Η εφευρέτρια της έννοιας “cisgender” απάντησε στις τρανσφοβικές αντιδράσεις του Έλον Μασκ

23/06/2023
από
Η ερευνήτρια που εισήγαγε τον όρο “cisgender” απάντησε στη «δειλή και μάταιη προσπάθεια του Έλον Μασκ να λογοκρίνει την ιδέα», αφού ο ιδιοκτήτης του Twitter ισχυρίστηκε ότι η λέξη είναι προσβολή και ότι όποιος τη χρησιμοποιεί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την αναστολή του λογαριασμού του.

Την Τετάρτη (21 Ιουνίου), σε απάντηση σε ένα tweet του Τζέιμς Έσες – ενός αντί-τρανς σχολιαστή που δήλωσε ότι τον είχαν αποκαλέσει “cissy” οι τρανς ακτιβιστές στην πλατφόρμα – ο Μασκ απάντησε λέγοντας ότι «οι λέξεις “cis” ή “cisgender” θεωρούνται προσβολές σε αυτή την πλατφόρμα».

Πρόσθεσε ότι η «επαναλαμβανόμενη, στοχευμένη παρενόχληση εναντίον ενός λογαριασμού» θα έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή του λογαριασμού του παρενοχλούντος, τουλάχιστον.

Το cisgender αναφέρεται σε άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου ευθυγραμμίζεται με αυτή που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Η ερευνήτρια που επινόησε τον όρο, η Ντέινα Ντεφός, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη σε μια ανάρτηση του 1994 σε ένα πρώιμο διαδικτυακό φόρουμ, την οποία επικαλέστηκε το Oxford English Dictionary όταν πρόσθεσε τον όρο στο λεξικό το 2015.

Η Ντεφός δήλωσε στη HuffPost ότι η ανακοίνωση του Μασκ δεν αποτέλεσε έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη το «φρικτό ιστορικό του στην επίθεση σε βάρος των τρανς ατόμων» και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το γεγονός είναι ότι το αν κάποιος ταυτίζεται με τον όρο “cisgender” ή όχι δεν αναιρεί το γεγονός ότι η cisgender ταυτότητα είναι ένα έγκυρο κατασκεύασμα. Υπάρχει και έχει σημασία για το πώς λειτουργούμε στον κόσμο», δήλωσε.

«Η απαγόρευση της χρήσης μιας λέξης που είναι μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου σε όλο τον κόσμο, που εμφανίζεται στο Oxford English Dictionary, είναι μια δειλή και μάταιη προσπάθεια να λογοκρίνουμε μια ιδέα που είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ μεγαλύτερη και πιο διαρκής από οτιδήποτε θα μπορούσε να προσφέρει ο Μασκ».

Η Ντεφός δήλωσε ότι η ιδέα του να λέει κάποιος ότι δεν είναι “cisgender” είναι διαφορετική από την ιδέα ότι η έννοια της λέξης δεν είναι εφαρμόσιμη στη συζήτηση.

«Αν απαγορεύσετε τη λέξη “cisgender” στο Twitter, πώς θα μπορέσει κάποιο να έχει μια ενημερωμένη, ορθολογική συζήτηση για την ταυτότητα φύλου στον κόσμο;».

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ τον Οκτώβριο του 2022, η ρητορική μίσους στον ιστότοπο εκτοξεύτηκε.

Τον Απρίλιο του 2023, το Twitter κατάργησε την προστασία που παρείχε στα τρανς άτομα από το misgendering και το deadnaming. Έναν μήνα αργότερα, ο Μασκ ανακοίνωσε την επί σειρά ετών στέλεχος των μέσων ενημέρωσης Λίντα Γιακαρίνο, ως νέα διευθύνουσα σύμβουλο του Twitter, μήνες αφότου υποσχέθηκε να παραιτηθεί.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την GLAAD τον Ιούνιο αποκάλυψε ότι το Twitter, μαζί με άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, απέτυχε σταθερά να προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από την κακοποίηση.




Δες και αυτό!