Με 194 ψήφους υπέρ και 55 κατά, το ελληνικό κοινοβούλιο έδωσε – επιτέλους- το πράσινο φως στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.
Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο καθιστώντας το επίσημο νόμο του κράτους.
«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, καθώς και 19 βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ εκτός από τρεις βουλευτές (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις) ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Π.Καμμένος απείχε.
Οι απόντες από τη Νέα Δημοκρατία ήταν συνολικά 27, μεταξύ των οποίων οι Αντ.Σαμαράς, Κ.Καραμανλής και Β.Μεϊμαράκης.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, μιας και για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι ομόφυλες σχέσεις αναγνωρίζονται συνταγματικά.
Εγίνε, επίσης, δεκτή η τροπολογία σχετικά με την κατάργηση του αναχρονιστικού άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη μεταξύ ανδρών «ασέλγεια παρά φύση».
Η βουλεύτρια Βασιλική Κατριβάνου μιλάει στο Antivirus για την ψήφιση του νομοσχεδίου
“Σήμερα ψηφίζεται το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Όσο και αν αποτελεί κάτι το στοιχειώδες και αυτονόητο που έχει καθυστερήσει τόσο, συγχρόνως αποτελεί και μια τομή για τα δικαιώματα και την ισονομία στη χώρα μας. Είναι μια δικαίωση των αγώνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μια νίκη της αγάπης ενάντια στην ομοφοβία και τον σκοταδισμό. Αισθάνθηκα πραγματικά συγκίνηση όταν μια φίλη μου λεσβία, ακτιβίστρια μου είπε πριν δυο μέρες «Είναι απίστευτο συναίσθημα, ξαφνικά, ενώ φυσικά το ξέρεις, νιώθεις ότι υπάρχεις, ότι είσαι ορατή, ότι αναγνωρίζεσαι. Αντιλαμβάνομαι αλλιώς τον εαυτό μου με το σύμφωνο – θετικά όχι μέσα από τα αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα»
Το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί σημαντικό βήμα. Ωστόσο, η σημασία του θα κριθεί και από τη συνέχεια: αν θα προχωρήσουμε δηλαδή γρήγορα στα επόμενα βήματα, όπως ο πολιτικός γάμος και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα. Πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτά, από αύριο…”
Οι Βασικοί Άξονες
-Η προώθηση της ιδιωτικής αυτονομίας, δηλαδή του σεβασμού της ιδιωτικής βούλησης των μερών. Τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα όμως με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα. Εάν ωστόσο δεν το επιλέξουν, έχουν πλήρη δικαιώματα, περιουσιακά και κληρονομικά.
– Η ανάγκη προστασίας των οικογενειακών σχέσεων και εμπέδωσης της αρχής της ισότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις των μερών. Ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα, αλλά δεν παραβλέπει την κοινωνική πραγματικότητα που απαιτεί την προστατευτική παρέμβαση του νομοθέτη. Έτσι, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις. Για παράδειγμα, τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου κ.λπ.
– Ο νέος νόμος επιδιώκει ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής αυτονομίας και της ανάγκης προστασίας των οικογενειακών σχέσεων, με βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης. Πρόκειται μεν για μια σύμβαση, δημιουργούνται ωστόσο οικογενειακές σχέσεις μεταξύ αυτών που την συνάπτουν.
