήφισμα, παρά τις προσπάθειες των ακροδεξιών στη χώρα να θολώσουν τα νερά. Οι συντηρητικοί στην Ελβετία είχαν επικεντρωθεί στους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς πριν από το δημοψήφισμα, με αφίσες που έδειχναν εικόνες παιδιών που έκλαιγαν. Θρησκευτικοί ηγέτες είχαν, επίσης, υποστηρίξει ότι τα παιδιά είχαν δικαίωμα σε μητέρα και πατέρα και ισχυρίζονταν ότι το δημοψήφισμα, αν περάσει, θα στερήσει από τα παιδιά αυτό το δικαίωμα.

Ωστόσο, η ελβετική κοινωνία τελικά ψήφισε την απόρριψη αυτών των συναισθημάτων. Μιλώντας μετά το ιστορικό αποτέλεσμα, η Keller-Sutter είπε ότι τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια θα επιτρέπεται να παντρευτούν στην Ελβετία τον Ιούλιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, τα 11.500 ζευγάρια που είναι επί του παρόντος σε πολιτικές συνεργασίες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να διατηρήσουν την τρέχουσα σχέση τους είτε να τη μετατρέψουν σε γάμο.

https://avmag.gr/315462/ena-vinteo-gia-tin-isotita-ston-gamo-stin-ellada-voiceupgreece/
Δες και αυτό!