Η Ελεονώρα Αντωνιάδου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εύα και Νόρα». Ένα έργο λεσβιακής ορατότητας, που καταπιάνεται με τη σχέση δύο γυναικών και την προσπάθεια τους να διαφυλάξουν την πραγματική (τους) αγάπη μέσα από τη φθορά αλλά και τον ρατσισμό της καθημερινότητας. Ας μας τα πει, όμως, καλύτερα η ίδια. 

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στην παράσταση αυτή;

Η πρώτη επαφή μου με το κείμενο έγινε το Πάσχα, όταν η Σοφία Αδαμίδου μου έστειλε να διαβάσω ένα έργο, που είχε γράψει ο αδερφός της, Μυρώδης. Το πώς πέρασαν οι μήνες, πως βρέθηκαν τα άτομα που απαρτίζουν αυτήν τη δυνατή ομάδα και είμαστε λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα, μου φαίνεται απίστευτο.

Μίλα μας λίγο για τον ρόλο σου.

Η κεντρική ιστορία μας συστήνει ένα ζευγάρι γυναικών σε μια σχέση 10 ετών, όπου έχει φτάσει σε τέλμα. Η καθεμιά τους, προσπαθεί να βρει τρόπους για να ανανεωθούν και να σώσουν την σχέση τους. Εγώ, υποδύομαι την Μιρέλλα, το τρίτο πρόσωπο στην ιστορία. Μπαίνω στο σπίτι και στις ζωές του ζευγαριού, σαν καθηγήτρια Τάι-Τσι, για να τις βοηθήσω να έρθουν πιο κοντά και να ηρεμήσουν. Όταν κάποιες κινήσεις μου παρεξηγούνται και οι διαθέσεις της Εύας και της Νόρας απέναντί μου αλλάζουν, η ιστορία παίρνει άλλη τροπή.

Μιλάμε για ένα έργο λεσβιακής ορατότητας;

Ναι, βλέπουμε την σχέση μεταξύ δύο γυναικών. Γινόμαστε μέρος της καθημερινότητας και των προβλημάτων τους. Μαθαίνουμε τους προβληματισμούς τους. Νιώθουμε την αγωνία τους.

Σε ένα κοινό που έχει συνηθίσει να διαχειρίζεται ιστορίες που φέρουν σχεδόν αποκλειστικά ένα ανδρικό κι ένα γυναικείο όνομα, πόσο εύκολο είναι να του συστήσεις τον λεσβιακό έρωτα;

Αυτό θα φανεί στις παραστάσεις. Εμείς σαν ηθοποιοί, έχουμε προσεγγίσει το κείμενο έχοντας σαν δεδομένο ότι μιλάμε για τον έρωτα. Για τον ενθουσιασμό του έρωτα, για τις απογοητεύσεις του, τις ανασφάλειες και την αγωνία του. Μιλάμε για τον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Δεν έχει διαφορά αν είναι ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα ή ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Ο έρωτας και τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Είναι ανθρώπινα

Πόσο διαφορετική πιστεύεις ότι θα ήταν η αντίδραση του κόσμου αν είχαμε να κάνουμε με τον έρωτα μεταξύ δύο άνδρών;

Νομίζω ότι το φύλο στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι το θέμα. Το κοινό θα παρακολουθήσει μια παράσταση για έναν έρωτα διαφορετικό από αυτόν που έχει συνηθίσει να βλέπει γύρω του. Ευελπιστώ, οι θεατές να καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι διαφορετικό τελικά. Όταν μιλάμε για μια ερωτική σχέση, όλα τα συναισθήματα είναι ίδια.

“Εύα και Νόρα” : Μια τρυφερή ιστορία για την ερωτική σχέση δυο γυναικών

Η συμμετοχή σου στη παράσταση σε έκανε να προβληματιστείς – ίσως και να αναθεωρήσεις πράγματα – γύρω από την ομόφυλη συντροφικότητα;

Η συμμετοχή μου στην παράσταση, με έκανε να αισθανθώ πιο σίγουρη γι΄ αυτά που ήδη πίστευα. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ερωτεύονται, να αγαπούν και να μοιράζονται τη ζωή τους με όποιον επιθυμούν. Από τη στιγμή που μιλάμε για μια σχέση συναινετική μεταξύ δύο ενηλίκων, όλα είναι φυσιολογικά.

Θα μπορούσε η Εύα και η Νόρα να ήταν οι κεντρικοί χαρακτήρες και σε έναν σίριαλ στην τηλεόραση;

Ναι, φυσικά! Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε κιόλας. Με κάποιον τρόπο η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί και να αποδέχεται πιο εύκολα ότι είναι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για εσένα;

Αμέσως μετά την πρεμιέρα του «Εύα και Νόρα», ξεκινάω πρόβες για τα «Κόκκινα Φανάρια» που θα ανέβει από τον Φεβρουάριο στον τεχνοχώρο Cartel, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Θα είναι μια queer εκδοχή του γνωστού έργου. Ανυπομονώ!


INFO

Τίτλος: Εύα και Νόρα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 18:30 Κυριακή : 21:00
Τοποθεσία: ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!