– Αναγνωρίζονται στα μέρη δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.Όπως επισημαίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην πλειονότητα των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα άτομα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε πλήθος δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ίσχυε ως τώρα είχαν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια και σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου της 7ης Νοεμβρίου 2013 ο αποκλεισμός αυτός συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι οργανώσεις
Γιώργος Κουρόγιωργας, Colour Youth
“Σήμερα είναι ημέρα σταθμός για την LGBTQ Κοινότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να άργησε πολύ, αλλά αποτελεί σε κάθε περίπτωση το πρώτο σημαντικό βήμα για την διεκδίκηση της ισότητας στη χώρα μας. Όπως και τα παιδιά, από τη στιγμή που καταφέραμε να στηριχθούμε στα πόδια μας και να κάνουμε το πρώτο βήμα, δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε σταθερά βήματα. Ας γιορτάσουμε όλες και όλοι μαζί αυτή τη νίκη, αποτέλεσμα πολύχρονης και συστηματικής προσπάθειας. Ας αξιολογήσουμε, όμως, και τη μέχρι τώρα προσπάθεια και έχοντας ως βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε, ας επανασχεδιάσουμε τους επόμενους στόχους. Το επόμενο βήμα; Μα φυσικά η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου! Συγκεκριμένα αναμένουμε τη επαναλειτουργία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την συγγραφή σχεδίου νόμου για τη θεσμική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Στοχεύουμε σε μια θεσμική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις και προσβάσιμη σε όλες τις ηλικίες…”
Στέλια Μπελιά, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Χωρίς να απαξιώνουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου αφού λύνει βασικά προβλήματα για πολλούς και πολλές εμείς οι lgbtq+ γονείς έχουμε μείνει με μια πικρή γεύση στο στόμα… Μέχρι τελευταία στιγμή ελπίζαμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι δίκαιος με τα παιδιά μας και δεν θα συνεχίσει να τους στερεί τον έναν από τους δύο γονείς τους εντάσσοντας την τροπολογία που πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη και κατέθεσε στην επιτροπή το Ποτάμι (και η Δημοκρατική Συμπαράταξη;) για τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια. Η πρώτη δικαιολογία του Γεν. Γραμματέα –όπως την ακούσαμε στο κανάλι της Βουλής -για αυτήν την τόσο άτολμη στάση «δεν ήταν στην διαβούλευση και δεν τοποθετήθηκαν επ’ αυτού όσοι συμμετείχαν σε αυτήν» δεν μας πείθει καθώς η πρόταση του συνηγόρου –και η δική μας -έγινε στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης. Η δεύτερη δικαιολογία του πως ότι έχει να κάνει με παιδιά απαιτεί προσεκτική μελέτη και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις – θέση και στάση με την οποία δεν διαφωνούμε- χωλαίνει μόνο σε ένα σημείο: από την πρώτη στιγμή που μας κάλεσαν να συζητήσουμε –σχεδόν οκτώ μήνες πριν- θέσαμε το ζήτημα της γονικής μέριμνας και το φωνάζουμε έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια. Πόσο χρόνο λοιπόν χρειάζεται ακόμα το υπουργείο και η πολιτική ηγεσία να το σκεφτεί και να το μελετήσει;
Θάνος Βλαχογιάννης, ΟΛΚΕ
Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την LGBTI κοινότητα στην Ελλάδα, μια ιστορική ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ισονομία. Είναι μια μέρα που μας δείχνει πως πολλά μπορούν να αλλάξουν σε αυτήν την χώρα, αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε. Με το Σύμφωνο Συμβίωσης λύνονται πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως τώρα τα ομόφυλα ζευγάρια, επίσης όμως τα θωρακίζει απέναντι στην κοινωνική αδικία και γαλουχεί σε βάθος χρόνου στο να τα καλωσορίσει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που μέχρι τώρα τα απέρριπτε. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε με την όλη διαδικασία για την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης πάμε δυνατά και πιο σίγουρα για τα επόμενα βήματα που είναι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας και ο πολιτικός γάμος. Περιμένω από αύριο να δω στους δρόμους περισσότερα ομόφυλα ζευγάρια πιασμένα χέρι-χέρι, είμαι σίγουρος πως σήμερα ανακτήσανε ένα μεγάλο μέρος της χαμένης τους αυτοπεποίθησης.
[separator type=”thick”]
With 194 votes in favor the Greek parliament has finally given the green light for homosexual couples to enter into a civil union partnership.
Following a marathon debate, the body of the Greek parliament affirmed the relevant decree making it a formal law of the state.
This vote is undoubtedly a historic moment for the country as for the first time in the history of the nation, homosexual relationships are legally recognized.
