Οι επίσκοποι αντιστέκονται στην αλλαγή, που θα επέτρεπε στους κληρικούς να τελούν γάμους σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά προτείνουν οι πολιτικοί γάμοι να μπορούν να ευλογηθούν από την εκκλησία.
Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει απορρίψει το αίτημα, να επιτρέπεται στους κληρικούς να τελούν γάμους σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά προτείνει τα ζευγάρια, που παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο, να μπορούν να ευλογηθούν από την εκκλησία.
Η ιστορική πρόταση, που εγκρίθηκε από τους επισκόπους αυτήν την εβδομάδα, θα υποβληθεί στα αρμόδια σώματα, και στη γενική σύνοδο, τον επόμενο μήνα.
Αλλά, η εκκλησία δεν θα αλλάξει το υπάρχον δόγμα της, ότι ο γάμος μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Οι ευλογίες για τους πολιτικούς γάμους θα είναι εθελοντικές για τους κληρικούς, επιτρέποντας, σε όσους είναι θεολογικά αντίθετοι, να εξαιρεθούν.
Όπως αναφέρεται θα «προσφέρει την πληρέστερη δυνατή ποιμαντική διάταξη, χωρίς να αλλάξει το δόγμα της Εκκλησίας για τον Άγιο Γάμο». Τα ομόφυλα ζευγάρια θα εξακολουθούν να απαγορεύεται να παντρευτούν στην εκκλησία, αλλά θα μπορούν να έχουν μια λειτουργία, στην οποία θα υπάρχουν προσευχές αφοσίωσης και ευχαριστίας, για την ευλογία του Θεού στο ζευγάρι στην εκκλησία, μετά από πολιτικό γάμο.
Ο Stephen Cottrell, ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, είπε ότι η πρόταση είναι ένα «πραγματικό βήμα μπροστά, κάτι πραγματικά σημαντικό. Δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά φτάσαμε σε ένα ορόσημο».
Είπε ακόμη, στο πρόγραμμα του BBC Radio 4: «Για πρώτη φορά, άτομα σε ομόφυλους [πολιτικούς] γάμους, σε σύμφωνα συμβίωσης, μπορούν να έρθουν στην εκκλησία για να αναγνωριστούν, και να λάβουν την ευλογία του Θεού».
«Δεν είναι όλα όσα θέλουν όλοι. Πρόκειται για ποιμαντική, και όχι νομοθετική, πορεία προς τα εμπρός» πρόσθεσε.
Η Jayne Ozanne, μακροχρόνια υπέρμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας στην εκκλησία, είπε ότι η «μικρή παραχώρηση» σήμαινε ότι «είμαστε ακόμα δεύτερης κατηγορίας πολίτες που υφίστανται διακρίσεις». Οι επίσκοποι πρόσφεραν «ψίχουλα – το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν, αντί για εξουσιοδοτημένες τελετές, που τίθενται στο Κανονικό δίκαιο και αναγνωρίζονται επίσημα», πρόσθεσε.