Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ισότητα στον πολιτικό γάμο είναι ένα σημαντικό βήμα για την ισονομία όλων των πολιτών.
«Η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν μετριέται με μακροοικονομικούς δείκτες. Θέλουμε η ανάπτυξη του εισοδήματος να συνοδεύεται από περισσότερη ισότητα και ασφάλεια. Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να μπορεί να ζει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα να ζουν ελεύθεροι», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να προστατέψει κατά κύριο λόγο τα παιδιά που ήδη υπάρχουν, και τα οποία «πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά». Ενώ πρόσθεσε ότι η ισότητα στον γάμο ισχύει ήδη σε 36 χώρες στον κόσμο, και πουθενά δεν φαίνεται «ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αρμονία».
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή επέτρεψε να ακουστούν φωνές «που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι απαλλαγμένοι από τον φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα αλλά σε κάποιο ίδρυμα».
«Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς όμως να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς», είπε, και πρόσθεσε ότι σε μια δημοκρατική χώρα «δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας δήλωσε: «Ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχασμό. Έτσι υποδέχομαι την απόφαση της Εκκλησίας και τη σέβομαι απόλυτα. Η κυβέρνηση έχει δώσει πρακτικές λύσεις σε ανάγκες της Εκκλησίας που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βλάψουν οι πολιτικές αποφάσεις τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας».
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν θα φέρει αλλαγές σε ό,τι ισχύει για την παρένθετη κύηση, καθώς επίσης θα αποκλείσει «τους χαρακτηρισμούς γονέας 1 και γονέας 2».