Τhe Greek MP, Vasiliki Katrivanou
“Today is the day of the voting concerning the extended civil partnership for homosexual and heterosexual couples. Even though it consists of an elementary act and an basic right that has been continuously delayed, it is still at the same time a cross-section for human rights and equality before the law in our country. It is a reward for the social fights the LGBT society has gone through – a triumph against homophobia and obscurantism. I felt honestly touched hen a lesbian friend and activist told me two days ago, “It is an unbelievable feeling, even though you are already aware of it, you suddenly feel that you are an existing person, that you are visible, publicly recognised. I view myself differently because of the civil partnership. I view myself positively and not through all the negative social stereotypes. The extended civil partnership is a crucial step. However its importance will be judged from what is to come: whether we will move on soon to the next steps, such as civil marriage and legal recognition of gender identity for transgender people or not. We should fight for these rights, starting from tomorrow.”
The Essential Values:
-The Promotion of private independence, namely respect of the private will of the parties. The parties may regulate their estate relations, but according to the principles of equality and solidarity, maintaining a greater degree of autonomy as this relates to their their assets, if they wish, even on hereditary issues. However, if they do not choose to do so, they retain full rights, proprietary and on inheritance.
-The need for protection of family relations and the consolidation of the principle of equality in interpersonal relations of the parties. The new law understands both parties as equal, but does not overlook the social reality that requires the protective intervention of the legislator. As a result, certain critical issues are regulated by mandatory rules. For instance, parties can not renounce participation in acquisitions, are entitled to claim a diet after the dissolution of the pact , etc.
– The new law seeks a balance between private autonomy and the need to protect family relations, based on principles of equality and solidarity. The law is in fact a contract, however there is a family relationship created between those who enter into it.
-The pact recognizes to the parties involved, rights which they did not previously have, so as to ensure the enjoyment of family life and respect for the principles of equality regardless of sexual orientation. As noted by the European Court of Human Rights, in the majority of the member states of the Council of Europe, people who enter a civil partnership obtain status similar to that of married couples and gain access to a variety of rights.
Organizations comment on the voting of the law:
George Kourogiorgos, Colour youth
“Today is a landmark day for the LGBTQ community in Greece. It may have taken longer than expected, but this is in any case the first important step to claiming equality in our country. As in the case of a baby, from the moment that we have been able to rely on our feet and take the first step, we commit that we are not going to stop here, but will continue to make steady progress. Let’s all together celebrate this victory, the result of long and systematic efforts. However, let us reevaluate our so far efforts and on the basis of the experience gained, let’s redesign our subsequent goals. The next step? But of course the legal recognition of gender identity! Specifically, we expect the pre-legislative Committee that will draft the law for the institutional recognition of gender identity to resume its sessions. We aim at an institutional recognition of gender identity without conditions and accessible to all ages … “
Stella Belia, Rainbow Families
Without undermining the voting of the Bill as it provides a solution for key problems for many, ourselves as lgbtq + parents are left with a bitter after taste… We remain hopeful that even at the last minute, the Minister of Justice will be fair with our children and will not continue to deprive them of one of their two parents, by including the amendment proposed by the Ombudsman and submitted to the committee by Potami (and the Democratic Alliance?) for the parental responsibility and guardianship. The first excuse of the Secretary General – as heard on Parliament TV-for this very timid stance “was not in consultation and were not placed thereon by those who participated in this” we are not convinced as the suggestion of counsel – and ours – took place in the context of this consultation. The second excuse, that whatever has anything to do with children requires careful study and not individualized actions – position and stance with which we do not disagree with -apart from one point: from the first moment we were invited to discuss – almost eight months ago-we raised the issue of parental responsibility and have been campaigning on the subject for years. How much time does the Ministry and the political leadership need to review and study the matter?
Thanos Vlachogiannis, OLKE
Today is a historic day for the LGBTI society in Greece, a historic day for human rights. From today we are one step closer to full equality. It is a day that proves to all of us that many things can change in this country, provided that we all believe in change and try our best. The civil partnership pact, resolves many problems that same sex couples faced until today, it does however also shield them against social injustice and makes it smoother in the long term for them to be accepted as part of our society by those that have until now rejected them. With the experience gained with the process for the adoption of the Pact, we move stronger and bolder to the next step which is the legal recognition of civil marriage. From tomorrow, I expect to see in the streets more same-sex couples go hand-in-hand, I am sure that as of today they regained a large part of their lost confidence.