Το Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης για τα Θύματα Βασανιστηρίων (IRCT) και η ProAsyl Greece, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη μεταχείριση τριών προσφύγων από τη Συρία, που υπέστησαν βασανιστήρια, και η Ελλάδα προβαίνει σε απέλασή τους πίσω στην Τουρκία.
IRCT & @ProAsyl are concerned about the treatment of Syrian refugees with torture trauma being sent to Turkey. Greece is currently sending refugees to Turkey on the grounds that it is “considered a safe third country”,regardless of past & current traumas.https://t.co/FPyLtSvXohpic.twitter.com/oSVVsQAZDL
— IRCT (@IRCT) August 12, 2020
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η Ελλάδα στέλνει τους Σύριους πρόσφυγες, που επί του παρόντος κατοικούν σε καμπ προσφύγων στη Λέσβο, στην Τουρκία με την αιτιολογία ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα» – ανεξάρτητα από το παρελθόν και το τρέχον τραύμα τους.
Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι η τρέχουσα θεραπεία ψυχικής υγείας τους θα διακοπεί, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, αλλά “θα αντιμετωπίσουν, επίσης, έλλειψη στέγης, έλλειψη πρόσβαση σε τροφή, και “ψυχική υποστήριξη” ως ταπεινωτική “θεραπεία” , ειδικά για εκείνους που έχουν υποστεί βασανιστήρια, και υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους. Με την έλλειψη μεμονωμένων αξιολογήσεων περιπτώσεων στην Τουρκία κινδυνεύουν να επιστρέψουν στη Συρία.”
Αναφέρεται ακόμη ότι:
Δεν υπάρχουν κρατικά προγράμματα αποκατάστασης για τα θύματα βασανιστηρίων στην Τουρκία. Μια επιτροπή κατά των βασανιστηρίων επανεξέτασε τα έγγραφα της Τουρκίας και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοια υποστηρικτικά προγράμματα, ενώ οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα στέλνει Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία είναι άκυροι και εξαιρετικά επιβλαβείς. Η Ελλάδα παραβιάζει τις νομικές της υποχρεώσεις για βασανισμό θυμάτων – για την αποτροπή περαιτέρω βασανιστηρίων και κακοποίησής τους, και για την παροχή αποκατάστασης – εκδιώκοντας τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, όπου δεν είναι σε θέση να λάβουν την εξειδικευμένη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη που απαιτείται από το κράτος και μπορεί, ως αποτέλεσμα, να βιώνουν έντονη οδύνη, και επιπλέον κακοποίηση ή βασανιστήρια.
Οι τρεις Σύριοι που διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασής τους στην Τουρκία βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα ζωτικό πρόγραμμα αποκατάστασης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να συνεχίσουν να θεραπεύονται, ώστε να ξαναχτίσουν μια ζωή, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες του καμπ προσφύγων της Λέσβου.
Η Ελλάδα πρέπει να διενεργήσει εξατομικευμένες εκτιμήσεις για το κατά πόσον κάθε θύμα θα βιώσει έντονο πόνο και οδύνη και θα υποφέρει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του, εάν αποσταλεί στην Τουρκία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένη αποκατάσταση από τις τουρκικές αρχές, παροτρύνουμε έντονα την Ελλάδα να αποφύγει την απέλαση θυμάτων βασανιστηρίων με σωματικό ή/και ψυχολογικό τραύμα στην Τουρκία.”